icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Stedentrips

Wat is wijsheid voor een stedenreis: het vliegticket en de hotelkamer als pakket boeken bij een reisbureau of -organisatie of zelf los van elkaar een vlucht en hotel boeken?

london-busses

We namen de proef op de som en vroegen de prijzen op bij 8 online reisbureaus voor 8 citytrips naar New York (2x), Rome, Barcelona (2x), Londen, Riga en Krakau. Om maar meteen met de deur in huis te vallen, in 5 van de 8 gevallen is zelf los een hotel en een vlucht boeken het goedkoopst.

Zelf boeken is goedkoper

Zo waren we voor een weekendje Londen op die manier tot ruim €300 goedkoper uit dan bij een reisbureau of -organisatie. Verder constateerden we dat de reisbureaus er soms een potje van maken. Zo waren onvermijdelijke kosten, bijvoorbeeld boekingskosten en toeristenbelasting, meestal niet in de totaalprijs opgenomen of bij de aanbieding vermeld. Vaak stonden ze ergens verstopt of doken ze pas op tijdens het boeken of zelfs pas na betaling.

Laagste prijs

Ook beloofden diverse aanbieders de beste of de laagste prijs: vind je na het boeken dezelfde reis voor een lagere prijs dan wordt het verschil terugbetaald. Expedia hield zich aan die belofte, terwijl D-Reizen zei dat ze de laagste tarieven wel hebben, maar dat die niet op de site staan. Opmerkelijk is ook dat De Jong Intra en Nova Vakantiereizen eerst vermelden dat een ontbijt (in Londen) wel inbegrepen is, maar verderop in de boeking niet meer. Bij Nova moet er voor het bijboeken van het ontbijt meer dan €100 extra betaald worden, terwijl het hotel er maar €47 voor rekent.

Geen zin om zelf een vlucht en een hotel te boeken? Dan zijn Destinia en Expedia een voordelig alternatief.