icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Gebruikstips

Gebruikstips voor je scheerapparaat

Is het beter om met een scheermes of een scheerapparaat scheren? En hoe maak je eigenlijk een scheerapparaat schoon? Ook vertellen we je wat je moet doen als je scheerapparaat kapot gaat. En je komt tot het beste scheerresultaat met een paar tips.

Jonne Hage
Jonne Hage

Expert Woning & Huishouden


1
Scheerapparaat schoonmaken

Je moet regematig het scheerhoofd schoonmaken, dat scheert beter en de mesjes blijven langer scherp. Voor scheerapparaten die droog gereinigd moeten worden gebruik je een speciaal borsteltje.

Handiger is het wanneer je een apparaat onder de kraan kunt afspoelen. Dat gaat vaak een stuk sneller en grondiger. De meeste scheerapparaten kun je afspoelen, check de de handleiding voor onderhoudstips.

Er zijn ook ‘zelfreinigende’ scheerapparaten. Deze hebben een speciaal schoonmaakstation met vloeistof. Het apparaat wordt dan schoongemaakt, opgeladen en eventueel geolied. Voor deze schoonmaakstations moet je wel elke 2 tot 3 maanden een nieuwe cartridge met schoonmaalvloeistof aanschaffen. Een nieuwe cartridge kost rond de €7,50. 

Gebruikstips_scheerapparaatschoonmaken

2
Scheren met een scheerapparaat

Scheren met een scheerapparaat of met een scheermes? Dat blijft een persoonlijke keuze. Het voordeel van een scheerapparaat is dat deze vaak zowel op een natte als een droge huid werkt. Ook zorgt het gebruik van een scheerapparaat voor minder wondjes.

Gebruik je nu een oscillerend of een roterend systeem en wil je wisselen van het een naar het ander? Bedenk dan dat de huid 2 tot 3 weken moet wennen aan de nieuwe manier van scheren

Voor het beste resultaat:

 • Zorg altijd voor een schoon en opgeladen scheerapparaat.
 • Als je nat wilt scheren, gebruik dan een kleine hoeveelheid gel.
 • Gebruik een spiegel, trek de huid strak en scheer tegen de richting van de haargroei in. Trek je lip over je tanden om beter rond de neus te scheren.
 • Gebruik na het scheren een aftershave product.
 • Vervang regelmatig de scheerkop voor een optimaal resultaat.

Verdere tips:

 • Scheer je droog? Scheer je dan voordat je doucht of je gezicht wast.
 • Langer dan 3 dagen niet geschoren? Eerst trimmen!
 • Huidirritatie? Druk het scheerapparaat niet te hard tegen de huid, maar zorg voor een gelijke druk tijdens het scheren.
 • Gun de huid af en toe wat rust, bijvoorbeeld in het weekend. Je huid heeft baat bij een dagje vrij van het scheren.
Gebruikstips_scherenmetapparaat

3
Scheren met een scheermes

Het voordeel van scheren met een scheermes is dat je een gladder resultaat krijgt dan met een scheerapparaat.

Voor het beste resultaat:

 • Was de huid voor het scheren. Droge baardharen zijn erg stug, maar als ze flink worden gewassen met warm water zijn ze na 2 minuten al 70% zachter.
 • Zorg ook dat je genoeg scheerschuim of -gel gebruikt. Scheergels bevatten smeermiddelen die de frictie tussen de huid en het mes minimaliseren. Bovendien blijven de haren zo zacht tijdens het scheren.
 • Gebruik een goed scheermes en oefen zo min mogelijk druk uit tijdens het scheren. Vervang scheermesjes regelmatig. Spoel het scheermes tijdens het scheren regelmatig schoon.
 • Scheer lastige gebieden zoals de hals, in en rond de neus als laatste. De baardharen hebben daar dan langer de tijd om zacht te worden.
 • Spoel na het scheren de huid na met koud water om de poriën te sluiten. Gebruik daarna een hydraterende crème of balsem. Dit helpt de vochtbalans van de huid herstellen en voorkomt een droog en trekkerig gevoel.
Gebruikstips_scherenmetscheermesje

4
Reparatie

Werkt het scheerapparaat niet zoals deze behoort te doen? Als je er binnen de garantieperiode achter komt dat het product niet deugt, mag je ervan uitgaan dat er al iets mis mee was. Je hoeft het mankement dan niet te bewijzen.

Tips voor de reparatie of het afdanken van je overbodige apparatuur

Gebruikstips_reparatie

Vergelijk scheerapparaten

We zijn de topics aan het ophalen...

Stel een vraag of help anderen

Wil je meer weten over een scheerapparaat? Nieuwsgierig wat de ervaringen zijn van anderen? Stel je vraag op het forum of deel zelf je kennis en ervaring.

Community-channel

Topics over Scheerapparaten