icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

2 Alarmsystemen gehackt

We hebben ethische hackers 2 alarmsystemen voor thuis onder de loep laten nemen, Eminent EM8710 en Gigaset Elements. Over een alarmsysteem zijn we best tevreden. Het andere raden we af.

Eric Verlooij

Eric Verlooij , Expert Elektronica Gepubliceerd op:22 mei 2020

smartphone_thuisalarm

We kochten 2 alarmsystemen voor consumenten: Eminent EM8710 en Gigaset Elements. Ethische hackers van het security bedrijf Qbit vonden meerdere verbeterpunten. Over een alarmsysteem zijn we best tevreden. Op de ander hebben we nog wel het nodige aan te merken. Dit systeem raden we dan ook af.

Alarmsystemen

Beide alarmsystemen bestaan uit een basisstation, sensoren en een mobiele applicatie. De Gigiaset heeft daarnaast een slimme camera. Bij de Eminent krijg je ook een simkaart en tags. 

Tags zijn een soort digitale sleutels waarmee je het alarmsysteem aan en uit kunt zetten. Het basisstation plaats je centraal in huis en de sensoren en camera plaats je bij deuren en ramen. Als die beweging detecteren krijg je een melding van een mogelijke inbraak.

Tekortkomingen

De belangrijkste tekortkomingen troffen we aan op het alarmsysteem van Eminent. De hackers vonden 3 manieren om het alarmsysteem uit te zetten. Zeer ernstig, maar gelukkig kon dit nooit zonder voorwaarden.

Bij een van de methodes moesten ze het mobiele GSM-nummer van het alarmsysteem kennen. Bij de andere 2 hadden ze toegang tot de tags of het signaal van de afstandsbediening nodig.

Reactie fabrikanten

Beide fabrikanten reageren snel,  bevestigen de kwetsbaarheden. Ze vinden de kwetsbaarheden alleen niet zwaar genoeg om er acties aan te verbinden.

In het geval van Gigaset kunnen wij hier ons wel in vinden. De tekortkomingen van de Eminent EM870 zijn wat ons betreft nog wel een inspanning waard.

Lees ook:

 

Nieuw & interessant

 • MI sfeerbeeld
  Eerste indruk  |  6 jul.

  Xiaomi Mi Smart Standing Fan 1c

  De Xiaomi Mi Smart Standing Fan 1c is heerlijk stil. Je kunt hem op internet aansluiten maar echt smart wordt hij er niet van.
 • Voor en nadelen robotstofuiger
  1 jul.

  Test privacy en veiligheid van 11 Smart Home producten

  Bij een hacktest van 11 slimme apparaten vond onze Belgische testpartner TestAankoop maar liefst 36 kwetsbaarheden.
 • Ring_deurbel
  Eerste indruk  |  23 jun.

  Ring Video Doorbell 3

  Van de Amazon Ring Video Doorbell is alweer versie 3 verschenen. Hij is iets verbeterd maar versie 2 is ook bruikbaar en veel goedkoper.
 • Google-Nest_Wifi
  Eerste indruk  |  8 jun.

  Google Nest Wifi

  De Google Nest Wifi maakt de belofte van snel wifi in het hele huis waar. Hij is wel aan de prijs, als je meerdere wifipunten nodig hebt. Een leuke extraatje is de in de wifipunten ingebouwde spraakgestuurde assistent.