icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Een reisverzekering dekt de schade die ontstaat tijdens een reis. Je kunt een doorlopende reisverzekering  of per reis apart een kortlopende reisverzekering afsluiten. Een kortlopende reisverzekering heeft een begin- en een einddatum, gelijk aan die van de vakantie. Een (kortlopende) reisverzekering bestaat uit een aantal onderdelen, die per verzekeraar kunnen verschillen. Welke onderdelen je nodig hebt, verschilt per persoon.

Kortlopende reisverzekeringen zitten niet in onze vergelijker.

 

Reisverzekeringen vergelijken

 • Ruim 50 reisverzekeringen grondig getest
 • Zie welke voor jou de beste is
 • Bespaar direct
Start

Dekking reisverzekering

Een (kortlopende) reisverzekering dekt verschillende onderdelen. Wat de verzekering standaard dekt verschilt per verzekeraar. De meeste onderdelen kunnen, als ze niet standaard gedekt zijn, optioneel meeverzekerd worden.

 • Het belangrijkste onderdeel van een reisverzekering, onvoorziene kosten, is altijd gedekt. Het dekt bijvoorbeeld de kosten voor opsporings- of reddingsacties. Ook de kosten van hulpverlening door een alarmcentrale vallen eronder.
 • Extra reis- en verblijfskosten, als je in het buitenland in het ziekenhuis terecht komt of voortijdig naar huis moet na een ongeval of ernstige ziekte, zijn altijd gedekt. Dit onderdeel wordt ook wel buitengewone kosten of hulpverlening genoemd.
 • Het onderdeel bagage dekt de spullen die meegaan op vakantie. Aan de vergoeding in de reisverzekering zitten nogal wat voorwaarden verbonden. Zo is de hoogte van de uitkering beperkt. Voor bijvoorbeeld een smartphone en een camera gelden aparte maximum bedragen. Dit is vaak niet voldoende om het te vervangen.
 • Geneeskundige dekking vergoedt de medische kosten bij spoedeisende hulp in het buitenland. Alle kosten die niet door de basis zorgverzekering gedekt zijn, eventueel aangevuld met een aanvullende zorgverzekering, worden door deze module wel gedekt. Als de aanvullende zorgverzekering in het buitenland geen maximum dekking heeft, is de module geneeskundige dekking op de reisverzekering veelal niet nodig. Let daarbij vooral op de dekking buiten Europa, mocht de reis wat verder gaan.
 • Het onderdeel Autopechhulp biedt dekking voor de kosten onderweg na een ongeval of pech met de eigen auto. Eventueel wordt ook voor de terugkeer naar huis gezorgd. Deze dekking in de reisverzekering is overbodig als je ANWB Europa of een soortgelijk pechhulpabonnement heb. Bij sommige verzekeraars is deze module samengevoegd met de module vervangend vervoer en verblijf.
 • Wintersport moet je meestal apart meeverzekeren in je reisverzekering. Anders worden kosten die normaal onder bijvoorbeeld bagage of geneeskundige dekking vallen niet vergoed.
 • Kijk naar de voorwaarden als je gaat duiken of een gevaarlijke sport gaat beoefenen op vakantie. Hiervoor moet je soms apart een module gevaarlijke sporten afsluiten.
 • Een annuleringsverzekering biedt dekking als de reis niet doorgaat of moet worden afgebroken. Deze sluit je naast je kortlopende reisverzekering af.

Kies welke onderdelen voor jou van belang zijn en vergelijk doorlopende reisverzekeringen in onze vergelijker.

Wanneer moet ik een kortlopende reisverzekering afsluiten?

De keuze voor een kortlopende of een doorlopende reisverzekering hangt af van het aantal dagen vakantie per jaar. Voor een gezin is dat zo'n 2 weken per jaar, bij een stel 3 weken en een alleenstaande zo'n 3 tot 4 weken per jaar. Deze periodes hoeven niet aaneengesloten te zijn.

Kijk in onze vergelijker welke doorlopende reisverzekering voor jou de beste keus is.

Een kortlopende reisverzekering kun je afsluiten:

 • online bij een verzekeraar;
 • via een financieel adviseur;
 • online bij het boeken van een reis bij een reisorganisatie;
 • op het reisbureau bij het boeken van een reis.

Een kortlopende reisverzekering hoeft niet meteen bij het boeken van de reis afgesloten te worden. Neem de tijd om premies en voorwaarden te vergelijken.