icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Vakantie boeken in 2022

Op vakantie gaan is voor de meesten iets om naar uit te kijken. Ook de voorpret van een vakantie boeken hoort daarbij. Helaas heeft covid-19 een grote stempel gedrukt op het vakantieplezier. Wil je dit jaar een vakantie boeken? Dan wil je natuurlijk zo min mogelijk risico lopen. Wij zetten voor je op een rij waar je op kunt letten. 
Priscilla Blok

Priscilla Blok , Expert Geld & Verzekeren Bijgewerkt op: 30 juni 2022

Tips bij boeken reizen

Tips: vakantie boeken

Ga je een vakantie boeken? Bekijk dan onze tips om de risico's zoveel mogelijk te beperken. 

Let op: drukte luchthavens

Op veel Europese luchthavens is het een stuk drukker dan voorheen. Daardoor vallen er vluchten uit en staan er langere rijen. Ook op Schiphol staan lange rijen en gaan honderden vluchten niet door. Hierdoor kan je vakantie niet doorgaan of anders uitpakken dan verwacht. 

Houd hier rekening mee als je je vakantie gaat boeken. Kies bijvoorbeeld voor een minder populaire periode, een andere luchthaven of ga met de auto of trein op vakantie. Wil je toch graag vliegen, kies dan voor een pakketreis. Dan heb je meer rechten.

Lees wat je rechten zijn bij drukke luchthavens.

Reis geboekt

Hou het reisadvies in de gaten. Ook als je al geboekt hebt of zelfs al op reis bent. De situatie in een land kan veranderen en misschien wel onveilig worden. Met de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane krijg je bericht als het reisadvies verandert. Download hiervoor de app.

Ontvang je liever een e-mail of sms-berichten bij een crisis? Dan kun je je aanmelden bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken. Je kunt via de informatieservise je ook registreren bij de ambassade. De ambassade weet dan waar je bent en kan contact opnemen in geval van een crisissiutatie. 

Reis annuleren

De annuleringsverzekering vergoedt kosten die je maakt als je een reis voor vertrek moet annuleren. Het moet wel om een gedekte reden gaan. Wil je uit angst niet meer op reis? Bijvoorbeeld omdat het in omliggende landen onrustig is? Dan biedt de annuleringsverzekering geen dekking. 

WIl je toch annuleren? Neem dan contact op met de reisaanbieder. Wellicht kun je je reis omboeken of wijzigen (tegen eventuele bijbetaling). 

Lees meer over annuleringsverzekeringen.

Coronapaspoort

Met het coronapaspoort (het Europees digitaal coronacertificaat) kun je makkelijker tussen Europese landen reizen voor een vakantie. Daarmee bewijs je als reiziger dat je:

  • ingeënt bent tegen COVID-19 
  • recent negatief getest bent
  • of hersteld bent van het coronavirus.

Meer over het digitaal coronacertificaat lees je op de website van de Europese Commissie. Ondanks het reizen makkelijk wordt gemaakt, kunnen er nog steeds maatregelen gelden op de vakantiebestemming. Check wat de regels zijn op de website Nederland Wereldwijd. 

Terug naar Nederland (COVID-19)

Reis je terug vanuit een EU- of Schengenland of een land dat meedoent met de EU-inreisregels? Dan zijn er geen inreisregels waar je rekening mee hoeft te houden. 

Kom je terug uit een land buiten de EU of Schengen (die niet meedoet met de EU-inreisregels)? Dan gelden er andere regels. Je moet dan een gezondheidsverklaring invullen, je laten testen en in quarantaine na aankomst in Nederland. Tenzij je uit een veilig gebeid komt, een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs hebt. 

Bekijk aan welke regels je moet voldoen via de website Reizen tijdens corona (overheid). Een andere handige website om te bekijken is Netherlands Worldwide

Of je moet betalen voor een coronatest verschilt per land. Mogelijk vergoedt de reisorganisatie sommige kosten, zoals voor de PCR-test. Check dit bij de reisorganisatie. Je hebt in ieder geval recht op hulp en bijstand van de reisorganisatie. 

Lees meer over het coronavirus en reizen

Praat mee

Praat mee op onze Community en deel jouw ervaringen en tips over het boeken van een reis met andere consumenten.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.