icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken

KPN Experia Wifi

Eerste indruk|Heb je slecht bereik met je KPN Experia Box v8, v9 of v10(A)? Kijk dan of je in aanmerking komt voor KPN's gratis wifi-versterkers. Wij probeerden 2 apparaten.

Dennis Pronk

Dennis Pronk , Expert Elektronica Bijgewerkt op:7 december 2018

kpn-experia-wifi-eersteindruk

Conclusie: supersnel, beperkt bereik

Supersnel internet is mogelijk via de KPN's nieuwe access pointje(s). Maar in onze praktijktest werd de snelheid snel minder als we enkele meters afstand namen. Wanneer je in een huis woont met meerdere woonlagen dan heb je er zeker 2 of meer nodig. KPN geeft dit zelf ook aan. Maar heb je thuis slechte wifi en ben je KPN-klant? Misschien kom je dan in aanmerking om ze gratis (in bruikleen) te proberen. En dat aanbod zouden we zeker niet afslaan.

kpn-experia-wifi-sfeer

Experia Wifi

KPN introduceert een nieuw product voor klanten die thuis problemen met wifi hebben. Het is een access point die KPN 'Experia Wifi' noemt. Klanten die de Wifi Tuner hebben doorlopen en minder dan 20 Mbit/s halen komen in aanmerking voor maximaal 2 gratis KPN Experia Wifi's. Je krijgt de apparaten in bruikleen. Als het KPN-abonnement afloopt moeten ze terug. Klanten die niet in aanmerking komen voor de gratis versies kunnen ze kopen voor €50 per stuk. Wij hebben 2 stuks geleend van KPN om ervaring op te kunnen doen met Experia Wifi.

kpn-experia-wifi-aansluitingenDe Experia Wifi ziet eruit als een standaard access point, maar dan een stuk kleiner. Het ding is ongeveer even groot als een rookmelder. Echt mooi vinden wij hem niet, maar door zijn formaat en zwarte kleur valt hij niet zo erg op. Ook kun je hem makkelijk ergens achter verstoppen. Aan de achterkant van de Experia Wifi bevinden zich 2 gele netwerkaansluitingen, een zwarte resetknop, een witte aan/uit-knop en de aansluiting voor de stroomadapter. Aan de voorkant zijn er 4 ledjes: een stroomledje, een wifiledje, een wps-ledje en een ledje dat toont of er een apparaat is aangesloten. Onder het voetje vind je een sticker met daarop het standaard SSID, wifi-wachtwoord en webinterface-wachtwoord.

Installatie

Heb je thuis een KPN Experia Box v8, v9 of v10(A) staan? Dan is installeren niet zo moeilijk, want de Experia Wifi neemt de instellingen simpelweg over. Gebruik je een eigen router of heb je geen Experia Box, zoals wij, dan moet je de Experia Wifi handmatig installeren. Wij ondervonden geen problemen, maar misschien heb je de hulp van KPN nodig.

De Experia Wifi verbind je met een netwerkkabel aan je router of wifi-modem. Waarschijnlijk loopt er nog geen netwerkkabel naar de locatie waar je hem wilt plaatsen. Die moet je nog zelf (of laten) leggen en wegwerken. Een fysieke verbinding tussen je Experia Wifi en je router of wifi-modem is ongelooflijk veel beter dan een draadloze.

De Praktijk

kpn-experia-wifi-icoontjesWe zijn aangenaam verrast over de hoge snelheid die we halen wanneer we met de Experia Wifi verbinden. Jammer genoeg daalt de snelheid hard zodra je maar enkele meters afstand neemt van het access pointje. We hebben de Experia Wifi op kantoor geïnstalleerd, daardoor heeft hij waarschijnlijk wat meer last van andere wifi-zenders vergeleken met een gemiddeld huis.

Aan de andere kant hebben we erg dunne wandjes op kantoor vergeleken met de betonnen muren thuis. We denken dat de meeste mensen minimaal 2, maar misschien wel 3 apparaten nodig hebben voor een rijtjeshuis. En alleen het wifi-signaal van de Experia Box v10A blijft werken na de installatie. Bij de andere Experia Boxen wordt wifi volledig overgenomen door de Experia Wifi, dus heb je er meer nodig voor een volledige dekking.

Automatische updates

Een ander positief punt zijn de automatische updates van de firmware. Updates lossen veiligheidsproblemen op en brengen nieuwe of verbetere functies met zich mee. De Experia Wifi zorgt zelf dat de laatste updates worden geïnstalleerd net zoals de Experia Box wifi-modem. KPN meldt op haar site dat ze over enkele maanden roaming  toevoegen via een firmwareupdate. De datum is nog niet bekend.

Roaming zorgt dat je apparaat (zoals je smartphone) automatisch verbinding maakt met de Experia Wifi met de beste verbinding. Erg handig als je er 2 of meer in huis hebt staan. Heb jij een Experia Box 10A? Deze versie krijgt ook roaming. Oudere Experia Boxen ondersteunen roaming helaas niet.

Al met al is de Experia Wifi een mooie aanvulling op jouw wifi. Zeker als je in aanmerking komt voor de gratis versie(s). Zo niet, dan kosten ze €50 per stuk. Voor die prijs zijn er ook goede alternatieven te  Maar die missen de ondersteuning van KPN.

Lees ook: