icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Eind 2015 weer 8 routers vers getest

Nieuws|We hebben in december 2015 weer 8 versgeteste routers toegevoegd aan de routervergelijker. De prijzen variëren tussen de €35 en €300.

Dennis Pronk

Dennis Pronk , Expert Elektronica Gepubliceerd op:18 december 2015


We testten routers van Asus, D-Link, Linksys, Synology, TP-LINK en ZyXEL. Hierdoor komt het totaal aantal geteste routers in de routervergelijker op 87! Net als de prijs variëren de eindoordelen sterk, namelijk tussen de 6,3 en 8,0.

De volgende routers zijn nu getest:

 • Asus RT-AC51U (90IG0150-BM3G00)
  Het opvallendste aan de Asus RT-AC51U is dat hij ondanks zijn relatief lage prijs toch over alle geavanceerde instellingsmogelijkheden beschikt die je verwacht bij duurdere routers, bijvoorbeeld het opzetten van een VPN-server en de ondersteuning voor 3G/4G-dongels. Dan is het extra jammer dat hij beschikt over 100Mbit-poortjes en een enkele antenne-aansluiting op 5 GHz, die zorgen voor een lagere maximumsnelheid die je van een router met ondersteuning voor 802.11ac verwacht.
 • D-Link DIR-850L (DIR-850L/E)
  De D-Link DIR-850L is een cilindervormige router. Het is een model die op papier behoorlijk snel is. In de praktijk zijn de prestaties op 2,4 GHz redelijk en op 5 GHz behoorlijk goed. Verder valt op dat D-Link wat heeft gesneden in de instelmogelijkheden van dit model (vergeleken met oudere cilindervormige D-Links), met name op het vlak van VPN.
 • Linksys EA2750 (EA2700-EU)
  De Linksys EA2750 is een 802.11n-router en die zie je steeds minder. Dit soort routers beschikt niet over standaard 802.11ac. Toch is het een router uit 2015, hoewel je dat qua uiterlijk en de 802.11n-ondersteuning misschien niet zou zeggen. Hij is ook te bedienen met de 'Linksys Smart Wi-Fi' software, waardoor je hem vanaf elke locatie met internettoegang kunt beheren. De prestaties zijn redelijk.
 • Linksys WRT1200AC (WRT1200AC-EU)
  Met de WRT1200AC brengt Linksys het design van de (voor een router) zeer dure WRT1900AC naar een goedkopere router. Met name op 2,4 GHz zijn de prestaties echter niet om over naar huis te schrijven. Het instellingenmenu mag ook wat sneller worden gemaakt. Linksys heeft ook op dit apparaat een eSATA-aansluiting aangebracht. Dat kom je op routers zelden tegen en hierdoor wordt het mogelijk om niet alleen via USB maar ook via eSATA externe opslag toe te voegen. Handig voor de eSATA-fans, hoewel de USB-aansluiting voor de meeste mensen (meer dan) genoeg zal zijn.
 • Synology RT1900ac (2041828)
  De RT1900ac is de eerste router van NAS-fabrikant Synology (een NAS is een netwerkapparaat voor opslag). Het instellingenmenu lijkt sprekend op die van de Synology NAS-apparaten. Dat maakt het instellen aan de ene kant eenvoudiger, omdat ingewikkelde routeronderwerpen als aparte 'app' worden aangeboden. Maar aan de andere kant is het ook moeilijker omdat de netwerkmogelijkheden ondergebracht zijn in een eigen 'app'. En onze ervaring is dat je hierdoor wat meer moet klikken dan bij veel andere routers. De prestaties van de router zijn goed en dat is erg indrukwekkend voor een nieuw routermerk! Jammer genoeg is er hier ook een uitzondering op: De snelheid van de WAN-LAN-poort (die je gebruikt voor de koppeling met je modem van je provider) ligt bijna de helft lager dan gebruikelijk voor een aansluiting van 1000 Mbit/s.
 • TP-LINK ARCHER C2600
  De TP-LINK ARCHER C2600 is de eerste MU-MIMO-router die wat betreft MU-MIMO geen steken laat vallen. Door deze zogenaamde MU-MIMO-ondersteuning kunnen apparaten op hetzelfde moment met elkaar praten. Althans, zodra er apparaten zijn die die deze techniek ondersteunen. En die zijn op dit moment (eind 2015) zeer dun gezaaid. Maar goed, verder is dit een uitstekende router en heeft TP-LINK de firmware voorzien van een heuse make-over.
 • TP-LINK Touch P5
  De TP-LINK Touch P5 router is met afstand het makkelijkst te installeren. En dat komt door het nuttige aanraakscherm die we nog niet op andere routers zijn tegengekomen. Om deze router te installeren heb je dus geen smartphone of computer nodig. Het is net of er een smartphone op de router is geplakt die altijd verbonden is met de router. Het aanraakscherm vervult naast het makkelijker maken van de installatie nog een belangrijke rol. Als er problemen zijn met het draadloze netwerk dan toont het scherm wat er aan de hand is en dat is erg handig. Daarnaast is het beheer ook veel makkelijker. Het is te hopen dat er meer routers met een scherm op de markt komen. En qua prestaties doet de Touch P5 het ook nog eens goed. Naast de labtest hebben we voor deze aanraakrouter ook een review geschreven, lees daarvoor de eerste indruk in het dossier routers.
 • ZyXEL Armor Z1
  Aan de ene kant is de ZyXEL Armor Z1 een erg interessante router vanwege de ronduit uitstekende resultaten. Door MU-MIMO-ondersteuning van deze router kunnen apparaten aangesloten op het draadloze netwerk op hetzelfde moment met elkaar praten. Dit is echter een MU-MIMO-router van de eerste generatie, net zoals de R7500 van Netgear en de RT-AC87U van Asus. Het is nog de vraag of de MU-MIMO-functionaliteit van deze eerste generatie modellen echt van de grond zal komen. Hoewel de prestaties dus al erg goed zijn zullen ze naar verwachting niet verbeteren in de toekomst.

Van de bovenstaande lijst heeft er één het predicaat 'beste koop' verdiend. Wil je weten welke? Bekijk de testresultaten in de routervergelijker!