icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Alle artikelen

Artikelen binnen Smart Home

Veiligheid en privacy van smart home producten

Allemaal mooi en handig die slimme apparaten, maar met nieuwe ontwikkelingen komen ook altijd nieuwe uitdagingen. Bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid en privacy. Wij vertellen waar je rekening mee moet houden.

Gepubliceerd op:26 juli 2019


Veiligheid

De veiligheid van de internetverbinding van slimme apparaten vaak achter. De reden: producten worden te snel in de markt gezet. Veiligheid krijgt daardoor niet de aandacht die het verdient.

Van een gehackte slimme weegschaal hoef je niet meteen wakker te liggen. Maar dat wordt een ander verhaal als het een babyfoon is waarmee een wildvreemde kan meekijken. En een gehackt apparaat kan toegang geven tot je andere apparaten.

Fabrikanten die je actief informeren over veiligheid laten zien dat ze het serieus nemen. Maar als producten allerlei kwetsbaarheden vertonen, dan gaat het vaak gewoon om slordigheid van de fabrikant.

Privacy

Gebruik je slimme apparaten, dan deel je gegevens met over je gebruik met de fabrikant. Een fabrikant moet hier netjes mee omgaan. Je gegevens moeten veilig opgeslagen worden. En zonder je toestemming mag hij ze niet delen met anderen. 

Toch gaat dit niet altijd goed: gegevens worden dat doorverkocht zonder dat je het weet. Of ze liggen voor het oprapen omdat ze niet veilig zijn opgeslagen.

Fabrikanten die privacy belangrijk vinden, vragen in ieder geval niet meer informatie dan nodig. En ze vertellen je duidelijk wat ze doen en waarvoor ze je toestemming willen.

Updates

Bij slimme apparaten mag je verwachten dat de fabrikant producten veilig en bruikbaar te houden. Dat betekent dat hij de software van je product moet blijven updaten zodat het veilig blijft en goed blijft werken. Ook als je apparaat al wat ouder is.

Er zijn geen regels die vertellen hoe lang een fabrikant een product moet blijven onderhouden. Maar hij moet je wel van tevoren laten weten hoe lang hij van plan is dat te doen.

Steun de Consumentenbond

We onderzoeken en testen regelmatig slimme apparaten. En we pakken fabrikanten aan die veiligheid van deze apparaten niet serieus nemen. Zodat jij slimme apparaten kunt gebruiken die veilig zijn. Steun ons en word ook lid.

Word lid

White-PrivacyMeter

Artikelen binnen Smart Home

Alle artikelen

Artikelen binnen Smart Home

Nieuw & interessant

 • smartphone_thuisalarm
  22 mei.

  2 Alarmsystemen gehackt

  We hebben ethische hackers 2 alarmsystemen voor thuis onder de loep laten nemen: Eminent EM8710 en Gigaset Elements. Wat ontdekten de hackers?
 • Silvercrest_100271122_1
  Eerste indruk  |  23 apr.

  Silvercrest robotstofzuiger

  De Silvercrest robotstofzuiger van Lidl is erg vriendelijk geprijsd voor een robotstofzuiger met afstandsbediening en app. Maar zuigt en navigeert hij ook goed?
 • Philips Hue buitenverlichting
  Eerste indruk  |  15 feb.

  Philips Hue Lily XL

  Wij bekeken een nieuwe Hue tuinspot die met laagspanning werkt: de Lily XL.
 • beveiligingscamera
  Nieuws  |  4 feb.

  Fabrikanten laks met veiligheid slimme apparaten

  Fabrikanten van slimme apparaten hebben onvoldoende oog voor de veiligheid van hun producten. Dat schrijft de Consumentenbond in een rapport.