icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis

icoon nieuw huis

Slimme apparaten in ontwikkeling

De ontwikkelingen gaan razendsnel op het gebied van slimme apparaten. Al 3 op de 10 Nederlandse huishoudens hebben 1 of meerdere slimme apparaten. Tot nu toe hebben we er met z'n allen zo'n 1 miljard euro aan uitgegeven. En dat wordt alleen maar meer. Waar gaat dit heen?
Yvo Verschoor

Expert Elektronica

philips 55pos901f

Slimme apparaten zijn niet nieuw

Slimme apparaten bestaan al erg lang. Al in de 70'er jaren bedacht men op een Amerikaanse universiteit dat het leeg zijn van een cola-automaat geen verrassing moest zijn. Het apparaat werd met het internet verbonden zodat de voorraad op afstand kon worden afgelezen.

In de jaren '90 werd de Personal Computer (PC) gemeengoed, en niet veel later werd ook internet via een modem en een (wifi)router beschikbaar. Een router is een kleine computer die zichzelf en apparaten met internet verbindt. Ongemerkt is het 'internet of things' al bij iedereen in huis aanwezig.

Tv’s, printers, decoders en PVR’s

In de tussentijd zijn er al diverse apparaten met een internetaansluiting bijgekomen. Zo kun je met veel printers draadloos printen vanaf je laptop, smartphone of tablet. De decoder van je internet- en/of tv-provider heeft ook vaak een internetaansluiting, en bij de meeste modellen kun je opnemen met een PVR-functie.

Tv's  kunnen zonder internet werken maar de keus in modellen zonder internetaansluiting is tamelijk beperkt. De meeste tv's zijn 'smart'.

Slimme apparaten anno nu

Er worden al heel wat nieuwe slimme apparaten op de markt gebracht. De eerste zijn met een product is belangrijk. Is de fabrikant op tijd, dan levert dat winst en marktaandeel op. Het gevolg daarvan zijn meestal oplossingen die niet erg goed zijn uitgewerkt.

Het duurt vaak jaren voordat zo'n nieuw product volwassen is. Voorbeeld van een product waarbij dat is gelukt, is de slimme thermostaat. Die is zeker een blijvertje.

Een slim apparaat dat zelfstandig werkt, kan heel handig zijn. Maar zodra slimme apparaten met elkaar moeten samenwerken ('praten') gaat het niet altijd goed. Je hebt meerdere apps nodig om het apparaat te bedienen of apparaten verstaan elkaar niet.

Zo kunnen niet alle slimme apparaten praten met het Homekit-systeem van Apple: een systeem waarmee je bijvoorbeeld lampen en de thermostaat kunt bedienen. Er zijn geen grote systemen of platformen waarbij alle apparaten naadloos kunnen samenwerken.

Maar er zijn wel initiatieven om slimme apparaten met elkaar te verbinden, ook als ze van een verschillend merk zijn. Bijvoorbeeld IFTTT (If this then that). Daarmee kun je slimme apparaten zo koppelen, dat het een pas aangaat als het ander iets registreert. Zo kun je je koffiezetapparaat pas aanzetten nadat je activity tracker merkt dat je wakker bent. Het vergt nog wel wat handelingen om dat in te stellen, en dus is het nog iets voor de ‘voorlopers’ onder ons.

Slimme apparaten in de nabije toekomst

Daar waar Engels de meest gebruikte taal is, worden digitale assistenten snel populair. Deze beschuitbussen met speakers en microfoons kun je alles vragen waar je normaal gesproken naar 'googelt'. Je kunt de verlichting bedienen, producten bestellen en om een taxi vragen.

Het zijn daarmee ook ‘Platforms’ die slimme apparaten kunnen koppelen. De verwachting is dat meerdere merken zullen proberen zo’n ‘platform’ aan te bieden, ook voor nederland.

Slimme apparaten op langere termijn

Het is speculeren wat de toekomst brengt. Wetgeving dwingt af dat slimme apparaten beter worden beveiligd. Die wetgeving is nu al in de maak, maar het duurt lang voor dit effectief wordt.

Een goede beveiliging kan ook een goed verkoopargument zijn voor fabrikanten. Maar goede beveiliging betekent niet dat ook privacyproblemen zijn opgelost. Je gegevens zijn dan wel veilig, maar wel in bezit van grote partijen zoals Google en Facebook.

Wellicht wordt goede veiligheid ook een uniek verkoopargument voor fabrikanten, op die manier kan geschonden consumentenvertrouwen worden teruggewonnen na alle hacks die delen van het internet hebben platgelegd. Goede veiligheid wil niet zeggen dat ook privacyproblemen zullen zijn opgelost. 

Sommige voorspellen voor de ‘ blockchain’-technologie een grote toekomst. Bij deze techniek gaan gegevens niet naar één centrale partij, maar ze worden in kleinere hoeveelheden door gebruikers zelf beheerd. Dat biedt voordelen voor de consument, vooral op het gebied van privacy.

Nieuw & interessant

 • somfy-one-ip-camera-eerste-indruk
  Eerste indruk  |  26 jul.

  Somfy One

  De Somfy One is een ip-camera die behoorlijk wat lawaai kan produceren als er beweging wordt gedetecteerd. Hoe werkt het en welke accessoires heb je nodig?
 • NestCam-IQ-eerste-indruk
  Eerste indruk  |  25 jul.

  Nest Cam IQ

  De Nest Cam IQ is een nieuwe beveiligingscamera van Google Nest. Hij levert betere beeld- en geluidskwaliteit, maar is een stuk duurder dan de andere Nest camera’s. Is hij het geld waard?
 • tvh3netflixab_vrij
  Eerste indruk  |  7 jul.

  Humax TV+ H3

  Met de Humax TV+ H3 mediaspeler kun je onder meer Netflix en NPO bekijken. Voegt zo’n smart kastje iets toe?
    1 reactie
 • HP instant ink
  Eerste indruk  |  6 jun.

  HP Instant Ink

  Inkt is een noodzakelijk kwaad dat tot hoge kosten en veel frustratie lijdt. HP wil daar verandering in brengen met een abonnementsmodel met 50, 100 of 300 afdrukken per maand.
    2 reacties