icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Alle artikelen

Artikelen binnen Smart Home

Veiligheid en privacy van smart home producten

Allemaal mooi en handig die slimme apparaten, maar met nieuwe ontwikkelingen komen ook altijd nieuwe uitdagingen. Bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid en privacy. Wij vertellen waar je rekening mee moet houden.

Gepubliceerd op:26 juli 2019

sporthorloge-gebruikstips-privacy

Veiligheid

De veiligheid van de internetverbinding van slimme apparaten vaak achter. De reden: producten worden te snel in de markt gezet. Veiligheid krijgt daardoor niet de aandacht die het verdient.

Van een gehackte slimme weegschaal hoef je niet meteen wakker te liggen. Maar dat wordt een ander verhaal als het een babyfoon is waarmee een wildvreemde kan meekijken. En een gehackt apparaat kan toegang geven tot je andere apparaten.

Fabrikanten die je actief informeren over veiligheid laten zien dat ze het serieus nemen. Maar als producten allerlei kwetsbaarheden vertonen, dan gaat het vaak gewoon om slordigheid van de fabrikant.

Privacy

Gebruik je slimme apparaten, dan deel je gegevens met over je gebruik met de fabrikant. Een fabrikant moet hier netjes mee omgaan. Je gegevens moeten veilig opgeslagen worden. En zonder je toestemming mag hij ze niet delen met anderen. 

Toch gaat dit niet altijd goed: gegevens worden dat doorverkocht zonder dat je het weet. Of ze liggen voor het oprapen omdat ze niet veilig zijn opgeslagen.

Fabrikanten die privacy belangrijk vinden, vragen in ieder geval niet meer informatie dan nodig. En ze vertellen je duidelijk wat ze doen en waarvoor ze je toestemming willen.

Updates

Bij slimme apparaten mag je verwachten dat de fabrikant producten veilig en bruikbaar te houden. Dat betekent dat hij de software van je product moet blijven updaten zodat het veilig blijft en goed blijft werken. Ook als je apparaat al wat ouder is.

Er zijn geen regels die vertellen hoe lang een fabrikant een product moet blijven onderhouden. Maar hij moet je wel van tevoren laten weten hoe lang hij van plan is dat te doen.

Artikelen binnen Smart Home

Alle artikelen

Artikelen binnen Smart Home

Nieuw & interessant

 • smarthome_verlichting v2
  Eerste indruk  |  9 okt.

  Smart home-accessoires van de Action

  Action verkoopt sinds kort smart home-accessoires. De producten waaronder slimme lampen zijn opvallend goedkoop en werken handig. Maar ze hebben ook enkele nadelen.
 • Smart home panel
  8 okt.

  Smart Home panel: doe mee!

  Slimme apparaten schieten als paddenstoelen uit de grond. Maar zijn ze wel echt zo slim en handig? Deel jouw ervaring.
 • Slimme lamp opening
  Test  |  24 sep.

  Test slimme lampen

  We hebben 8 merken slimme lampen getest. Van Ikea, Philips Hue en 6 andere merken. Welke is de beste?
 • Slimme deurbellen-1 1200x800
  Test  |  27 aug.

  Test slimme deurbellen

  Met een slimme deurbel kun je zien wie er voor je deur staat als je zelf niet thuis bent. Wij testten er 8. Welke is de beste? En hoe veilig zijn ze?