icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Stappenplan: wachtwoord draadloos netwerk

Draadloze netwerk beveiligen? Met het stappenplan is het eenvoudig om je draadloos netwerk te beveiligen.

Dennis Pronk

Dennis Pronk , Expert Elektronica Bijgewerkt op:2 januari 2019


1. Bekijk de huidige beveiliging van je draadloze netwerk

  • Windows XP: Vanaf 8 april 2014 wordt Windows XP niet meer voorzien van beveiligingsupdates door Microsoft. Na die datum is het onverstandig om Windows XP te gebruiken bij het internetten. Als je gebruik wil blijven maken van Windows kun je het beste overstappen op een recente versie.
  • Windows Vista: Vanaf 11 april 2017 wordt Windows Vista niet meer voorzien van beveiligingsupdates door Microsoft. Na die datum is het onverstandig om met Windows Vista gebruik te maken van internet. Als je gebruik wil blijven maken van Windows kun je het beste overstappen op een recente versie.
  • Windows 7: klik op het draadloos netwerk icoontje rechts onder in de taakbalk en vervolgens op het eigen draadloze netwerk. Kies daar Eigenschappen > Beveiliging.
  • Windows 8 en Windows 10: druk op de toetsen Crtl + r. Type hier 'control panel' zonder de aanhalingstekens en druk vervolgens op enter. Klik op 'Basisnetwerkgegevens weergeven' en 'Verbindingen instellen'. Klik op de 'Wi-Fi verbinding', herkenbaar aan het symbooltje met 5 streepjes. Klik op eigenschappen en vervolgens op het tabblad beveiliging.
  • Apple macOS: klik op draadloos netwerk icoontje > Eigen draadloos netwerk. Nu vraagt de computer om het WEP of WPA2-wachtwoord.

2. Meldt de beveiligingsstatus WPA2-AES of WPA2-CCMP, dan zit je goed. Is de status ‘Open’, WEP of WPA, dan is het belangrijk om de gebruiksaanwijzing van de router of wifimodem erbij te pakken of op de site van de provider de beveiligingsinstructies te volgen. Dat gaat doorgaans door met het IP-adres van de router (staat in de handleiding) in te loggen in de browser.

3. Kies daar gelijk voor een persoonlijke inlognaam en wachtwoord.

4. Verander onder ‘SSID’ de productnaam van de router(modem) in een fantasienaam zodat kwaadwillenden hem niet herkennen als makkelijk te kraken type.

5. Kies voor een WPA2-AES of WPA2-CCMP.

Online Privacy

Ongemerkt geef je veel privézaken prijs bij het gebruik van computer, smartphone, tablet en andere ‘slimme’ apparaten. Adverteerders volgen je online, bedrijven verzamelen informatie en stellen gebruikersprofielen op en criminelen hengelen naar je bankgegevens.

Gelukkig kun je je op alle fronten wapenen tegen deze inbreuk op je privacy. Het boek Online Privacy geeft informatie over hoe je dit aanpakt.

Voor wie is dit boek bestemd?

Voor iedereen die zijn of haar privégegevens graag privé houdt.

Het boek is te bestellen in onze Webwinkel.

online-privacy

Lees meer: