icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken

Ikea Eneby

Eerste indruk|De Eneby is een bluetooth-speaker van Ikea. De stoffen voorkant geeft deze speaker een klassiek uiterlijk. Hoewel we beter geluid hebben gehoord, is de grote Ikea Eneby een fraaie aanvulling voor de huiskamer (zeker in een bijpassende Ikea-kast).  

Stefan Vrijdag

Stefan Vrijdag , Expert Elektronica Gepubliceerd op:23 augustus 2018


Merk Ikea

Prijs €50 (small)


Type Eneby

Prijs €90 (large)


Soort Bluetooth-speaker


eneby-speaker-ikea-eerste-indruk

Conclusie: er zijn betere speakers te koop

De Ikea Eneby speakers hebben een ingetogen uiterlijk dat veel mensen aan zal spreken. Er zijn betere speakers op de markt, maar de relatief lage prijs maakt de grootste Eneby toch tot een interessante optie. De kleine speaker klinkt matig en is daarom geen aanrader.

Beide formaten speakers zijn ook uitgebreid getest. Binnenkort worden de testresultaten in onze productvergelijker gepubliceerd en vind je op deze pagina een directe link naar ons testoordeel. Update: Hier vind je de testoordelen van de beide speakers: De Ikea Eneby Small, De Ikea Eneby Large.

Twee speakers

De Ikea Eneby is er in het klein en groot. Heel klein is de kleinste speaker niet. Met anderhalve kilo is hij behoorlijk zwaar. Behalve het bijzondere uiterlijk zijn het eenvoudige speakers.

Handsfree je telefoon opnemen kun je er niet mee, zoals dat met veel andere geteste bluetooth-speakers wel kan. Een micro-usb ingang om je telefoon op te laden hebben ze ook niet. Wel aanwezig is een audio-ingang zodat je ook muziek kunt luisteren via een kabeltje. Hieronder de eigenschappen per speaker:

Ikea Eneby Small

 • Gewicht: 1534 gram
 • Hxbxd: 202x199x90mm
 • Met losse accu (prijs €20, niet meegeleverd) ook onderweg te gebruiken

Ikea Eneby LargeIkea-speaker-eneby-kast

 • Gewicht: 3698 gram
 • Hxbxd: 301x299x113mm
 • Alleen te gebruiken met stroomkabel

Draaiknop

Voor je muziek kunt afspelen, moet je de speaker koppelen aan je smartphone (tablet of computer kan ook). Als je de draaiknop kort indrukt gaat er een led-lichtje branden en zie je de speaker verschijnen in het bluetooth-menu van je telefoon. Vervolgens kun je muziek afspelen vanuit Spotify of een andere app. Met de draaiknop regel je het volume en kun je ook de lage en hoge tonen instellen.

Teveel boem

Een fraai uiterlijk is mooi, maar een speaker moet ook lekker klinken. Helaas presteert de kleine Ikea Eneby matig op geluidskwaliteit. Het geluid is te vlak en heeft teveel bas. Dat klinkt al snel vol en indrukwekkend. Maar het geluid is te ruw, en heeft het te weinig detail. De hoge tonen vallen weg als je niet recht voor de speaker zit.

Geluid wat te vlak

De grote Eneby klinkt beter dan de kleine, maar het geluid is te vlak. Sommige muziek- en radiofragmenten hebben een erg doffe klank. Spraak klinkt over het algemeen wel goed via deze speaker. Bij een klassiek muziekstuk klinken de instrumenten redelijk, maar het geluid sprankelt niet echt. Net als bij de kleine speaker is het geluid wat gericht, waardoor je hoge tonen mist als je niet recht voor de speaker staat. 

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je in één oogopslag welke bluetoothspeakers goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.

De beste bluetoothspeaker

Bluetooth-speakers@0,1x

Meer lezen:

Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken

Nieuw & interessant

 • MI sfeerbeeld
  Eerste indruk  |  6 jul.

  Xiaomi Mi Smart Standing Fan 1c

  De Xiaomi Mi Smart Standing Fan 1c is heerlijk stil. Je kunt hem op internet aansluiten maar echt smart wordt hij er niet van.
 • Voor en nadelen robotstofuiger
  1 jul.

  Test privacy en veiligheid van 11 Smart Home producten

  Bij een hacktest van 11 slimme apparaten vond onze Belgische testpartner TestAankoop maar liefst 36 kwetsbaarheden.
 • Ring_deurbel
  Eerste indruk  |  23 jun.

  Ring Video Doorbell 3

  Van de Amazon Ring Video Doorbell is alweer versie 3 verschenen. Hij is iets verbeterd maar versie 2 is ook bruikbaar en veel goedkoper.
 • Google-Nest_Wifi
  Eerste indruk  |  8 jun.

  Google Nest Wifi

  De Google Nest Wifi maakt de belofte van snel wifi in het hele huis waar. Hij is wel aan de prijs, als je meerdere wifipunten nodig hebt. Een leuke extraatje is de in de wifipunten ingebouwde spraakgestuurde assistent.