! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Vakantie boeken in 2021

Op vakantie gaan is voor de meesten iets om naar uit te kijken. Ook de voorpret van een vakantie boeken hoort daarbij. Helaas heeft covid-19 een grote stempel gedrukt op het vakantieplezier. Wil je dit jaar een vakantie boeken? Dan wil je natuurlijk zo min mogelijk risico lopen. Wij zetten voor je op een rij waar je op kunt letten. 
Priscilla Blok

Priscilla Blok , Expert Geld & Verzekeren Bijgewerkt op: 11 oktober 2021

Veel vakanties konden de afgelopen tijd niet doorgaan. Of er was tijdens de vakantie veel minder mogeljik door coronamaatregelen. Een lange tijd gaf de Rijksoverheid het advies om niet te reizen naar het buitenland. Inmiddels is dit advies aangepast.

We mogen weer reizen naar landen met weinig coronabesmettingen. Deze landen worden aangegeven met een groen of geel reisadvies. Sinds 27 juli hebben alle landen in Europa code groen of geel. 

Tips: vakantie boeken

Wil je nog last-minute een zomervakantie boeken voor 2021? Bekijk dan onze tips om de risico's zoveel mogelijk te beperken. 

Terug naar Nederland

Reis je vanaf 8 augustus vanuit een EU-land met code geel naar Nederland? Dan heb je een coronabewijs nodig. Een coronabewijs is bewijs van vaccinatie, herstel of negatieve PCR-test (maximaal 48 uur) of een antigeen-test (maximaal 24 uur). De test laat je uitvoeren in het 'vakantieland'.

Alleen bij een negatieve testuitslag mag je terugreizen naar Nederland. Meer over de aangepaste regel lees je op de website van Rijksoverheid. Handige websites om te bekijken zijn Netherlandsworldwide en Reizentijdenscorona

Of je moet betalen voor een corona-test verschilt per land. Mogelijk vergoedt de reisorganisatie de kosten voor de PCR-test. En eventuele andere kosten zoals verplicht langer verblijf als je positief test. Check bij je reisorganisatie of en hoe dit is geregeld. Je hebt in ieder geval recht op hulp en bijstand van de reisorganisatie. 

Reis je uit een land met code groen? Dan gelden er geen maatregelen als je terugkeert naar Nederland. 

Lees meer over het coronavirus en reizen

Coronapaspoort

Met het coronapaspoort (het Europees digitaal coronacertificaat) kun je makkelijker tussen Europese landen reizen voor een vakantie. Daarmee bewijs je als reiziger dat je:

  • ingeënt bent tegen COVID-19 
  • recent negatief getest bent
  • of hersteld bent van het coronavirus.

Meer over het digitaal coronacertificaat lees je op de website van de Europese Commissie. Ondanks het reizen makkelijk wordt gemaakt, kunnen er nog steeds maatregelen gelden op de vakantiebestemming. 

CoronaCheck-app

Per 1 juli 2021 is het gratis certificaat in de hele Europese Unie ingevoerd. Je kunt dan weer vrij reizen binnen de EU-landen. Het digitale certificaat is vanaf 1 juli beschikbaar via de CoronaCheck-app.

De app haalt vaccinatiegegevens op uit de systemen van het RIVM en de GGD. Als je toestemming hebt gegeven worden de vaccinatiegegevens doorgegeven. Maar ook zonder deze toestemming kun je een vaccinatiebewijs krijgen.

Let op! Het kan 3 dagen duren voordat gegegevens opgehaald kunnen worden in de CoronaCheck-app. 

Geen smartphone?

Heb je geen smartphone? Dan kun je je bewijs ook printen. Ga hiervoor naar de website coronacheck.nl. Er wordt dan een persoonlijke QR-code gemaakt van je (volledige) vaccinatie of een negatieve testuitlsag.
Op de website van de Rijksoverheid lees je wanneer je volledig bent gevaccineerd en recht hebt op een vaccinatiebewijs. 

Praat mee

Praat mee op onze Community en deel jouw ervaringen en tips over het boeken van een reis met andere consumenten.