icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Beste slimme thermostaat

Test
|
Slimme thermostaten: je kunt ze met een app bedienen en zijn soms zelfprogrammerend of uitbreidbaar met slimme radiatorknoppen. Welke is het beste voor welke situatie?
Christiaan Doolaard

Christiaan Doolaard   Expert energieBijgewerkt op:26 augustus 2020

Artikel_slimmethermostatengebruiksmanagers

Test slimme thermostaten

Laatste update: 26 augustus 2020

Wij zijn er bijna..

3 highlights uit de test

 1. 1
  Thermostaat geschikt voor jouw situatie

  Wat voor jou de beste slimme thermostaat is, hangt af van je wensen. Bijvoorbeeld of je het liefst zo weinig mogelijk instelt of juist alles onder controle wilt houden.

 2. 2
  Gebruikersenquête toont verschillen

  We vroegen duizenden thermostaatbezitters om hun oordeel. Over een aantal thermostaten zijn mensen duidelijk meer tevreden dan over anderen. Ook de hoeveelheid storingen en (app)problemen verschilt.

 3. 3
  Meer dan aanschaf alleen

  Hoeveel een slimme thermostaat kost, is niet het enige dat meetelt. Abonnementskosten, inzicht in je verbruik en slimmer stoken maken op lange termijn vaak veel meer verschil.

Is een slimme thermostaat veilig?

Erg handig, het regelen van de temperatuur via het internet. Maar waar blijven je gegevens? En kunnen hackers via je thermostaat het thuisnetwerk op? Iedereen heeft recht op een veilig apparaat.

We testten 8 slimme thermostaten op gebruiksgemak. Denk hierbij aan bijbehorende app(s), thermostaatkastje en installatie. We vroegen in een enquête aan duizenden bezitters naar hun ervaringen en oordeel. Ook beoordelen we veelzijdigheid, veiligheid en temperatuurnauwkeurigheid.

Conclusie

Wat de beste thermostaat is, hangt mede van je wensen af:

 • Wil je een thermostaat met veel mogelijkheden, bijvoorbeeld slimme radiatorknoppen en een goede en uitgebreide bijbehorende app? Een thermostaat springt er duidelijk bovenuit bij onze gebruikersenquête.
 • Heb je juist het liefst zo weinig mogelijk omkijken naar de thermostaat en vertrouw je die zelfs het leren en programmeren van je weekschema toe? Dan kun je kijken naar 2 alternatieven.
 • Wil je het liefst direct vanaf je thermostaat zo veel mogelijk inzicht in je energieverbruik en vind je een groot scherm aan de muur fijn? Ook dan is er een goede optie.

Benieuwd naar de testresultaten?

Word lid en krijg direct toegang tot alle testresultaten van onze experts.

Probeer 7 dagen gratis

Heb je al het juiste lidmaatschap? Log dan in

Arrow_Blue

Nieuw & interessant

 • Slimme stekkers openingsbeeldvideo
  Test | 5 okt.

  Beste slimme stekkers met energiemeetfunctie

  Met een slimme stekker met energiemeetfunctie vind je de echte stroomvreters in huis. Hij kan ook op een bepaalde tijd de stroom in- en uitschakelen, bijvoorbeeld om energie te besparen. We hebben er 15 getest.
 • action-tuinspot1
  Eerste indruk | 1 jul.

  Zwakstroom tuinlampen Action

  De nieuwe tuinlampen van Action zijn spotgoedkoop. Ze werken met 24 Volt zwakstroom zodat je geen gevaarlijke kortsluiting kunt krijgen bij het tuinieren. Ze zijn bovendien smart. Zijn er ook nadelen?
 • Hoofdbeeld Askvader
  Eerste indruk | 25 apr.

  Ikea stopcontactsysteem

  Ikea verkoopt een nieuw modulair stopcontactsysteem: Åskväder. In combinatie met de los verkrijgbare aan/uit-knop zijn verbonden apparaten eenvoudig schakelbaar via een fysieke knop en draadloze afstandsbediening. Het stoomsysteem is ook ‘smart’ te maken als je ook de verbindingshub van Ikea hebt.
 • smart home openingsbeeld2
  3 mrt.

  Onvoldoende informatie over updates

  Koop je een slim apparaat, dan wil je die een aantal jaar veilig en optimaal kunnen gebruiken. Het is daarom belangrijk om je apparaat te updaten. Wij onderzochten of fabrikanten hier duidelijk over zijn op hun website.