icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Maak gratis kennisInloggen
Maak gratis kennisInloggen

Hoe wij routers testen

Alle routers zijn onafhankelijk en uitgebreid getest. Tijdens de test is vooral gekeken naar de snelheid de routers. Zowel via wifi als via kabels. Verder is gekeken naar de aspecten veiligheid, mogelijkheden en gebruiksgemak.
Dennis Pronk

Expert Elektronica

Video_Kooptips_Routers

We bepalen de kwaliteit van routers met behulp van onze test. De routers in deze test zijn door ons geselecteerd en ingekocht in de winkel. Dat inkopen doen we precies zoals je zelf ook kunt doen. Meestal online via een bekende webwinkel, maar soms ook door fysiek naar een winkel toe te gaan. Een uitzondering hierop zijn de modemrouters van providers, die ook wel wifi-modems worden genoemd. Die apparaten zijn door providers van hun eigen software voorzien en ze zijn in de meeste gevallen niet te koop. Daarom vragen we in het geval van modemrouters een exemplaar aan de providers.

De test routers bestaat uit verschillende de volgende hoofdonderdelen:

  • Snelheid, weging 43%
  • Gebruiksgemak, weging 27%
  • Veelzijdigheid, weging 23%
  • Energieverbruik, weging 3%
  • Standaardbeveiliging, weging 2%
  • Garantie, weging 2%

Snelheid

Het oordeel snelheid heeft een wegingsfactor van 43% en telt het zwaarste mee voor het testoordeel. We bepalen het oordeel voor snelheid op basis van de gemiddelde draadloze snelheid op de 2,4 GHz-band en de 5 GHz-band. Ook bekijken we de snelheid op 10 meter afstand en op 4 meter afstand door het plafond heen. Daarnaast meten we de gemiddelde snelheid via een smartphone van een A-merk. De snelheid via een netwerkkabel telt ook mee. Als de router USB 3 ondersteuning heeft kijken we ook naar de snelheid van zowel schrijven als lezen via de USB-poort. Als laatste kijken we hoe goed de router bestanden streamt.

Gebruiksgemak

Een router moet eenvoudig zijn te installeren en bedienen. We kijken voor het oordeel gebruiksgemak onder andere naar de installatie-procedure. Ook kijken we hoe makkelijk je de router kunt updaten. Ook telt mee of de handleiding is meegeleverd, maar zelfs als dat niet het geval is dan downloaden we hem zelf om deze alsnog te beoordelen.

Veelzijdigheid

Hoeveel mogelijkheden heeft de router? We inventariseren onder andere het aantal netwerkaansluitingen en usb-aansluitingen. Ook kijken we of de router in te stellen is als webcam- of printer-server.

Energieverbruik

Het is interessant hoeveel energie een router verbruikt, hoewel een router relatief weinig energie verbruikt vergeleken met bijvoorbeeld een wasmachine. We meten de router terwijl hij geen gegevens hoeft te verwerken en tijdens intensieve gegevensoverdracht.

Garantie

De garantieperiode die wordt gegeven telt ook mee bij het eindoordeel. Testresultaten routertest Welke router komt als Beste uit de Test? Bekijk het in onze vergelijker.

Lees meer over onze predicaten Beste uit de Test en Beste Koop.

Lees meerOver onze predicaten

Beste uit de Test
Deze producten hebben de beste kwaliteit.

Beste Koop
Deze producten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding bij de door ons genoemde richtprijs.

Afrader
Deze producten hebben een slechte kwaliteit.

Lees meer over onze predicaten.

Hoe wij testen - Predicatenuitleg