icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Vakantie boeken in 2022

Op vakantie gaan is voor de meesten iets om naar uit te kijken. Ook de voorpret van een vakantie boeken hoort daarbij. Helaas heeft covid-19 een grote stempel gedrukt op het vakantieplezier. Wil je dit jaar een vakantie boeken? Dan wil je natuurlijk zo min mogelijk risico lopen. Wij zetten voor je op een rij waar je op kunt letten. 
Priscilla Blok

Priscilla Blok , Expert Geld & Verzekeren Bijgewerkt op: 15 maart 2022

Tips bij boeken reizen

Check het reisadvies

Veel vakanties konden de afgelopen tijd niet doorgaan. Of er was tijdens de vakantie veel minder mogeljik door coronamaatregelen. Wil je een reis boeken? Check dan eerst het reisadvies van de gewenste bestemming. Zo sta je niet voor onverwachte verrassingen. Denk bijvoorbeeld aan landen waar het nu erg onrustig is zoals Oekraïne, Belarus en delen van Rusland. 

Kleurcodes bij reisadvies

Kleurcodes brengen de veiligheidsrisico's van landen in kaart. Er zijn 4 kleurcodes: groen, geel, oranje en rood. De kleurcode zegt iets over de veiligheidsrisico’s, gezondheidsrisico’s en de coronamaatregelen in een land of gebied. Reisverzekeraars gaan voor het verlenen van dekking af op de officiële reisadviezen van de overheid.

Samengevat zijn er de volgende reisadviezen:

  • Groen: je kunt reizen.
  • Geel: je kunt reizen maar let op, er zijn risico's.
  • Oranje: alleen noodzakelijke reizen (geen vakantiereizen).
  • Rood: niet reizen.

Tips: vakantie boeken

Ga je een vakantie boeken? Bekijk dan onze tips om de risico's zoveel mogelijk te beperken. 

Reis annuleren

De annuleringsverzekering vergoedt kosten die je maakt als je een reis voor vertrek moet annuleren. Het moet wel om een gedekte reden gaan. Wil je uit angst niet meer op reis? Bijvoorbeeld omdat het in omliggende landen onrustig is? Dan biedt de annuleringsverzekering geen dekking. 

WIl je toch annuleren? Neem dan contact op met de reisaanbieder. Wellicht kun je je reis omboeken of wijzigen (tegen eventuele bijbetaling). 

Lees meer over annuleringsverzekeringen.

Terug naar Nederland

Reis je vanuit een EU- of Schengenland met code geel of oranje terug naar Nederland? Dan heb je een coronabewijs nodig, of een vaccinatie- of testbewijs. Een coronabewijs is bewijs van een vaccinatie, herstel, negatieve PCR-test (maximaal 48 uur), of een antigeen-test (maximaal 24 uur). De test laat je uitvoeren in het vakantieland. 

Per 22 december 2021 zijn er nieuwe inreisregels als je buiten de EU of Schengen terugreist naar Nederland. Je moet dan altijd een negatieve testuitslag bij je hebben. Dat geldt ook als je een vaccinatie- of herstelbewijs hebt. Wanneer je uit een zogeheten 'zeerhoogrisicogebied' terugreist, moet je verplicht 5 tot 10 dagen in quarantaine. Meer over deze regels lees je op de website van Rijksoverheid

Bekijk aan welke regels je moet voldoen via de website Reizen tijdens corona (overheid). Een andere handige website om te bekijken is Netherlands Worldwide

Of je moet betalen voor een coronatest verschilt per land. Mogelijk vergoedt de reisorganisatie sommige kosten, zoals voor de PCR-test. Check dit bij de reisorganisatie. Je hebt in ieder geval recht op hulp en bijstand van de reisorganisatie. 

Reis je uit een land met code groen? Dan gelden er geen maatregelen als je terugkeert naar Nederland. 

Lees meer over het coronavirus en reizen

Coronapaspoort

Met het coronapaspoort (het Europees digitaal coronacertificaat) kun je makkelijker tussen Europese landen reizen voor een vakantie. Daarmee bewijs je als reiziger dat je:

  • ingeënt bent tegen COVID-19 
  • recent negatief getest bent
  • of hersteld bent van het coronavirus.

Meer over het digitaal coronacertificaat lees je op de website van de Europese Commissie. Ondanks het reizen makkelijk wordt gemaakt, kunnen er nog steeds maatregelen gelden op de vakantiebestemming. 

CoronaCheck-app

Per 1 juli 2021 is het gratis certificaat in de hele Europese Unie ingevoerd en beschikbaar via de CoronaCheck-app.

De app haalt vaccinatiegegevens op uit de systemen van het RIVM en de GGD. Als je toestemming hebt gegeven worden de vaccinatiegegevens doorgegeven. Maar ook zonder deze toestemming kun je een vaccinatiebewijs krijgen.

Let op! Het kan 3 dagen duren voordat gegegevens opgehaald kunnen worden in de CoronaCheck-app. 

Geen smartphone?

Heb je geen smartphone? Dan kun je je bewijs ook printen. Ga hiervoor naar de website coronacheck.nl. Er wordt dan een persoonlijke QR-code gemaakt van je (volledige) vaccinatie of een negatieve testuitlsag.
Op de website van de Rijksoverheid lees je wanneer je volledig bent gevaccineerd en recht hebt op een vaccinatiebewijs. 

Praat mee

Praat mee op onze Community en deel jouw ervaringen en tips over het boeken van een reis met andere consumenten.

Schrijf je in voor onze e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.