icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zo benut je de smartphone optimaal

De smartphone is op vakantie eigenlijk nog minder te missen dan thuis. Je grijpt ernaar om te bellen, maar vooral om informatie op te zoeken, te appen, te navigeren, fotograferen en je te vermaken met muziek, film of spelletjes. Doe je voordeel met onze tips over wifi, tarieven, opladen, diefstalpreventie en handige apps.

samrtphone op vakantie

Onze tips om je smartphone slim te gebruiken:

 • Gratis wifi
  Ook al mogen providers vanaf 15 juni geen extra roamingkosten meer berekenen, bij een standaardbundel met een beperkt aantal MB’s gaat het hard. En buiten de EU jaagt internetten je rekening flink omhoog. Gratis wifi is dan een uitkomst. Check vooraf of je accommodatie wifi heeft. Daarbuiten vind je het vaak op toeristische plekken en in cafés. Verder kun je zoeken naar gratis wifi met de app Wifi Finder.
   
 • De weg vinden
  De weg vinden gaat een stuk eenvoudiger met een app dan met een kaart in de hand. Denk aan Google maps, waarmee je ook fiets- en ov-routes kunt uitstippelen. Een pre zijn de apps die offline werken zoals de TomTom-app.
   
 • Bijladen
  Als je de hele dag op pad bent en geen stopcontact ter beschikking hebt of te kort om op te laden, zijn een draagbare lader, autolader of een snellader een uitkomst. Een lange oplaadkabel van 2 of 3 meter komt van pas als het stopcontact op een onhandige plek zit.
   
 • Veilig
  Vergrendel je toestel en je simkaart met een pincode of anderszins. Maak een reservekopie van de gegevens op de smartphone en stel ‘mijn telefoon zoeken’ in.
   
 • Hoe gaat het?
  Voor contact met het thuisfront is veel meer mogelijk dan bellen en vaak nog gratis ook. Voor internetbellen, videobellen en spraakberichten uitwisselen zijn er de apps Google Duo, Apple FaceTime, Microsoft Skype, en WhatsApp
   
 • Vertalen
  Google Translate, Reverso Context en iTranslate helpen om de taalbarrière te overbruggen, ook zonder internetverbinding.
   
 • Help
  AIs je bankpas kwijt of gestolen is heb je veel aan het noodnummer van je bank en de bank-app waarin staat wat te doen in zo’n geval.

  Lees meer gebruikstips voor je smartphone.