icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Heb ik een reisverzekering nodig?

Een reisverzekering is altijd verstandig. Een ongeluk zit in een klein hoekje en de kosten bij onvoorziene omstandigheden kunnen behoorlijk oplopen. Welke aanvullende dekkingen heb je nodig en welke zijn overbodig?

Mark Drabbe

Mark Drabbe , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:14 november 2018

reisverzekering-buitenland-ziekenhuis

Reisverzekering: waarom noodzakelijk?

De belangrijkste reden om een reisverzekering af te sluiten, is het recht op hulp in noodsituaties. Denk aan het vervroegd afbreken van de reis of juist een langer verblijf als gevolg van een ongeval, ziekte of overlijden. Dit soort gebeurtenissen kost vaak veel geld en tijd, terwijl het nergens anders is gedekt.

Aanvullende dekkingen reisverzekering soms nodig

Medische kosten buitenland

Wie naar Australië, Canada of de VS reist, heeft een aanvullende dekking medische kosten buitenland nodig. De zorgverzekering vergoedt namelijk alleen de kosten van spoedeisende medische hulp tot het Nederlands prijspeil.

Met een aantal landen heeft Nederland de afspraak dat je daar als reiziger recht hebt op de medische zorg uit het basispakket van dat land. Maar dit verdrag geldt niet voor dure landen zoals de VS en Australië.

Een goede dekking kun je via de zorg- of reisverzekering afsluiten. Bij veel verzekeraars vergoedt de module ziektekosten van de reisverzekering ook het (verplichte) eigen risico op de zorgverzekering.

Wintersport en onderwatersport

Specifieke activiteiten vragen soms om een specifieke dekking. Het bekendste voorbeeld is de wintersport. De kosten om iemand met een gebroken been van de piste te halen zijn hoog en daarom alleen gedekt via de wintersportdekking. Iets om in de gaten te houden. Recreatief duiken en langlaufen daarentegen zijn in bijna iedere reisverzekering standaard gedekt.

Autovakantie

Veel gezinnen rijden in de zomer met de auto richting het zuiden. In deze gevallen is de dekking 'vervangend vervoer' handig. Mocht je auto onverwacht uitvallen, dan zorgt de reisverzekeraar dat je snel weer door kunt in een vergelijkbare auto.

Bekijk ook:

Deze dekkingen zijn niet (altijd) nodig

Ongevallen

Verzekerden verwarren de ongevallendekking soms met de eerder genoemde ‘hulpverlening’, maar het is iets anders. De ongevallendekking keert bij overlijden of blijvende invaliditeit eenmalig een bedrag uit. Bij overlijden gaat het om een vast bedrag. In het tweede geval hangt de hoogte van de uitkering af van de mate van invaliditeit. Na je 70e jaar is de maximumuitkering veel lager.

Gezinsongevallenverzekering

Als je in het dagelijks leven al een gezinsongevallenverzekering hebt, is deze ook geldig in het buitenland. In dat geval heeft deze module binnen de doorlopende reisverzekering weinig nut.

Als je normaal gesproken geen ongevallenverzekering hebt, is het de vraag of je deze op reis wel nodig hebt. Bijzondere (risicovolle) sporten en bestaande gebreken en ziekten zijn in ieder geval uitgesloten van dekking. Bij een ongeval met de motor is de dekking vaak lager.

Contant geld

Contant geld meeverzekeren is niet erg zinvol.

Vervoer en verblijf

De onderdelen vervangend vervoer en/of verblijf en automobilistenhulp zijn nuttig, maar soms al gedekt via de autodealer of door pechhulpdiensten zoals Allianz Global Assistance, ANWB, Bovag, Centraal Beheer en Route Mobiel.

Rechtsbijstand

Zeker als je met de eigen auto op vakantie gaat en bij een ongeluk betrokken raakt, heb je veel aan een verkeersrechtsbijstandverzekering. In principe maakt het niet uit of je daarvoor een gezins-, een verkeers-, een motorrijtuig- of een reisrechtsbijstandverzekering hebt. Let wel op dat het bedrag voor externe kosten hoog genoeg is (minimaal €50.000).

Vergelijk reisverzekeringen en kies de beste

Wat is voor jou de beste reisverzekering? Bekijk onze testresultaten en vergelijk eenvoudig reisverzekeringen op premie én dekking.

vergelijk-reisverzekeringen