icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
De beste zorgverzekering, die wil jij toch ook? |

Vergelijk en stap over

zorgicoon-45x45px

Stappenplan: wachtwoord draadloos netwerk

Dennis Pronk
Dennis Pronk

Expert Elektronica


1. Bekijk de huidige beveiliging van je draadloze netwerk.

  • Windows XP: Vanaf 8 april 2014 wordt Windows XP niet meer voorzien van beveiligingsupdates door Microsoft. Na die datum is het onverstandig om met Windows XP gebruik te maken van internet. Meer informatie lees je op onze pagina Windows XP stopt. Wat zijn de alternatieven?
  • Windows Vista: Configuratiescherm > Netwerkstatus > Draadloze netwerken beheren. De gekozen beveiliging staat naast het eigen netwerk.
  • Windows 7: klik op het draadloos-netwerksymbooltje rechts onder in de taakbalk en vervolgens op het eigen draadloze netwerk. Kies daar Eigenschappen > Beveiliging.
  • Windows 8 en Windows 10: druk op de toetsen crtl + r. Type hier 'control panel' zonder de aanhalingstekens en druk vervolgens op enter. Klik op 'Basisnetwerkgegevens weergeven' en 'Verbindingen instellen'. Klik op de 'Wi-Fi verbinding', herkenbaar aan het symbooltje met 5 streepjes. Klik op eigenschappen en vervolgens op het tabblad beveiliging.
  • Mac OS: klik op draadloosnetwerk-icoontje > Eigen draadloos netwerk. Nu vraagt de computer om  het WEP of WPA2-wachtwoord.

2. Meldt de beveiligingsstatus WPA of (veel beter) WPA2 dan zit je goed. Is de status ‘Open’ of WEP, dan  is het  zaak om de gebruiksaanwijzing van de router of wifi-modem erbij te pakken of op de site van de provider de beveiligingsinstructies te volgen. Dat gaat doorgaans door met het IP-adres van de router (staat in de handleiding) in te loggen in de browser.

3. Kies daar gelijk voor een persoonlijke inlognaam en wachtwoord.

4. Verander onder ‘SSID’ de productnaam van de router(modem) in een fantasienaam zodat kwaadwillenden hem niet herkennen als makkelijk te kraken type.

5. Kies voor een WPA, WPA2 of mixed beveiligingsniveau.

6. Bij Encryptie is AES de favoriete instelling, maar AES + TKIP is ook goed.

Veilig Online

Geïnteresseerd in nog veel meer tips waarmee je kwaadwillenden buiten de deur houdt? Kijk dan eens naar ons boek 'Veilig Online'. Het biedt een volledig overzicht van bedreigingen én praktische oplossingen om hackers te slim af te zijn. Inclusief handige stappenplannen voor diverse apparaten (tablet, laptop, pc & smartphone) en systemen (Windows, Mac OS, iOS & Android).

veilig online

Lees meer:

Nieuwste artikelen