! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Houd je smart home veilig

‘Smart’ of slimme apparaten zijn meestal verbonden met internet. Sommige van deze apparaten blijken te hacken. En sommige producenten verkopen je gegevens door. Wat kun je tegen deze risico’s doen?

Peter Kulche

Peter Kulche , Expert Elektronica Bijgewerkt op:4 maart 2021

smart home openingsbeeld2

Regelmatig zie je berichten in de media als ‘slimme deurbellen makkelijk te hacken’, of ‘babyfoons op afstand over te nemen’. Uit onderzoek naar de veiligheid van smart producten blijkt dat sommige producten te snel in de markt zijn gezet. De software is slordig geprogrammeerd en aan de veiligheid is te weinig aandacht gegeven.

Sommige fabrikanten brengen dan niet eens een update uit om het probleem te verhelpen. Zo blijft het risico dat een hacker het apparaat kan afluisteren, overnemen of platleggen.

Vuistregels

Met de volgende vuistregels koop je geen onveilig slim apparaat:

 • Koop slimme producten van een gerenommeerd merk. Uit recent onderzoek blijkt dat merken die al wat langer bestaan, veiliger zijn dan onbekende merken.
 • Koop slimme producten bij een Nederlandse (web)winkel. Apparaten die zijn aangeschaft via internationale handelsplatforms als Amazon en Aliexpress hebben vaker veiligheidsproblemen.
 • Producenten moeten software-updates blijven aanbieden voor hun apparaten. Beloven zij dat al bij de verkoop? Dan wel graag voor meerdere jaren (het liefst zo lang als de verwachte levensduur van de hardware).
 • Als gebruiker van slimme apparaten moet je uiteraard wel de veiligheidsupdates installeren, als ze beschikbaar zijn (check dat eventueel in de app van de producent). Bij veel apparaten gaat updaten niet automatisch.

Let op je privacy

Gebruik je slimme apparaten, dan deel je gegevens over je gebruik met de fabrikant. Een fabrikant moet hier netjes mee omgaan. Check in de privacyverklaring of de producent je gegevens niet met derde partijen (‘partners’) deelt, terwijl dat voor jou niet logisch is.

Sommige producten zijn zo gemaakt dat ze bijna geen persoonsgegevens verzamelen. Zo kun je de Ikea Trådfri slimme lampen en -accessoires gebruiken zonder internetverbinding. En je hoeft bij Ikea geen persoonlijk account aan te maken. Het Zweedse merk maakt zijn producten 'smart' zonder dat gebruikers veel privacy inleveren.

Smaakt naar meer?

De Consumentengids is hét tijdschrift voor kritische consumenten. Ontdek welke producten en diensten goed uit onze tests komen. En wat je rechten zijn als consument.

Lees meer artikelen

consumentengids-inhoudsopgave

Lees verder

Nieuw & interessant

 • Sfeerbeeld Philips-Hue.jpg
  22 feb.

  Test smarthome systemen

  Wat is het beste smarthome systeem? Wij zochten het voor je uit met een test van 10 merken smarthome-systemen.
 • Lidl Smart Home-6474
  Eerste indruk | 20 jan.

  Lidl slimme verlichting, sensoren en stekkers

  Lidl is begonnen met eigen smart home producten. De supermarkt verkoopt slimme verlichting, slimme stekkers en sensoren. Wij probeerden de starterset in combinatie met 2 sensoren.
 • Openingsbeeld_videodeurbel
  Eerste indruk | 5 jan.

  Slimme deurbellen van Action en Kruidvat

  Action verkoopt een slimme deurbel met camera voor nog geen €40. Kruidvat verkoopt ook 2 modellen voor €50. Welke van de 3 maakt de beste indruk?
 • action-camera-foto
  Eerste indruk | 26 nov.

  Beveiligingscamera van de Action

  Action verkoopt een beveiligingscamera van €25. Wij verwachtten rommel maar dat valt mee. Als de camera een beweging waarneemt, krijg je keurig een seintje op je telefoon. Daarna kun je live bekijken wat er aan de hand is.