! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Veiligheid en privacy van smart home producten

Allemaal mooi en handig die slimme apparaten, maar met nieuwe ontwikkelingen komen ook altijd nieuwe uitdagingen. Bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid en privacy. Wij vertellen waar je rekening mee moet houden.

Gepubliceerd op:26 juli 2019


Veiligheid

De veiligheid van de internetverbinding van slimme apparaten vaak achter. De reden: producten worden te snel in de markt gezet. Veiligheid krijgt daardoor niet de aandacht die het verdient.

Van een gehackte slimme weegschaal hoef je niet meteen wakker te liggen. Maar dat wordt een ander verhaal als het een babyfoon is waarmee een wildvreemde kan meekijken. En een gehackt apparaat kan toegang geven tot je andere apparaten.

Fabrikanten die je actief informeren over veiligheid laten zien dat ze het serieus nemen. Maar als producten allerlei kwetsbaarheden vertonen, dan gaat het vaak gewoon om slordigheid van de fabrikant.

Privacy

Gebruik je slimme apparaten, dan deel je gegevens met over je gebruik met de fabrikant. Een fabrikant moet hier netjes mee omgaan. Je gegevens moeten veilig opgeslagen worden. En zonder je toestemming mag hij ze niet delen met anderen. 

Toch gaat dit niet altijd goed: gegevens worden dat doorverkocht zonder dat je het weet. Of ze liggen voor het oprapen omdat ze niet veilig zijn opgeslagen.

Fabrikanten die privacy belangrijk vinden, vragen in ieder geval niet meer informatie dan nodig. En ze vertellen je duidelijk wat ze doen en waarvoor ze je toestemming willen.

Updates

Bij slimme apparaten mag je verwachten dat de fabrikant producten veilig en bruikbaar te houden. Dat betekent dat hij de software van je product moet blijven updaten zodat het veilig blijft en goed blijft werken. Ook als je apparaat al wat ouder is.

Er zijn geen regels die vertellen hoe lang een fabrikant een product moet blijven onderhouden. Maar hij moet je wel van tevoren laten weten hoe lang hij van plan is dat te doen.

Steun de Consumentenbond

We onderzoeken en testen regelmatig slimme apparaten. En we pakken fabrikanten aan die veiligheid van deze apparaten niet serieus nemen. Zodat jij slimme apparaten kunt gebruiken die veilig zijn. Steun ons en word ook lid.

Word lid

White-PrivacyMeter

Artikelen binnen Smart Home

Alle artikelen

Nieuw & interessant

 • Openingsbeeld_videodeurbel
  Eerste indruk | 21 dec.

  Slimme deurbellen van Action en Kruidvat

  Action verkoopt een slimme deurbel met camera voor nog geen €40. Kruidvat verkoopt ook 2 modellen voor €50. Welke van de 3 maakt de beste indruk?
 • Lidl Smart Home-6474
  Eerste indruk | 18 dec.

  Lidl slimme verlichting, sensoren en stekkers

  Lidl is begonnen met eigen smart home producten. De supermarkt verkoopt slimme verlichting, slimme stekkers en sensoren. Wij probeerden de starterset in combinatie met 2 sensoren.
 • action-camera-foto
  Eerste indruk | 26 nov.

  Beveiligingscamera van de Action

  Action verkoopt een beveiligingscamera van €25. Wij verwachtten rommel maar dat valt mee. Als de camera een beweging waarneemt, krijg je keurig een seintje op je telefoon. Daarna kun je live bekijken wat er aan de hand is.
 • Smart verlichting
  Eerste indruk | 26 okt.

  Slimme verlichting van Hema

  Hema verkoopt sinds kort slimme lampen en een slim stopcontact. Ze blijken nogal lastig te installeren.