! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Corona-reisvoucher vervalt: wat nu?

Vanaf half maart verlopen de eerste corona-reisvouchers. Heb je een ongebruikte reisvoucher die bijna verloopt? Houd de vervaldatum goed in de gaten. Hoor je niets van de reisorganisatie? Neem dan zelf actie.
Priscilla Blok

Priscilla Blok , Expert Geld & Verzekeren Bijgewerkt op: 8 april 2021

Coronavouchers vervallen

Geldigheid corona-reisvoucher

Sinds maart 2020 konden vele reizen niet doorgaan door het coronavirus. Kon je pakketreis niet doorgaan, dan werd vaak een reisvoucher aangeboden. Met deze voucher kun je een nieuwe reis boeken.

De toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft diverse voorwaarden aan deze vouchers gesteld. Waaronder een redelijke geldigheidsduur, zoals 12 maanden. Dat betekent dat vanaf half maart dit jaar de eerste reisvouchers verlopen. 

Lees meer over reisvouchers bij annulering door corona

Uitbetalen reisvouchers 

Reisorganisaties moeten (deels) ongebruikte vouchers binnen een jaar uitbetalen aan reizigers. In principe nemen reisorganisaties contact met je op voordat de voucher verloopt. Het initiatief tot uitbetalen ligt dus bij de reisorganisatie. Je hoeft niet zelf te vragen om een uitbetaling. 

Het boeken van een nieuwe reis, zal de voorkeur hebben van de reisorganisaties. Je krijgt dan ook waarschijnlijk de vraag of je een nieuwe reis wilt boeken. Óf dat je je geld terug wilt. Aan jou de keuze.

Reisvoucher vervalt bijna

Als je reisvoucher bijna vervalt heb je 2 opties. Je kunt alsnog een nieuwe reis boeken of je geld terug ontvangen. 

1. Nieuwe reis boeken

De overheid roept op dit moment iedereen op om niet naar het buitenland te reizen. Boek je van je reisvoucher een reis voor halverwege dit jaar of later? Dan blijft de vraag of je reis door kan gaan. 

Wordt je nieuw geboekte reis geannuleerd door de reisorganisatie? Dan heb je recht op je geld terug. De reisorganisatie moet de reissom dan binnen 14 dagen terugbetalen. Gaat een reisorganisatie failliet? Dan kun je aanspraak maken op het garantiefonds waar de organisatie is aangesloten. Voor de meeste reisorganisaties is dat bij de SGR.

SGR-dekking na annulering

De SGR-dekking eindigt normaal gesproken wanneer de reisaanbieder je reis annuleert. Bijvoorbeeld vanwege reisrestricties of ‘corona'. In de periode tussen annulering en het daadwerkelijk terugontvangen van je geld, dekt de SGR de reissom niet. Gaat de reisorganisatie in die tussentijd failliet? Dan ben waarschijnlijk je reissom kwijt.

In 2 gevallen gaat de SGR de reissom in die periode tóch afdekken:

  1. Als je vanwege corona een geannuleerde reis direct omboekte. Bijvoorbeeld vorig jaar geannuleerd, omgeboekt naar zomer 2021.
  2. Als je de nieuwe reis betaalt met een coronavoucher met SGR-dekking. 

In beide gevallen heb je SGR-dekking totdat je geld terug hebt. Voorwaarden is wel dat de reis 'wegens corona’ geannuleerd is. Annulering vanwege bijvoorbeeld te weinig deelnemers of natuurramp vallen hier niet onder. 

Nieuwe afspraak met de overheid

Heb je geen coronavoucher ontvangen nadat je reis werd geannuleerd vanwege corona? Dit kan zijn omdat de reisorganiatie die niet heeft uitgegeven of omdat je je geld terug wilde. Dan krijg je alsnog je geld uitbetaald van SGR. Dat heeft de SGR met de overheid afgesproken. 

Een voorwaarde is dat de reis door de reisorganisator in 2020 en vanwege COVID is geannuleerd.

Checklist nieuwe reis boeken

Wil je een nieuwe reis boeken van je Corona-reisvoucher? Let dan op het volgende. 

2. Geld terug

Wil je geen nieuwe reis boeken met de voucher? Dan ligt de bal bij de reisorganisatie. Tóch is het goed om zelf alert te blijven. We zetten op een rij waar je op kunt letten. 

Het Voucherfonds

Veel reisorganisaties wachten met uitbetalen tot het einde van de geldigheidsduur van de coronavouchers. Met een tekort aan geld als reden. De SGR en de overheid zetten daarom samen een Voucherfonds op. Daar kunnen reisorganisaties geld lenen om de vouchers met SGR-dekking toch mee uit te betalen. 

Het Voucherfonds is helaas nog geen feit. De Europese Commissie moet nog goedkeuring geven.