icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Fabrikanten laks met veiligheid slimme apparaten

Nieuws|Fabrikanten van slimme apparaten hebben onvoldoende oog voor de veiligheid van hun producten. Dat schrijft de Consumentenbond in een rapport. Veel apparaten bevatten kwetsbaarheden en fabrikanten doen te weinig om die te verhelpen.

Gerard Spierenburg

Gerard Spierenburg , Woordvoerder Gepubliceerd op:4 februari 2020

beveiligingscamera

De Consumentenbond trekt zijn conclusie op basis van:

 • Verschillende hacktests, waarbij onderzoekers probeerden 10 producten te hacken. Van deze apparaten was tijdens vooronderzoek gebleken dat ze veiligheidsproblemen hebben. Hierbij zaten onder andere 2 seksspeeltjes, 2 kinder-GPS-horloges en 2 babycamera’s.  
 • 4 vergelijkende onderzoeken van slimme beveiligingscamera’s, lampen, deurbellen en babycamera’s.
 • De updatebeloften van 50 fabrikanten.

Laks en onduidelijk

De onderzoeken en de hacktests brachten 27 kwetsbaarheden aan het licht. De onderzoekers meldden de gebreken bij de fabrikanten, maar die blijken laks met het oplossen ervan. In 12 gevallen ontkenden ze het probleem, weigerden ze actie te ondernemen of reageerden ze helemaal niet. Zelfs van 14 ernstige kwetsbaarheden verhielpen ze er maar 9.

En ook op het gebied van update-beloftes schieten de fabrikanten ernstig tekort. Van de 50 onderzochte fabrikanten geven er slechts 3 voor al hun productgroepen vooraf duidelijkheid over hoe lang hun apparaten updates krijgen.  

Niet belangrijk

Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: ‘Fabrikanten vinden de veiligheid van hun producten niet belangrijk genoeg. Dat is de pijnlijke conclusie die we op basis van dit rapport moeten trekken. Daar moet verandering in komen. Onder andere door minimale veiligheidseisen te stellen waar producten aan moeten voldoen. Verder moeten fabrikanten verplicht worden om hun producten gedurende de hele gebruiksduur van updates te voorzien. Ook moeten ze hun klanten actief informeren over kwetsbaarheden in hun producten. En onveilige producten moeten gewoon van de markt af. Om ervoor te zorgen dat ze dat doen, is stevige handhaving nodig.’

De Consumentenbond heeft het rapport gedeeld met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. ‘Staatssecretaris Mona Keijzer heeft de veiligheid van IoT-apparaten gelukkig al hoog op de agenda staan. Dit rapport onderstreept nog maar eens de noodzaak om snel met maatregelen te komen en helpt hopelijk om verandering teweeg te brengen’, aldus Molenaar.

Uit de handel genomen

Webwinkel Bol.com verkocht 2 onveilige producten, de Sannce Smart Babyfoon met camera en de Svakom Siime Eye vibrator, met wifi en camera. De babyfoon is te hacken en de wifizender van de vibrator heeft een herkenbare naam en een standaard wachtwoord dat voor alle apparaten hetzelfde is. Na melding van de Consumentenbond heeft Bol.com toegezegd om beide producten uit de handel te nemen.

Lees ook: 

Nieuw & interessant

 • MI sfeerbeeld
  Eerste indruk  |  6 jul.

  Xiaomi Mi Smart Standing Fan 1c

  De Xiaomi Mi Smart Standing Fan 1c is heerlijk stil. Je kunt hem op internet aansluiten maar echt smart wordt hij er niet van.
 • Voor en nadelen robotstofuiger
  1 jul.

  Test privacy en veiligheid van 11 Smart Home producten

  Bij een hacktest van 11 slimme apparaten vond onze Belgische testpartner TestAankoop maar liefst 36 kwetsbaarheden.
 • Ring_deurbel
  Eerste indruk  |  23 jun.

  Ring Video Doorbell 3

  Van de Amazon Ring Video Doorbell is alweer versie 3 verschenen. Hij is iets verbeterd maar versie 2 is ook bruikbaar en veel goedkoper.
 • Google-Nest_Wifi
  Eerste indruk  |  8 jun.

  Google Nest Wifi

  De Google Nest Wifi maakt de belofte van snel wifi in het hele huis waar. Hij is wel aan de prijs, als je meerdere wifipunten nodig hebt. Een leuke extraatje is de in de wifipunten ingebouwde spraakgestuurde assistent.