icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis.

icoon nieuw huis

Nieuwe testresultaten: kleine systeemcamera's en lenzen

Nieuws | Dit jaar testte de Consumentenbond alweer ruim 50 nieuwe camera's, waaronder kleine systeemcamera's van onder meer Panasonic, Samsung en Sony.
Karen Reijneveld
Karen Reijneveld

Expert Elektronica

Gepubliceerd op:  15 mei 2015

Systeemcamera's

Dat een goede camera niet groot hoeft te zijn, bewijzen de kleine systeemcamera's uit onze test. Een kleine systeemcamera kost gemiddeld €600 met standaardzoomlens. Zo'n camera heeft uitgebreide fotomogelijkheden, maar weegt meestal maar een halve kilo inclusief meegeleverde lens.

Panasonic GF7

De Panasonic GF7K weegt maar 355 gram (met 12-32 mm lens), heeft een fraaie retro uitstraling en een kunststof behuizing van hoge kwaliteit. Voorganger Panasonic GF6 is ook interessant: die is €100 goedkoper dan de GF7, maar dan mis je onder meer een selfie-stand en de uitgebreidere selectie belichtingsprogramma's en mogelijkheden van de Panasonic GF7K. 

Samsung NX500

Ook de Samsung NX500 ziet eruit alsof hij in de jaren zestig is ontworpen. De behuizing oogt en voelt als van hoogwaardig metaal en door de (kunst)lederen greep ligt hij goed in de hand. Met het toestel kun je filmen in 4K en als je wilt kun je een speciale lens kopen om 3D-opnamen te maken.

Sony Alpha 5100

De Sony Alpha 5100 is 37 mm dik en met lens weegt hij 408 gram. Net als de Samsung NX500 heeft hij nfc (near field communication). Daarmee kun je de camera met een smartphone verbinden simpelweg door ze tegen elkaar aan te tikken (je smartphone moet dan ook nfc hebben).

Ook getest: lenzen 

De kleine systeemcamera's zijn getest met een standaardlens met 3 keer zoom. Daar kom je in veel situaties ver genoeg mee, maar als je echt ver wilt zoomen dan zul je een losse lens moeten kopen. De Consumentenbond test ruim 350 lenzen op belangrijke aspecten als lichtsterkte, scherpte en vertekening.

Test sd-kaarten