! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Coronavirus & reizen: je rechten

Wat als je reis, vakantieverblijf of vlucht geannuleerd wordt vanwege corona? En hoe zit het als je zelf wilt annuleren. Lees waar je recht op hebt. 
Priscilla Blok

Priscilla Blok , Expert Geld & Verzekeren Bijgewerkt op: 1 oktober 2021

Voor je op reis gaat: check het reisadvies

Controleer voor je op reis gaat of er risico's zijn in het land van bestemming en wat het reisadvies is. Informatie over het reisadvies vind je op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook in de Reisapp Buitenlandse Zaken. Bekijk meer informatie van de overheid over het coronavirus en gevolgen voor reizen naar het buitenland.

Sinds 27 juli is het reisadvies voor alle Europese landen aangepast naar groen of geel. Dit kan altijd nog wijzigingen, bijvoorbeeld als er een nieuwe variant van het virus actief is een land. 

Inreisverbodbeperkingen of land 'op slot'

Je kunt ook te maken krijgen met een inreisverbod of een land dat 'op slot' is. Check wat je mogelijkheden dan zijn. 

Virusuitbraak tijdens je reis

De ANVR vergoedt geen overnachtingen als je op je bestemming moet blijven door een ziekte als het coronavirus.

Terugreizen naar Nederland

Reis je vanaf 8 augustus vanuit een EU-land met code geel naar Nederland? Dan heb je een coronabewijs nodig. Een coronabewijs is bewijs van vaccinatie, herstel of negatieve PCR-test (maximaal 48 uur) of een antigeen-test (maximaal 24 uur). De test laat je uitvoeren in het 'vakantieland'.

Alleen bij een negatieve testuitslag mag je terugreizen naar Nederland. Meer over de aangepaste regel lees je op de website van Rijksoverheid. Of je moet betalen voor een corona-test verschilt per land. Handige websites om te bekijken zijn Netherlandsworldwide en Reizentijdenscorona

Mogelijk vergoedt de reisorganisatie de kosten voor de PCR-test. En eventuele andere kosten zoals verplicht langer verblijf als je positief test. Check bij je reisorganisatie of en hoe dit is geregeld. Je hebt in ieder geval recht op hulp en bijstand van de reisorganisatie. 

  • TUI vergoedt de kosten voor de test (gedeeltelijk) als je een pakketreis boekt, niet volledig gevaccineerd bent en geen herstelbewijs hebt. Voor reizen t/m 31 oktober biedt TUI nu nog een reisverzekering met Covid-dekking aan. 
  • Sunweb regelt en vergoedt antigeen (snel)testen voor reizigers op bestemming. Test je positief en biedt je verzekering geen dekking? Dan faciliteert Sunweb het hotel en de terugreis. Lees meer op de website van Sunweb.
  • Corendon regelt en betaalt de verplichte test. Ben je positief getest? Dan krijg je de extra overnachtingen vergoed en wordt je vlucht kosteloos verzet.

Reis je uit een land met code groen? Dan gelden er geen maatregelen als je terugkeert naar Nederland. 

Vliegmaatschappij annuleert vlucht 

Een vliegmaatschappij kan een vlucht annuleren wegens corona. Je kunt dan met verschillende scenario's te maken krijgen. 

Kom je er niet uit met de vliegtuigmaatschappij? Lees dan onze tips en maak gebruik van onze voorbeeldbrieven.

Reisorganisatie, vervoerder of vakantieverblijf annuleert

Ook de reisorganisatie kan de reis annuleren of aanpassen vanwege buitengewone omstandigheden zoals het coronavirus.

Zelf annuleren

Je kunt er ook zelf voor kiezen om je reis, vlucht of accommodatie te annuleren. In de meeste gevallen kun je het best afwachten tot de partij waar je hebt geboekt annuleert. Heb je zelf corona en/of een andere (ernstige) ziekte? Dan kun je een beroep doen op de annuleringsverzekering.

Virusuitbraak en annuleringsverzekering

Als je reis niet door kan gaan moet de reisorganisatie, luchtvaartmaatschappij of accomodatie waar je hebt geboekt een oplossing bieden. Dat betekent: geld terug, een voucher of omboeken. Kun je ook aanspraak maken op je annuleringsverzekering?