icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

2 Alarmsystemen gehackt

We hebben ethische hackers 2 alarmsystemen voor thuis onder de loep laten nemen, Eminent EM8710 en Gigaset Elements. Over een alarmsysteem zijn we best tevreden. Het andere raden we af.
Eric Verlooij

Eric Verlooij   Expert ElektronicaGepubliceerd op:22 mei 2020

smartphone_thuisalarm

We kochten 2 alarmsystemen voor consumenten: Eminent EM8710 en Gigaset Elements. Ethische hackers van het security bedrijf Qbit vonden meerdere verbeterpunten. Over 1 alarmsysteem zijn we best tevreden. Op de ander hebben we nog wel het nodige aan te merken. Dit systeem raden we dan ook af.

Als consument heb je recht op veilige slimme apparaten. Wij strijden voor slimme apparaten die veilig zijn én blijven. Lees meer over onze actie Slimme apparaten moeten veilig zijn

Alarmsystemen

Beide alarmsystemen bestaan uit een basisstation, sensoren en een mobiele applicatie. De Gigiaset heeft daarnaast een slimme camera. Bij de Eminent krijg je ook een simkaart en tags. 

Tags zijn een soort digitale sleutels waarmee je het alarmsysteem aan en uit kunt zetten. Het basisstation plaats je centraal in huis en de sensoren en camera plaats je bij deuren en ramen. Als die beweging detecteren krijg je een melding van een mogelijke inbraak.

Tekortkomingen

De belangrijkste tekortkomingen troffen we aan op het alarmsysteem van Eminent. De hackers vonden 3 manieren om het alarmsysteem uit te zetten. Zeer ernstig, maar gelukkig kon dit nooit zonder voorwaarden.

Bij een van de methodes moesten ze het mobiele GSM-nummer van het alarmsysteem kennen. Bij de andere 2 hadden ze toegang tot de tags of het signaal van de afstandsbediening nodig.

Reactie fabrikanten

Beide fabrikanten reageren snel,  bevestigen de kwetsbaarheden. Ze vinden de kwetsbaarheden alleen niet zwaar genoeg om er acties aan te verbinden.

In het geval van Gigaset kunnen wij hier ons wel in vinden. De tekortkomingen van de Eminent EM870 zijn wat ons betreft nog wel een inspanning waard.

Lees ook:

 

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant

 • Slimme stekkers openingsbeeldvideo
  Test | 24 jan.

  Beste slimme stekkers met energiemeetfunctie

  Met een slimme stekker met energiemeetfunctie vind je de echte stroomvreters in huis. Hij kan ook op een bepaalde tijd de stroom in- en uitschakelen, bijvoorbeeld om energie te besparen. We hebben er 15 getest.
 • action-tuinspot1
  Eerste indruk | 1 jul.

  Zwakstroom tuinlampen Action

  De nieuwe tuinlampen van Action zijn spotgoedkoop. Ze werken met 24 Volt zwakstroom zodat je geen gevaarlijke kortsluiting kunt krijgen bij het tuinieren. Ze zijn bovendien smart. Zijn er ook nadelen?
 • Hoofdbeeld Askvader
  Eerste indruk | 25 apr.

  Ikea stopcontactsysteem

  Ikea verkoopt een nieuw modulair stopcontactsysteem: Åskväder. In combinatie met de los verkrijgbare aan/uit-knop zijn verbonden apparaten eenvoudig schakelbaar via een fysieke knop en draadloze afstandsbediening. Het stoomsysteem is ook ‘smart’ te maken als je ook de verbindingshub van Ikea hebt.
 • smart home openingsbeeld2
  3 mrt.

  Onvoldoende informatie over updates

  Koop je een slim apparaat, dan wil je die een aantal jaar veilig en optimaal kunnen gebruiken. Het is daarom belangrijk om je apparaat te updaten. Wij onderzochten of fabrikanten hier duidelijk over zijn op hun website.