icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Je reisverzekering gebruiken: tips

Autopech of ongeval, dure reizen en handige apps. Bekijk onze tips die goed van pas kunnen komen zodra je een reisverzekering hebt afgesloten.

Mark Drabbe

Mark Drabbe , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:6 juni 2019

Reizen-Europesegezondheidskaart-

Autopech of ongeval

Ga goed voorbereid op vakantie. Autopech of een ongeval onderweg? Denk dan aan het volgende:

 • Neem het ‘Europees schadeformulier' mee. De indeling en vragen zijn in alle landen gelijk. Bezitters van een smartphone kunnen ook het formulier Mobielschademelden downloaden in de Apple App Store of Google Play.
 • Blijf op de plaats van het ongeval, want doorrijden is strafbaar.
 • Waarschuw de politie. Vraag, als er proces-verbaal wordt opgemaakt, een afschrift of noteer naam en adres van de politie-instantie.
 • Noteer de namen en adressen van de mensen die getuige waren van de aanrijding.
 • Maak foto's van de situatie.
 • Neem de gegevens van de groene kaart van de tegenpartij over. Als deze de kaart niet bij zich heeft, noteer dan in ieder geval naam, adres, merk en type auto, kenteken en verzekeringsgegevens.
 • Neem een creditcard mee! Zonder creditcard is het in veel landen vrijwel onmogelijk een vervangende auto mee te krijgen. De alarmcentrale kan de auto wel regelen, maar de creditcard is nodig voor de borg. De huurauto komt op jouw naam te staan.
 • Heb je een rechtsbijstandverzekering? Deze biedt meestal juridische hulp na autopech onderweg in het buitenland. Noteer het nummer van het proces-verbaal en de rechtbank waar het naar toe gaat. Je kunt vooraf adressen of telefoonnummers opvragen.
 • Last but not least: neem contact op met de alarmcentrale.

Bagage kwijt, vertraagd of beschadigd

Heb je bij je vliegreis vermiste, vertraagde of beschadigde bagage? Ga dan direct naar de bagageservice op de luchthaven. Als de luchtvaartmaatschappij de bagageschade niet of slechts gedeeltelijk vergoedt, dien dan een claim in bij je reisverzekering.

Lees onze tips Bagage kwijt, vertraagd of beschadigd over wat je kunt doen als je bij je vliegreis problemen hebt met je bagage.

Dure reizen

Ga je een dure reis maken en heb je een doorlopende annuleringsverzekering? Let dan op de maximale vergoeding van de reissom. Deze is bij doorlopende annuleringsverzekeringen gemaximeerd per persoon en soms ook nog per verzekeringsjaar.

Het verschil kun je vaak met een kortlopende annuleringsverzekering bijverzekeren. Let er wel op dat je extra dekking na de vakantie weer bijstelt, dit gebeurt niet altijd automatisch.

De beste doorlopende reisverzekering voor jou

Vergelijk doorlopende reisverzekeringen, premies en voorwaarden in onze vergelijker. Je ziet dan snel en simpel welke polis én dekking het beste bij jou en je vakantiegedrag passen.

Vergelijk reisverzekeringen

vergelijk-reisverzekeringen-vliegveld

Nog meer tips

 • De meeste (reis)verzekeraars hebben een eigen app met daarin handige tips en nuttige telefoonnummers, zoals die van de pechhulpdienst en de alarmcentrale.
 • Controleer of je bagage niet dubbel is verzekerd via én de inboedel- én de reisverzekering. De buitenshuisdekking van de inboedelverzekering keert doorgaans een ruimere vergoeding uit dan de bagagedekking van de reisverzekering.

Lees ook: