icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Schade en meer verzekeringen: Welke dekt?

Wanneer je meerdere verzekeringen hebt die de schade dekken, dan is er sprake van samenloop. Bij welke verzekering claim je de schade? De verzekeraar kan in de polisvoorwaarden de zogenaamde na-u-clausule hebben opgenomen. Wat is een na-u-clausule?
Mark Drabbe
Mark Drabbe

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  6 september 2017


Samenloop

Wanneer je meerdere verzekeringen hebt die de schade dekken, dan is er sprake van samenloop. In artikel 7:961 van het Burgerlijk Wetboek staat dat je als verzekerde zelf kan kiezen welke verzekeraar je aanspreekt voor jouw schade. De aangesproken verzekeraar handelt de schade af en spreekt zo nodig de andere verzekeraars aan. Je bent verplicht om te melden dat de schade mogelijk ook op een andere polis is gedekt.

Het indienen van meerdere schadeclaims bij meerdere verzekeraars is niet toegestaan Je mag financieel namelijk beter van een schade. Je krijgt dus nooit meer uitgekeerd dan het werkelijke schadebedrag.

Na-u-clausule

In de polisvoorwaarden kan de verzekeraar een bepaling hebben opgenomen dat een andere verzekering voorgaat. Deze bepaling heet de 'na-u-clausule'. Er zijn 2 varianten:

  • Zachte variant: als er een andere verzekering bestaat waarop de schade is gedekt, dan gaat  andere verzekering voor
  • Harde variant: of op een andere verzekering gedekt zou zijn als deze verzekering niet bestond

Indien er sprake is van 2 verzekeringen met allebei een zachte of allebei een harde na-u-clausule dan vallen de bepalingen tegen elkaar weg.

De meeste verzekeraars hebben met elkaar afgesproken dat de aangesproken verzekeraar zich niet zal beroepen op een na-u-clausule. Ben je van mening dat de verzekeraar ten onrechte een schadeclaim afwijst, dan kun je een klacht indienen bij de Geschillencommissie Samenloop van het Verbond van Verzekeraars.

Lees meer over Convenant Samenloop Reis- en Zorgverzekeringen.

Test reisverzekeringen