! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

2 Alarmsystemen gehackt

We hebben ethische hackers 2 alarmsystemen voor thuis onder de loep laten nemen, Eminent EM8710 en Gigaset Elements. Over een alarmsysteem zijn we best tevreden. Het andere raden we af.

Eric Verlooij

Eric Verlooij , Expert Elektronica Gepubliceerd op:22 mei 2020

smartphone_thuisalarm

We kochten 2 alarmsystemen voor consumenten: Eminent EM8710 en Gigaset Elements. Ethische hackers van het security bedrijf Qbit vonden meerdere verbeterpunten. Over 1 alarmsysteem zijn we best tevreden. Op de ander hebben we nog wel het nodige aan te merken. Dit systeem raden we dan ook af.

Alarmsystemen

Beide alarmsystemen bestaan uit een basisstation, sensoren en een mobiele applicatie. De Gigiaset heeft daarnaast een slimme camera. Bij de Eminent krijg je ook een simkaart en tags. 

Tags zijn een soort digitale sleutels waarmee je het alarmsysteem aan en uit kunt zetten. Het basisstation plaats je centraal in huis en de sensoren en camera plaats je bij deuren en ramen. Als die beweging detecteren krijg je een melding van een mogelijke inbraak.

Tekortkomingen

De belangrijkste tekortkomingen troffen we aan op het alarmsysteem van Eminent. De hackers vonden 3 manieren om het alarmsysteem uit te zetten. Zeer ernstig, maar gelukkig kon dit nooit zonder voorwaarden.

Bij een van de methodes moesten ze het mobiele GSM-nummer van het alarmsysteem kennen. Bij de andere 2 hadden ze toegang tot de tags of het signaal van de afstandsbediening nodig.

Reactie fabrikanten

Beide fabrikanten reageren snel,  bevestigen de kwetsbaarheden. Ze vinden de kwetsbaarheden alleen niet zwaar genoeg om er acties aan te verbinden.

In het geval van Gigaset kunnen wij hier ons wel in vinden. De tekortkomingen van de Eminent EM870 zijn wat ons betreft nog wel een inspanning waard.

Lees ook:

 

Nieuw & interessant

 • Sfeerbeeld Philips-Hue.jpg
  22 feb.

  Test smarthome systemen

  Wat is het beste smarthome systeem? Wij zochten het voor je uit met een test van 10 merken smarthome-systemen.
 • Lidl Smart Home-6474
  Eerste indruk | 20 jan.

  Lidl slimme verlichting, sensoren en stekkers

  Lidl is begonnen met eigen smart home producten. De supermarkt verkoopt slimme verlichting, slimme stekkers en sensoren. Wij probeerden de starterset in combinatie met 2 sensoren.
 • Openingsbeeld_videodeurbel
  Eerste indruk | 21 dec.

  Slimme deurbellen van Action en Kruidvat

  Action verkoopt een slimme deurbel met camera voor nog geen €40. Kruidvat verkoopt ook 2 modellen voor €50. Welke van de 3 maakt de beste indruk?
 • action-camera-foto
  Eerste indruk | 26 nov.

  Beveiligingscamera van de Action

  Action verkoopt een beveiligingscamera van €25. Wij verwachtten rommel maar dat valt mee. Als de camera een beweging waarneemt, krijg je keurig een seintje op je telefoon. Daarna kun je live bekijken wat er aan de hand is.