! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Paspoort kwijt of vergeten vlak voor vertrek

Stel: vlak voor vertrek of op het vliegveld ontdek je dat je paspoort niet meer geldig is. Of erger: je bent je paspoort kwijt. Gelukkig zijn er dan nog mogelijkheden zodat je toch op reis kunt.
Priscilla Blok

Priscilla Blok , Expert Geld & Verzekeren Bijgewerkt op: 26 juli 2021

Spoedprocedure bij de gemeente

Kom je er een paar dagen voor vertrek achter dat je paspoort niet meer geldig is? Ga naar de gemeente voor een spoedaanvraag. Deze procedure duurt 2 werkdagen in plaats van 5 werkdagen. Je betaalt wel een toeslag.

Nooddocument op de luchthaven

Sta je al met je koffers op het vliegveld? Vraag dan een Noodpaspport aan. Er zijn speciale locaties hiervoor. Sta je op Schiphol ga dan naar Vertrekhal 1 (Bureau Nooddocumenten). De kosten voor een noodpaspoort zijn voor 2020 €49,80. 

Er zijn wel voorwaarden:

  • Je paspoort mag niet al lang verlopen zijn.
  • Het land van bestemming moet een nooddocument accepteren. Indonesië, de Verenigde Staten, Zuid-Afrika en de Verenigde Arabische Emiraten bijvoorbeeld accepteren dit niet.
  • Je moet aantonen dat je de reis niet kunt uitstellen.
  • Ook moet je je reisdocumenten kunnen laten zien. 
  • Je moet je identiteit en nationaliteit aantonen. Heb je geen identiteitskaart of rijbewijs bij je, dan krijg je geen nooddocument.

Schat je kansen in

Kijk of er voldoende tijd is voor het noodpaspoort. In principe duurt het een uurtje, maar bij grote drukte (bijvoorbeeld in vakantieperiodes) moet je langer wachten. Als je vlucht al snel vertrekt heeft het weinig zin om een noodpaspoort aan te vragen.

Geen (nood)paspoort bemachtigd?

Lukt het niet om op tijd een (nood)paspoort te bemachtigen, dan moet je helaas weer naar huis. Heb je een annuleringsverzekering? Controleer dan of diefstal, vermissing of verlies van je reisdocument onder de dekking valt. Meestal geldt dit alleen als dit gebeurd is op de dag van vertrek. Een schrale troost, maar goed om te weten.

Dekking op annuleringsverzekering? 

Meer dan de helft van de verzekeraars biedt dekking bij diefstal, verlies of vermissing van reisdocumenten. Soms stellen verzekeraar hier voorwaarden aan. Zo stellen a.s.r., Anker, Ditzo en Europeesche als voorwaarde dat het voorval gebeurd is op de dag van vertrek en er aangifte is gedaan (met bewijs).

Univé voegt daar als voorwaarden aan toe dat de reis per openbaar vervoer plaats moet vinden. Een andere voorwaarden kan zijn dat je niet tijdig een nieuw reisdocument kunt krijgen.

Check hieronder welke verzekeraars dekking bieden. 

Verzekeraar Dekking?
a.s.r. Ja, mits
ABN Amro Nee
Aegon (Allrisk) Ja
Aegon (Basis)  Ja, mits
Allianz Ja
Allianz Global Assistance Ja
Anker Ja, mits
ANWB Ja
Aon Nee
Avéro Achmea Nee
Centraal Beheer Nee
De Goudse  Ja, mits
De Internationale Nee
Ditzo Ja, mits
Europeesche Ja, mits
FBTO Nee
HEMA Nee
ING Ja
InShared Nee
Interpolis Nee
Klaverblad Ja, mits
Lancyr Nee
Nationale Nederlanden Ja
OHRA Nee
SNS Nee
Unigarant Ja
Univé Ja, mits
Vereniging Eigen Huis Ja
ZLM Ja, mits

Peildatum: 26 juli 2021 (MoneyView)