icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Scheerapparaat kopen: waar let je op?

Bij het kopen van een scheerapparaat komt aardig wat kijken. Jouw persoonlijke manier van scheren is belangrijk voor de keuze die je maakt. Denk aan het soort scheersysteem, de manier waarop je het schoonmaakt, maar ook de oplaadmogelijkheden of extra trimmertjes.

Jonne Hage
Jonne Hage

Expert Woning & Huishouden


1
Roterend scheersysteem

Een roterend scheersysteem is te herkennen aan doorgaans 3 ronde scheerkoppen. Alle apparaten van Philips hebben dit systeem. Baardharen komen in sleuven en/of gaatjes in de scheerkoppen en worden door ronddraaiende mesjes binnenin afgesneden. De scheerkoppen op een roterend scheerapparaat zijn flexibel en vormen lichtjes mee met het gezicht. Ideaal als je bijvoorbeeld een spitse kin hebt.

De ronde scheerkoppen houden de baardharen ook goed vast (stoppelopvang), zodat niet al het haar in de wasbak valt. De scheerkoppen zijn soms wat lastiger schoon te maken en te verwisselen, omdat het scheersysteem uit meerdere onderdelen bestaat. 

Koopadvies_channel1

2
Vibrerend/oscillerend scheersysteem

Het vibrerende of oscillerende scheersysteem is te herkennen aan de rechte stroken, ook wel folies genoemd. Braun is hier het bekendste merk. Het scheerresultaat en huidcomfort van vibrerende scheerapparaten is vergelijkbaar met roterende scheerapparaten. De heen en weer bewegende mesjes maken doorgaans wel meer geluid en zorgen voor meer vibratie.

Het verwisselen van de mesjes of scheerbladen gaat daarentegen gemakkelijker dan bij de ronde scheerkoppen. De mesjes of scheerbladen trek je zo uit het apparaat om er vervolgens nieuwe mesjes in te drukken.

Vergelijk de verschillende scheerapparaten met elkaar in onze vergelijker

Koopadvies_channel2

3
Scheren onder de douche?

De meeste scheerapparaten zijn te gebruiken onder de douche. Dit staat altijd aangegeven in de beschrijving van het apparaat. Bijvoorbeeld door middel van een icoontje of de term wet & dry. 

Scheerapparaten die geschikt zijn voor gebruik met water kun je ook gebruiken met scheerschuim of -gel. Vooral voor mannen met een gevoelige huid kan scheren met een schuim of gel prettig zijn. Let op! Tijdens het opladen kun je deze apparaten niet gebruiken.

 

 

4
Het scheerapparaat opladen

De sterkte van de accu kan belangrijk zijn. In de handleiding staat hoe lang het opladen duurt en hoe lang je het apparaat vervolgens kunt gebruiken. Sommige scheerapparaten hebben een snelle laadfunctie. Deze zijn binnen een paar minuten genoeg opgeladen voor 1 scheerbeurt.

Indien je altijd in de badkamer met een stopcontact vlakbij scheert, kun je kiezen voor een apparaat dat scheert terwijl het oplaadt. Veel scheerapparaten zijn namelijk niet te gebruiken tijdens het opladen.

5
Uitvoeringen van scheerapparaten

6
Vervangen van scheerbladen of scheerkoppen

De scheerbladen of -koppen van een elektrisch apparaat moeten op termijn vervangen worden. Afhankelijk van het systeem wordt daarvoor in de meeste handleidingen een periode opgegeven van 1,5 tot 2 jaar. Deze periode is een advies, geen regel.

Het slijten van de mesjes hangt sterk af van het aantal scheerbeurten per week, de stugheid van de baardharen én van de discipline wat betreft het schoonhouden van de scheerkop. Ervaar je na 1,5 jaar nog geen problemen bij het scheren, zoals een minder goed geschoren huid of meer irritatie? Dan kun je best nog wel even wachten met een nieuwe scheerkop. Een nieuwe scheerkop is namelijk vrij prijzig en kan tot wel €60 kosten.

Koopadvies_channel5

7
Wat zegt de prijs?

De prijzen van scheerapparaten lopen zeer uiteen. Je koopt er al een voor een paar tientjes, maar de duurste apparaten zijn ver in de €200.

De geteste modellen hebben prijzen variërend tussen €50 en €300. De goedkopere modellen behalen prima scheerresultaten. Bekijk de beste modellen uit de test.

Naast de prijs van het apparaat, kan het lonen naar de prijs van scheerkoppen te kijken. Deze variëren van €35 tot €60. Bij dichte baardgroei en veelvuidig scheren kan het zijn dat je een scheerkop nog vaker dan elke 1,5 tot 2 jaar moet vervangen.

Vergelijk scheerapparaten

We zijn de topics aan het ophalen...

Stel een vraag of help anderen

Wil je meer weten over een scheerapparaat? Nieuwsgierig wat de ervaringen zijn van anderen? Stel je vraag op het forum of deel zelf je kennis en ervaring.

Community-channel

Topics over Scheerapparaten