icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Reisverzekering via reisbureau of luchtvaartmaatschappij

Als je een reis of ticket boekt, bieden reisbureaus en luchtvaartmaatschappijen vaak een reis- en annuleringsverzekering aan. Deze voordelige verzekeringen bieden meestal onvoldoende dekking. Je denkt goedkoop uit te zijn. Maar dat kan tegenvallen. 
Priscilla Blok

Priscilla Blok , Expert Geld & Verzekeren Bijgewerkt op: 28 maart 2022

samengestelde reizen reisverzekering

Een reisverzekering sluit je af omdat je eventuele financiële risico's niet zelf wilt dragen. Je kunt kiezen voor een doorlopende verzekering of een kortlopende verzekering. Uit ons onderzoek blijkt dat een kortlopende verzekering via een reisbureau of vliegmaatschappij meestal niet aan te raden is. 

Prijzige zekerheid

Bij korte reizen is het de vraag of een losse annuleringsverzekering echt noodzakelijk is. De premie ligt vaak rond de 5% van de reissom. Daarboven komt nog een vast bedrag aan poliskosten. Je betaalt vaak veel geld voor een klein risico.

Het grootste probleem is niet de premie, maar de dekking: 

  • Een annuleringsverzekering bij een los reisproduct, zoals een vliegticket, dekt alleen dat onderdeel.
  • Je krijgt niet altijd 100% vergoed.
  • Er zijn partijen waar de verzekering al 48 uur voor vertrek ophoudt. Terwijl er vlak voor vertrek nog van alles kan gebeuren.
  • Sommige reisorganisaties brengen kosten in rekening als je een beroep wilt doen op de verzekering. 

Weinig voordeel dus. Je kunt dan beter het risico zelf dragen of de hele (pakket)reis van vertrek tot thuiskomst verzekeren. Dat laatste kan bijvoorbeeld door zowel vervoer als verblijf voor één totaalprijs te boeken bij één organisatie. Of je kunt een doorlopende reisverzekering afsluiten. 

Passende dekking

Om te voorkomen dat je niet goed verzekerd bent, is het belangrijk dat de dekking past bij je reis. Denk bijvoorbeeld aan dekking voor wintersport of geneeskundige kosten buiten de EU. In de polisvoorwaarden staan vaak veel uitsluitingen en beperkingen. Helaas worden deze uitsluitingen niet altijd duidelijk op de verzekeringskaart. Je moet hiervoor echt de voorwaarden lezen. 

Lees meer: welke dekking nodig bij reisverzekering.

Bagagedekking

Veel verzekeringen bieden ook een slechte dekking voor bagage. Zo staan de voorwaarden vol mitsen en maren. De meest gangbare spullen en kostbare onderdelen van je bagage zijn uitgesloten van dekking.

Is er wel dekking? Dan gelden er vaak beperkende voorwaarden. Zoals een maximum uitkering of je moet een aankoopbewijs hebben.  

Lees meer: bagagedekking.

Zelf vergelijken 

Enkele reisorganisaties bieden wel fatsoenlijke verzekeringen met duidelijke informatie aan. Maar voor veel reizigers is een doorlopende verzekering vaak goedkoper. Daarbij loont het zelf de prijzen en dekkingen van verzekeringen te vergelijken. Je betaalt dan een eerlijke prijs voor een verzekering waar je ook echt wat aan hebt. 

Meer lees je in de Consumentengids van januari 2020 (pdf, alleen voor leden).

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.