icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Veiligheidsrisico’s op reis

Je moet er niet aan denken, maar ook op gangbare bestemmingen in Europa kan het gebeuren: een natuurramp, terroristische aanslag of onlusten op je vakantiebestemming. Hoe kom je aan informatie en wanneer kun je van een georganiseerde reis afzien of omboeken?

reizen-advies

Nederlandwereldwijd.nl

Op nederlandwereldwijd.nl, een website van het ministerie van Buitenlandse Zaken, controleer je of een land veilig is bevonden. Je vindt hier ook voor elk land en soms zelfs per streek een reisadvies, aangeduid met een kleurcode. Groen betekent ‘geen bijzondere veiligheidsrisico’s’, geel betekent ‘opletten, veiligheidsrisico’s’, bij oranje wordt geadviseerd alleen noodzakelijke reizen te maken en bij rood (‘niet reizen’) kun je een vakantie het best vergeten. Maar hebt blijft je eigen beslissing: een reisadvies is niet bindend.

Calamiteitenfonds

Om reizigers te beschermen bij rampen op een georganiseerde vakantie, is door de reisbranche het Calamiteitenfonds opgericht. Onder calamiteiten worden abnormale, onvoorziene gebeurtenissen verstaan, zoals onlusten of een natuurramp. Het fonds betaalt de extra kosten wanneer een reis in zo’n geval moet worden afgebroken of aangepast. En als een calamiteit dreigt – het Calamiteitenfonds bepaalt of dat zo is – kunnen vakantiegangers vanaf 3 dagen voor vertrek annuleren. 

Lees het artikel over reisrisico’s en reisadviezen in Reisgids 3 - 2018 (pdf, alleen voor Reisgids-abonnees).

Terug naar reisgidsplus.nl