icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Google Nest Wifi

Eerste indruk
|
De Google Nest Wifi maakt de belofte van snel wifi in het hele huis waar. Hij is wel aan de prijs, als je meerdere wifipunten nodig hebt.  Een leuke extraatje is de in de wifipunten ingebouwde spraakgestuurde assistent.
peter kulche

Peter Kulche   Expert ElektronicaGepubliceerd op:8 juni 2020

ProducentGoogle

Prijs259 euro (1 router en 1 wifipunt)

Google-Nest_Wifi

Conclusie

Google lanceert met de Nest Wifi een bijzondere combinatie van een set wifizenders en spraaktechniek. In elke wifizender zit namelijk ook de Google Assistant, een pratende assistent.

Google Nest Wifi hubGoogle Nest Wifi speakerDe kerntaak is de wifi in huis verbeteren en dat doet de Nest Wifi goed. Het kunnen praten met de Google-assistent is aardig maar komt niet atijd uit de verf. Als je in een bepaalde kamer geen wifipunt hebt staan kun je niet babbelen met Google.

Het is met €259 ook een vrij duur product. Voor extra wifipunten, die je in een huis met 3 verdiepingen al snel nodig hebt,  ben je ook een flink bedrag kwijt: €139. 

Het grote voordeel van deze set is dat de installatie erg simpel is: je hoeft geen draden te trekken. Je zet de wifipunten op de juiste plekken in huis neer en activeert ze ze met een app.       

Google analyseert continu het netwerkgebruik, voor productverbetering. Wie dit eng vindt in verband met zijn of haar privacy, kan het gelukkg wel uitschakelen. 

Opvolger van Google Wifi

Google Nest Wifi is de opvolger van de Google Wifi en is net als zijn voorganger een setje wifi-zenders die snel wifi leveren in het hele huis. De set bestaat uit een routerdeel (voor bij je modem) en een of meerdere wifizenders of ‘wifipunten’. 

Microfoon uit te schakelen

In de nieuwe Nest Wifi zit in elk wifipunt een speaker en een microfoon. Die is nodig voor de Google Nest Wifi mic knopjegeïntegreerde spraakassistent: de Google Assistant. Je kunt de luidspreker ook gebruiken voor het afspelen van muziek.  Met een schuifknop aan de achterkant schakel je de microfoon en Google Assistant aan of uit. 

Google Nest Wifi werkt net als zijn voorganger met zogeheten ‘mesh’-techniek. Dit is een effectieve techniek om de wifizenders in huis draadloos te laten samenwerken, zodat elk apparaat een optimale draadloze verbinding ervaart. 

Beheer het netwerk met de app

Met de Google Home-app beheer je je mesh-netwerk: 

 • Je bepaalt hoelang je kinderen op internet mogen en of ‘expliciete content’ is toegestaan of niet.
 • Door prioriteit toe te kennen aan je apparaten, bepaal je welke sneller moeten zijn als dat nodig is.
 • Ook kun je met de Google Home-app een gastnetwerk instellen, applicaties koppelen aan Google Assistant en de internetsnelheid meten. 

Geen kabelaansluiting mogelijk   

In tegenstelling tot zijn voorganger Google Wifi heeft elk wifipunt van de Google Nest Wifi geen ethernet-aansluitingen. Een pc of netwerkprinter met een kabel op je netwerk aansluiten is er dus niet bij. 

Het is ook jammer dat de Nest Wifi niet overweg kan met de nieuwe Wifi 6-standaard. Hij is daardoor minder toekomstbestendig dan je zou willen. 

Installatieproces Google Nest Wifi wifi-punt (2)Dekking in de praktijk

Natuurlijk deden wij wat snelheidsmetingen in een woning. Bij de router en het ene wifi-punt op de bagene grond, haalden wij een gemiddelde snelheid van 71,4 Mbps (zeer snel). Eén verdieping hoger bedroeg de snelheid nog maar 13,3 Mbps (een matige snelheid). Op zolder hadden we geen bereik. Om het mesh-netwerk naar zolder uit te breiden hadden we dus minstens 1 extra wifipunt à €139 moeten kopen. Dat maakt de Google Nest Wifi nogal pijzig.

Google monitort gebruik 

Een ander nadeel is dat de Nest Wifi allerlei gebruikersstatistieken bijhoudt die het naar Google doorstuurt. Google belooft dat het websitebezoek niet bijhoudt en dat het de gegevens anoniem zal verwerken. Het bedrijf zou de gegevens verzamelen om zijn product te verbeteren. Wie dit niet prettig vindt, kan met de privacy-instellingen in de app de statistieken uitschakelen.  

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant

 • Slimme stekkers openingsbeeldvideo
  Test | 24 jan.

  Beste slimme stekkers met energiemeetfunctie

  Met een slimme stekker met energiemeetfunctie vind je de echte stroomvreters in huis. Hij kan ook op een bepaalde tijd de stroom in- en uitschakelen, bijvoorbeeld om energie te besparen. We hebben er 15 getest.
 • action-tuinspot1
  Eerste indruk | 1 jul.

  Zwakstroom tuinlampen Action

  De nieuwe tuinlampen van Action zijn spotgoedkoop. Ze werken met 24 Volt zwakstroom zodat je geen gevaarlijke kortsluiting kunt krijgen bij het tuinieren. Ze zijn bovendien smart. Zijn er ook nadelen?
 • Hoofdbeeld Askvader
  Eerste indruk | 25 apr.

  Ikea stopcontactsysteem

  Ikea verkoopt een nieuw modulair stopcontactsysteem: Åskväder. In combinatie met de los verkrijgbare aan/uit-knop zijn verbonden apparaten eenvoudig schakelbaar via een fysieke knop en draadloze afstandsbediening. Het stoomsysteem is ook ‘smart’ te maken als je ook de verbindingshub van Ikea hebt.
 • smart home openingsbeeld2
  3 mrt.

  Onvoldoende informatie over updates

  Koop je een slim apparaat, dan wil je die een aantal jaar veilig en optimaal kunnen gebruiken. Het is daarom belangrijk om je apparaat te updaten. Wij onderzochten of fabrikanten hier duidelijk over zijn op hun website.