icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Stappenplan: wachtwoord draadloos netwerk

Draadloze netwerk beveiligen? Met het stappenplan is het eenvoudig om je draadloos netwerk te beveiligen.
Dennis Pronk
Dennis Pronk

Expert Elektronica

Bijgewerkt op:  14 maart 2018


1. Bekijk de huidige beveiliging van je draadloze netwerk

  • Windows XP: Vanaf 8 april 2014 wordt Windows XP niet meer voorzien van beveiligingsupdates door Microsoft. Na die datum is het onverstandig om met Windows XP gebruik te maken van internet. Meer informatie lees je op onze pagina Windows XP stopt. Wat zijn de alternatieven?
  • Windows Vista: Configuratiescherm > Netwerkstatus > Draadloze netwerken beheren. De gekozen beveiliging staat naast het eigen netwerk.
  • Windows 7: klik op het draadloos-netwerksymbooltje rechts onder in de taakbalk en vervolgens op het eigen draadloze netwerk. Kies daar Eigenschappen > Beveiliging.
  • Windows 8 en Windows 10: druk op de toetsen crtl + r. Type hier 'control panel' zonder de aanhalingstekens en druk vervolgens op enter. Klik op 'Basisnetwerkgegevens weergeven' en 'Verbindingen instellen'. Klik op de 'Wi-Fi verbinding', herkenbaar aan het symbooltje met 5 streepjes. Klik op eigenschappen en vervolgens op het tabblad beveiliging.
  • Apple macOS: klik op draadloosnetwerk-icoontje > Eigen draadloos netwerk. Nu vraagt de computer om  het WEP of WPA2-wachtwoord.

2. Meldt de beveiligingsstatus WPA of (veel beter) WPA2 dan zit je goed. Is de status ‘Open’ of WEP, dan  is het  zaak om de gebruiksaanwijzing van de router of wifi-modem erbij te pakken of op de site van de provider de beveiligingsinstructies te volgen. Dat gaat doorgaans door met het IP-adres van de router (staat in de handleiding) in te loggen in de browser.

3. Kies daar gelijk voor een persoonlijke inlognaam en wachtwoord.

4. Verander onder ‘SSID’ de productnaam van de router(modem) in een fantasienaam zodat kwaadwillenden hem niet herkennen als makkelijk te kraken type.

5. Kies voor een WPA, WPA2 of mixed beveiligingsniveau.

6. Bij Encryptie is AES de favoriete instelling, maar AES + TKIP is ook goed.

Online Privacy

Ongemerkt geef je veel privézaken prijs bij het gebruik van computer, smartphone, tablet en andere ‘slimme’ apparaten. Adverteerders volgen je online, bedrijven verzamelen informatie en stellen gebruikersprofielen op en criminelen hengelen naar je bankgegevens.

Gelukkig kun je je op alle fronten wapenen tegen deze inbreuk op je privacy. Het boek Online Privacy geeft informatie over hoe je dit aanpakt.

Voor wie is dit boek bestemd?

Voor iedereen die zijn of haar privégegevens graag privé houdt.

Het boek is te bestellen in onze Webwinkel.

online-privacy

Lees meer:

Nieuwste artikelen