icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Ziggo Connect Box problemen mogelijk opgelost

Nieuws|Heb je als Ziggo-klant internetproblemen? Misschien ligt het aan je wifi-modem. Internetprovider Ziggo heeft een firmware-update uitgebracht die de problemen van de Connect Box moet oplossen.

Dennis Pronk

Dennis Pronk , Expert Elektronica Bijgewerkt op:20 oktober 2017

ziggo-provider

Updates

Update 20-10-2017 

Ziggo's woordvoerder Gradus Vos meldt dat het lek in de Connect Box niet gevaarlijk is, maar hoogstens vervelend. Hij benoemt de volgende punten:

  • 'De kwetsbaarheid', zoals het door Tweakers.net bestempeld wordt, is geen specifiek Ziggo Connect Box- probleem. Het probleem zit in een bepaalde chipset van Intel en deze chipset wordt door tientallen producenten van modems gebruikt. Intel heeft onlangs een oplossing voor dit probleem naar de fabrikanten gestuurd. Die testen de oplossing nu in hun lab.
    Zodra Ziggo's leverancier de test heeft afgerond, moet Ziggo de oplossing eerst live op haar netwerk testen, voordat deze beschikbaar wordt gesteld aan haar abonnees.
  • Misbruik van deze kwetsbaarheid zou inhouden dat er zeer veel internetpakketjes tegelijkertijd naar de wifi-modem van een klant worden verstuurd. Hierdoor kan het modem instabiel worden gemaakt en kan de internetverbinding gaan haperen.
    Er kan via deze kwetsbaarheid dus niet ingebroken worden.
  • Tot nu toe heeft Ziggo geen enkele melding ontvangen waaruit blijkt dat klanten slachtoffer waren van deze kwetsbaarheid. Bendes of individuen die dit soort aanvallen uitvoeren, doen dat vooral bij bedrijven die grote, drukbezochte sites of grote mailservers hebben.
  • Ziggo's Ubee 3226 gebruikt de Intel-chipset niet. De heer Vos laat nog weten of de Horizon Mediabox kwetsbaar is.

Update 19-10-2017 
Opnieuw bericht technologiesite Tweakers.net over de Connect Box. De site meldt dat Ziggo in april 2018 een nieuwe firmwareupdate uitbrengt voor de Connect Box. De update zou een lek dichten dat kan worden misbruikt door kwaadwillenden. De Consumentenbond heeft Ziggo opnieuw om toelichting gevraagd.

Update 17-07-2017 
Ziggo geeft aan dat de nieuwe firmware voor de Connect Box inderdaad beschikbaar is, maar niet per se internetproblemen verhelpt. Ook worden er op korte termijn nieuwe firmwares uitgebracht voor de Samsung Horizon Mediabox en de Ubee 3226. Die firmwares moeten telefonieproblemen oplossen.

Nederlandse technologiesite Tweakers.net meldt dat Ziggo een firmware-update heeft uitgebracht die problemen met de Compal Connect Box moet oplossen. De site meldt verder dat de update zorgt voor 'verschillende stabiliteitsverbeteringen'. Het zou onder andere gaan om kleine telefonieproblemen zoals met de nummerweergave, antwoordapparatuur en (telefonische) keuzemenu's.

Daarnaast zouden bepaalde apparaten, zoals Apple MacBooks, geen verbindingsproblemen meer moeten hebben op de 5 GHz-band. Ook een instabiele wifiverbinding bij zware belasting zou niet meer voor moeten komen.

Direct beschikbaar?

De update is al geïnstalleerd op de Connect Boxen die in de gebieden staan die voorheen UPC als provider hadden. De overige gebieden zullen snel volgen.

Andere modems met problemen?

Volgens Tweakers.net komen de problemen ook voor bij twee andere wifi-modems, namelijk de Ubee 3226 en de Samsung Horizon Mediabox. Ziggo zou ook voor die modems bezig zijn met firmware-updates. Wanneer deze beschikbaar komen is niet bekend.

Wat te doen?

Voor zover bekend hoef je als klant niets te doen. Ziggo zorgt ervoor dat de wifi-modems de update automatisch downloaden en installeren.

De Consumentenbond heeft Ziggo om toelichting gevraagd. Ook hebben we gevraagd wanneer de firmware-updates van de andere modems beschikbaar komen.

De geteste Ziggo wifi-modems

Even geduld, producten aan het ophalen...

Winkel
Levertijd
Bezorgprijs