icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Slimme elektronica met beeld en geluid

Vooral op het gebied van beeld en geluid zijn smart apparaten al in de Nederlandse huishoudens doorgedrongen. Wie heeft er tegenwoordig geen smart tv in zijn woonkamer staan? Maar ook muziek luisteren, foto's maken en afdrukken kan tegenwoordig smart.

Celine Burgering

Celine Burgering , Expert Elektronica Bijgewerkt op:21 februari 2019

afstandsbediening smart tv

Smart tv

Met alle 'smart' ontwikkelingen wordt de rol van de televisie in het huis steeds groter. Waar je je apparaten nu nog bedient met je smartphone of tablet en met verschillende apps, doe je dat in de toekomst misschien wel op je tv waar je alles in één overzicht hebt staan. In elk geval is een merk als Samsung druk bezig om de tv het middelpunt van je smart home te maken. 

Tot die tijd kijk je voornamelijk films en series op je tv. Maar ook dat doe je al smart. Vrijwel alle tv's die nu te koop zijn verbonden met internet en bevatten apps waarmee je programma's of films kunt kijken wanneer het jou uitkomt: content on demand.

Om je tv op deze manier te kunnen gebruiken, moet je wel akkoord gaan met gebruikersvoorwaarden. Die zijn soms erg uitgbreid en vaak onleesbaar door de grote hoeveelheid (juridische) tekst. Weet je dan eigenlijk wel waarmee je mee akkoord gaat? Waarschijnlijk niet. Als je niet oplet geef je de fabrikant toestemming om je kijkgedrag te volgen.

Smart muziek

Met een wifi-speaker kun je muziek streamen, bijvoorbeeld via Spotify. Daarvoor gebruik je een app voor de bediening. Er zijn wifi-speakers in verschillende formaten voor in de woonkamer, maar ook voor in de keuken of studeerkamer.

Wifi-speakers verbindt je draadloos met je thuisnetwerk. Vaak kun je van een merk meerdere formaten wifi-speakers kopen. Die kun je centraal bedienen op je smartphone of tablet. We hebben 21 wifi-speakers met multiroom-ondersteuning getest van onder meer Sonos, Samsung, Sony, LG, Panasonic, Denon.

Om muziek te kunnen luisten met je wifi-speaker gebuik je een online muziekdienst. Daarmee leer je makkelijk en snel muziek kennen. Deze diensten geven suggesties op basis van de muziek die je eerder hebt geluisterd. Ook staan er vaak vergelijkbare artiesten op de profielpagina van een artiest. Bij Spotify en Deezer zijn er apps die slim gebruik maken van hun muziekdatabase. Denk bijvoorbeeld aan muziekwebsites waarbij je tijdens het lezen van een recensie het album kunt afspelen.

Slim foto's maken en delen

Dé manier om slim foto's te maken is natuurlijk met je smartphone. Er zijn veel handige camera-apps voor op je telefoon waarmee je mooie foto's maakt, ze snel opslaat in de cloud en deelt op sociale media.

Sommige fotocamera's hebben wifi, zodat je ook vanaf je camera makkelijk foto's deelt. Je kunt zo bijvoorbeeld ook in het buitenland vanaf je camera een paar leuke foto’s delen met familie in Nederland. Er zijn nog wel wat beperkingen: het aantal internetlocaties dat je kunt benaderen is meestal beperkt tot een speciale website van het cameramerk en eventueel Facebook of Flickr.

Als je je smartphone koppelt met je camera, dan zijn er bijzondere dingen mogelijk. De functie 'remote viewfinder' tovert de smartphone om tot afstandsbediening. Zo zie je op je telefoon wat je op je camera ziet. Handig voor groepsfoto's en foto's vanuit een anders onmogelijke hoek. Tip: gebruik ook de zelfontspanner bij een groepsfoto, zodat je zelf op de foto niet naar je smartphone kijkt.

Smart printers

Om foto's of andere bestanden af te kunnen drukken, heb je al lang geen kabel meer nodig tussen je printer en je computer. Veel printers hebben een wifi verbinding waarmee je ze kunt aansluiten op je thuisnetwerk. Je kunt ze dus overal in huis neerzetten en bent niet meer afhankelijk van je internetkabel. 

En het biedt nog meer mogelijkheden: Met Apple AirPrint is het mogelijk om op een wifi-netwerk direct te printen vanaf een Apple iPhone, iPod touch, iPad en Mac.

Google heeft Cloudprinter: hiermee kun je via het internet printen vanaf smartphones, tablets en computers. Het werkt vanuit Android, Google-apps, de Chrome-browser en een aantal andere applicaties. De printer wordt gekoppeld aan je Google-account, maar je kunt deze ook delen met accounts van bijvoorbeeld je gezinsleden.

Slimme beveiliging

Met een IP-camera kun je je huis extra beveiligen en op afstand in de gaten houden.

IP-camera’s zijn videocamera’s die via internet live beeld en geluid doorgeven aan één of meerdere personen. IP staat voor ‘Internet Protocol’. Ze worden al jaren gebruikt om bedrijven en openbare ruimtes te bewaken. Met de nieuwste IP-camera’s is het ook voor consumenten simpel om hun huis in de gaten te houden.

Er zijn duidelijk 2 verschillende soorten IP-camera’s, maar het verschil is niet direct zichtbaar:

 • Camera’s zonder cloud-dienst zijn moeilijk te installeren.
 • Camera’s met cloud-dienst zijn gebruiksvriendelijker: zo’n camera wordt ook wel ‘thuiscamera’ of ‘thuismonitor’ genoemd.

Of je tovert je oude smartphone om tot beveiligingscamera met een speciale app.

Lees meer handige tips over beveiligingscamera's

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • EI-Philips Hue_1200X800_def
  Eerste indruk  |  13 aug.

  Philips Hue bluetooth-lampen

  Philips Hue is het bekendste merk slimme ledlampen. Met de introductie van Hue-lampen met bluetooth kun je ze rechtstreeks met de telefoon of tablet bedienen.
 • Homies scherm
  Eerste indruk  |  6 aug.

  Homies-alarm

  Het Homies-alarm geeft een luid alarmsignaal bij inbraak- of rookdetectie. En waarschuwt bekenden via een WhatsApp-groepschat. Hoe bevalt dat?
 • Diefstal-ebikes-aangepakt-Nieuws
  20 jun.

  Technologie tegen fietsdiefstal

  In het kat-en-muisspel met het dievengilde zet de fietsbranche in op nieuwe technologieën als gps, digitale sloten en ‘the internet of things’.
 • google-nest-hub
  Eerste indruk  |  14 jun.

  Google Nest Hub

  De Google Nest Hub is een slimme speaker met een scherm. Wat kun je ermee en werkt het apparaat goed?