icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Bekijk 8 versgeteste routers

Nieuws|We hebben 8 versgeteste routers toegevoegd aan de routervergelijker. De prijzen variëren tussen de €55 en €300. Bekijk welk eindoordeel ze krijgen.

Dennis Pronk

Dennis Pronk , Expert Elektronica Gepubliceerd op:4 november 2015


We testten routers van Asus, AVM, D-Link, Linksys, Netgear en TP-Link. Hierdoor komt het totaal aantal geteste routers in de routervergelijker op 78! Net als de prijs variëren de eindoordelen sterk, namelijk tussen de 6,2 en 8,1.

De volgende routers zijn nu getest:

 • Asus RT-AC3200 (90IG01F1-BM2G00);
  Een tri-band router, dus met 3 draadloze netwerken. Een op 2,4 GHz, twee op 5 GHz. De 5GHz-radio's kunnen tegelijkertijd gebruikt worden, dus de totale snelheden die kunnen worden behaald met dit type router, liggen twee keer zo hoog als bij 'gewone' modellen met maar een 5GHz-radio. Presteert over het algemeen heel erg goed en biedt zeer veel mogelijkheden. Een router voor de echte liefhebber. Aan apps doet Asus nog altijd niet.
 • AVM FRITZ!Box 4020 (20002713)
  Behoorlijk kleine router, die dan ook maar 1 radio heeft, 2,4 GHz. De draadloze prestaties kunnen er zeker mee door, maar bekabeld word je wel beperkt door de 100Mbit-poortjes. Veel van de mogelijkheden van de duurdere AVM-apparaten tref je hier ook op aan, dus op dat vlak zit het wel goed. De app verplicht je tot het aanmaken van een account, maar dan kun je ook meteen eenvoudig toegang tot je router krijgen overal ter wereld.
 • D-Link DIR-890L (DIR-890L/E)
  Valt met name op door het extreme uiterlijk en zal dus vrij extreme reacties oproepen. Qua prestaties valt er nog wel wat te winnen, omdat het bundelen van de twee 5GHz-radio's van deze tri-band-router nog niet helemaal vlekkeloos verloopt. Is dit wel het geval, dan kan hij zich ongeveer meten met de tri-band modellen van Asus en Netgear. Qua beheer is de webinterface behoorlijk uitgekleed. Veel gaat semi-automatisch, maar dat betekent dus ook minder inspraak. Om toegang te krijgen via de app, maak je eerst een cloud-account aan bij mydlink.
 • Linksys E8350 (E8350-EJ)
  Met dit model keert Linksys tot op zekere hoogte terug naar het niveau van de Linksys-topmodellen tot 2012, dat was voor de komst van de Smart Wi-Fi-firmware. Dit model heeft dus de oude, vertrouwde blauw-witte interface. Die is inmiddels niet meer bepaald bij de tijd te noemen, dat geldt voor het uiterlijk en de mogelijkheden. De installatie verloopt met behulp van een cd. Gelukkig is de installatiesoftware ook van de website van Linksys te downloaden, want recente computers missen vaak een optisch station. Op de prestaties valt verder weinig af te dingen. De E8350 heeft ondersteuning voor MU-MIMO-technologie en kan daardoor meerdere apparaten tegelijk bedienen.
 • Netgear R7500 Nighthawk (R7500-100PES)
  Router met zogeheten MU-MIMO-technologie, waarbij meerdere clients tegelijkertijd kunnen worden bediend. Op dit model werkt dit echter niet vanwege een ontbrekende driver. De kans dat dit ooit gaat werken, is klein. De prestaties van het apparaat zijn in onze testopstelling verder prima. De interface is nog altijd erg langzaam vergeleken met de concurrentie. Daar staat de uitstekende smartphone-app (Genie) waar je ook de router mee kunt instellen dan weer tegenover.
 • Netgear R8000 Nighthawk (R8000-100PES)
  Tri-band-router met uitstekende prestaties. Dankzij een vernuftige antenne-opstelling is de router relatief beperkt van omvang. Heeft als nadeel dat de webinterface erg langzaam en gedateerd aanvoelt, maar gelukkig kan de R8000 vrijwel volledig met je smartphone beheerd worden (via de Genie-app).
 • TP-LINK ARCHER C8
  Uiterlijk lijkt deze Archer C8 als twee druppels water op de Archer C9. Op papier is hij iets langzamer, en dat is her en der zichtbaar. TP-Link heeft de webinterface een welkome upgrade gegeven. Die ziet er nu een stuk frisser uit. TP-Link blinkt verder nog altijd uit als het gaat om hulp tijdens het instellen van de router, onder andere vanwege de uitstekende helpteksten. Het is wel jammer dat die teksten enkel engelstalig zijn.
 • TP-LINK ARCHER C9
  De Archer C9 is grotendeels hetzelfde beestje als de Archer C8, maar dan net iets sneller op enkele punten. Ook hier geldt weer de uitstekende hulp die wordt geboden, wel jammer dat dit allemaal engelstalig is. De smartphone-app waarmee je hem beheert heeft niet bijster veel om het lijf.

Van de bovenstaande lijst heeft er één het predicaat 'beste uit de test' verdiend. Wil je weten welke? Log dan in of maak kennis en bezoek daarna de vergelijker routers!