icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Ikea Åskväder stopcontactsysteem

Eerste indruk
|
Ikea verkoopt een nieuw modulair stopcontactsysteem: Åskväder. Het biedt precies het aantal stroompunten dat je nodig hebt. In combinatie met de los verkrijgbare aan/uit-knop zijn verbonden apparaten eenvoudig schakelbaar via een fysieke knop en draadloze afstandsbediening. Het stoomsysteem is ook ‘smart’ te maken als je ook de verbindingshub van Ikea hebt.
shalita goerdat

Shalita Goerdat   Expert ElektronicaGepubliceerd op:25 april 2022

MerkIKEA

PrijsÅskväder startset: €20, Åskväder aan-/uitknop €10

Hoofdbeeld Askvader

Conclusie: handig modulair systeem, wel prijzig

Wij probeerden de Åskväder ‘startset’ (€20) in combinatie met de gloednieuwe Åskväder ‘aan/uit-knop’ (€10) Het modulaire stopcontactsysteem is eenvoudig te installeren en gebruiken. De onderdelen zien er stijlvol uit.

Let wel op dat je ook de Trådfri verbindingshub (€30) nodig hebt om het stroomsysteem echt ‘slim’ te maken. Dat wil zeggen: met een app te bedienen en programmeren.

Als je geen verbindingshub hebt kun je een losse Trådfri draadloze dimmer (€8) gebruiken om de schakelaar en stekkerdoos te schakelen. Dit werkt tot op 10 meter afstand.

Voor een compleet slim modulair stopcontactsysteem ben je dus €30 kwijt als je de verbindingshub al in huis hebt. Dat is best aan de prijs. Want je kunt ook een slim stopcontact van €10 kopen en daar een eenvoudige verdeeldoos van een paar euro aan hangen. Dat ziet er alleen niet zo stijlvol uit. En het geeft je een vast aantal stroompunten.

Åskväder startset

In de Åskväder startset krijg je het volgende:IMG_0087

 • 1-voudige contactdoos.
 • 2-voudige contactdoos.
 • Verlengsnoer van 0,8 meter.
 • Aansluitsnoer van 1,2 meter.

Je kunt maximaal 10 contactdozen (met elk 1 opening) met elkaar verbinden.

De snoeren en modules zijn makkelijk in elkaar te zetten. Met dit systeem zorg je dus eenvoudig voor meer stopcontactpunten in huis.

Het handige aan het Åskväder systeem is dat je het slim kunt maken door het te koppelen aan de Åskväder aan-en uitschakelaar. En aan de Tradfri verbindingshub van Ikea.

Åskväder aan-/uitknop

De aan-/uitknop werkt als een fysieke schakelaar voor het hele stroomsysteem (als je alle stroommodules achter elkaar aansluit). En hij is door een inwendige zender/ontvanger ook draadloos aan te sturen.

Combi beeld 0073 en 0114Dat aansturen kan rechtsreeks met een simpele Trådfri draadloze dimmer (vanaf €8). Voor het koppelen van dit bedieningsapparaat is geen draadloze verbindingshub nodig.

Een andere optie is echt ‘smart’ aansturen met de Ikea Verbindingshub (€30). Deze hub gebruik je voor aansturing van Ikea’s slimme lampen, slimme rolgordijnen en dus ook slimme schakelaars. Installatie en bediening van alle apparaten gaat via de Ikea Home Smart app.

De installatie gaat vrij makkelijk als je de Ikea verbindindingshub al gebruikt:

 1. Je zorgt dat er stroom staat op de nieuwe Åskväder aan/uitknop.
 2. Je meldt in de Ikea Smart Home app dat je een nieuw apparaat wilt gebruiken.
 3. Je kiest Åskväder als het nieuw te installeren apparaat.
 4. Je geeft het apparaat een naam en kiest de kamer waarin hij staat.

Zonsopgang of zonsondergang

Hierna kun je in de app een tijdgeschakelde scene maken die op bepaalde dagen werkt, of alle dagen van de week. Tip: klik op de tijden om het te veranderen in zonsopgang of zonsondergang. Een paar sfeerlampjes die automatisch aangaan bij zonsondergang zijn wel zo leuk.

Een nadeel is dat er weinig apparaten met alleen de 230 volt spanning goed zijn in te schakelen. Wel de meeste ‘domme’ lampen, kacheltjes en ventilatoren.

Teams combi
Wakker worden met verse koffie

Helaas zijn er nog maar weinig koffiemachines aan het pruttelen te brengen met alleen een slimme stroomschakelaar. Wakker worden met de lucht van verse koffie: dat lijkt ons geweldig. Bij de kringloopwinkel zien we nog wel eens een eenvoudig koffiezetapparaat staan die wel is in te schakelen door een slimme schakelaar. Maar let op: dit zijn vaak energieslurpers. Het warmhoudplaatje kan zomaar 900 Watt gebruiken. Schakel hem dus ook binnen een half uur automatisch uit.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • Slimme stekkers openingsbeeldvideo
  Test | 24 jan.

  Beste slimme stekkers met energiemeetfunctie

  Met een slimme stekker met energiemeetfunctie vind je de echte stroomvreters in huis. Hij kan ook op een bepaalde tijd de stroom in- en uitschakelen, bijvoorbeeld om energie te besparen. We hebben er 15 getest.
 • action-tuinspot1
  Eerste indruk | 1 jul.

  Zwakstroom tuinlampen Action

  De nieuwe tuinlampen van Action zijn spotgoedkoop. Ze werken met 24 Volt zwakstroom zodat je geen gevaarlijke kortsluiting kunt krijgen bij het tuinieren. Ze zijn bovendien smart. Zijn er ook nadelen?
 • smart home openingsbeeld2
  3 mrt.

  Onvoldoende informatie over updates

  Koop je een slim apparaat, dan wil je die een aantal jaar veilig en optimaal kunnen gebruiken. Het is daarom belangrijk om je apparaat te updaten. Wij onderzochten of fabrikanten hier duidelijk over zijn op hun website.
 • openings-afbeelding_apple-homekit-cloud-plus
  3 nov.

  Apple HomeKit Secure Video

  Met het iCloud+ abonnement van €1 per maand kun je tot 50 GB aan gegevens van je Apple-apparaten in de cloud bewaren. En sinds kort ook beelden uit een beveiligingscamera.