icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

8 routers getest en vernieuwde berekening testoordeel

Nieuws|In april publiceren we 8 versgeteste routers in onze vergelijker. Ook introduceren we een nieuwe berekening voor de testoordelen. De versgeteste routers zijn van de merken Asus, AVM, D-Link, Linksys, Netgear en nieuwkomers Eminent en F-Secure. Er is een nieuwe Beste Koop en een nieuwe Beste uit de Test.

Dennis Pronk

Dennis Pronk , Expert Elektronica Gepubliceerd op:4 april 2018

wifi-router

Nieuwe Beste Koop en Beste uit de Test

De nieuw geteste routers in combinatie met de nieuw gemeten prijzen en nieuwe wegingen van testonderdelen zorgen voor een gloednieuwe Beste Koop en Beste uit de Test.

8 versgeteste routers

Onderstaande routers hebben we in april 2018 toegevoegd aan de vergelijker. Ben je nog geen lid? Dan kun je gratis alle productomschrijvingen (met opvallende zaken uit de test), specificaties, productfoto's, prijzen en gebruikersreviews bekijken.

 • Asus BRT-AC828: een dure geavanceerde router die gemiddeld ruim boven de €400 kost. Asus promoot hem dan ook als zakelijke router, maar hij is gewoon te koop in de bekende winkels voor consumenten zoals Cooblue en Bol.
 • AVM Fritz!Box 3490: dit model kost rond de €150 en is al wat langer verkrijgbaar. Het is een wifimodem met behoorlijke prestaties.
 • AVM Fritz!Box 4040: deze router kost rond de €80, maar doet het toch even goed als de hierboven genoemde Fritz!Box 3490.
 • D-Link EXO DIR-878: een router met 4 externe antennes. Hij kost ongeveer €130 en biedt voor zijn prijs behoorlijke prestaties.
 • Eminent EM4510: de eerste router van Eminent die meedoet aan de test. En hij doet het best goed. Het viel ons op dat de webinterface zeer verouderd aanvoelt maar wel veel mogelijkheden biedt.
 • F-Secure Sense: de eerste router van F-Secure die meedoet aan de test. Qua prestaties hadden we er meer van verwacht, maar gemiddeld voldoet de router. De fabrikant benadrukt dat het apparaat vooral is bedoeld om slimme apparaten in je huis te beschermen. In de huidige routertest zijn daar geen bonuspunten voor te verdienen. Voor de bescherming moet je een abonnement afsluiten. Bekijk ook onze eerder gepubliceerde eerste indruk.
 • Linksys WRT32X: een dure router die gemiddeld boven de €280 kost. De router is gericht op gamers en biedt voor hen extra mogelijkheden. Hoewel de router op gamers is gericht is het ontwerp behoorlijk ingetogen. Wat ons betreft een pluspunt.
 • Netgear Nighthawk X10: een dure router die bijna €400 kost. Hij biedt naast de bekende draadloze protocollen ook ondersteuning voor 802.11ad. Dat protocol maakt een zeer hoge snelheid mogelijk, maar het bereik is heel beperkt. In de test hebben we nog geen mogelijkheid om rekening te houden met dit nieuwe protocol. Gebruikers van deze routers kunnen het beste de laatste firmware downloaden, deze bevat een oplossing voor traag wifi.

Vernieuwde berekening testoordeel

We hebben naast de 8 versgeteste routers ook alle eerder geteste routers voorzien van nieuwe testoordelen. Deze zijn veranderd omdat we aanpassingen hebben gemaakt in de wegingen. Hieronder een overzicht op volgorde van zwaarte:

 • Snelheid 70% (verhoogd, was voorheen 45%)
  Een router is een apparaat dat het vooral moet doen. Dit is sterk afhankelijk van de snelheid die wordt geboden. Daarom hebben we dit testoordeel nog verder in belang laten stijgen.
 • Gebruiksgemak 15% (verlaagd, was voorheen 27%)
  Gebruiksgemak is minder belangrijk geworden, maar telt nog altijd voor 15% mee. We kijken vooral naar het installatiegemak en hoe eenvoudig het is om nieuwe firmware te installeren.
 • Mogelijkheden 15% (verlaagd, was 23% en heette voorheen 'Veelzijdigheid')
  Dit testonderdeel is vooral van belang voor de techneut die alles uit de router wil halen. Daarom is het belang van dit onderdeel naarbeneden bijgesteld. Toch zitten er ook voor de gemiddelde gebruiker belangrijke onderdelen in zoals de (wifi)tijdsloten en aansluitingen. Daarom is de weging nog altijd 15%.
 • Energieverbruik 0% (verlaagd, was voorheen 3%)
  Energieverbruik is nog altijd van belang en blijven we op de voet volgen. De kosten die hiermee gepaard gaan nemen we mee in de berekening van het Beste Koop-model. Een router met lage energiekosten heeft hierdoor meer kans op onze waardering via een predicaat. Een weging in de test zelf is hierdoor overbodig geworden.
 • Beveiliging en privacy 0% (verlaagd, was voorheen 2%)
  Wij verwachten dat elke router veilig is, maar controleren dit wel. Beveiliging en pricacy blijven nog altijd van belang. Als we naar aanleiding van onze test zien dat de basisbeveiliging niet voldoet dan krijgt de betreffende router aftrekpunten. Een weging in de test zelf is hierdoor overbodig geworden.

Lees meer: