! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Houd je smart home veilig

‘Smart’ of slimme apparaten zijn meestal verbonden met internet. Sommige van deze apparaten blijken te hacken. En sommige producenten verkopen je gegevens door. Wat kun je tegen deze risico’s doen?
Peter Kulche

Peter Kulche , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 4 maart 2021

Regelmatig zie je berichten in de media als ‘slimme deurbellen makkelijk te hacken’, of ‘babyfoons op afstand over te nemen’. Uit onderzoek naar de veiligheid van smart producten blijkt dat sommige producten te snel in de markt zijn gezet. De software is slordig geprogrammeerd en aan de veiligheid is te weinig aandacht gegeven.

Sommige fabrikanten brengen dan niet eens een update uit om het probleem te verhelpen. Zo blijft het risico dat een hacker het apparaat kan afluisteren, overnemen of platleggen.

Vuistregels

Met de volgende vuistregels koop je geen onveilig slim apparaat:

 • Koop slimme producten van een gerenommeerd merk. Uit recent onderzoek blijkt dat merken die al wat langer bestaan, veiliger zijn dan onbekende merken.
 • Koop slimme producten bij een Nederlandse (web)winkel. Apparaten die zijn aangeschaft via internationale handelsplatforms als Amazon en Aliexpress hebben vaker veiligheidsproblemen.
 • Producenten moeten software-updates blijven aanbieden voor hun apparaten. Beloven zij dat al bij de verkoop? Dan wel graag voor meerdere jaren (het liefst zo lang als de verwachte levensduur van de hardware).
 • Als gebruiker van slimme apparaten moet je uiteraard wel de veiligheidsupdates installeren, als ze beschikbaar zijn (check dat eventueel in de app van de producent). Bij veel apparaten gaat updaten niet automatisch.

Let op je privacy

Gebruik je slimme apparaten, dan deel je gegevens over je gebruik met de fabrikant. Een fabrikant moet hier netjes mee omgaan. Check in de privacyverklaring of de producent je gegevens niet met derde partijen (‘partners’) deelt, terwijl dat voor jou niet logisch is.

Sommige producten zijn zo gemaakt dat ze bijna geen persoonsgegevens verzamelen. Zo kun je de Ikea Trådfri slimme lampen en -accessoires gebruiken zonder internetverbinding. En je hoeft bij Ikea geen persoonlijk account aan te maken. Het Zweedse merk maakt zijn producten 'smart' zonder dat gebruikers veel privacy inleveren.

Als consument heb je recht op veilige slimme apparaten. Wij strijden voor slimme apparaten die veilig zijn én blijven. Lees meer over onze actie Slimme apparaten moeten veilig zijn

Nieuw & interessant

 • Voor en nadelen robotstofuiger
  10 sep.

  Test veiligheid van 16 Smart Home producten

  Bij een hacktest van 16 slimme apparaten vond onze Belgische testpartner TestAankoop maar liefst 54 kwetsbaarheden.
 • action-staande-lamp1
  Eerste indruk | 14 mei.

  Slimme buitenlampen van de Action

  Action had al slimme lampen voor binnen. Nu zijn er ook enkele modellen voor buiten. Ze doen het prima. Alleen is veilig aanleggen niet zo simpel.
 • Google Nest Hub 2nd edition
  Eerste indruk | 4 mei.

  Google Nest Hub (2e generatie)

  Google heeft een nieuwe versie uitgebracht van de Nest Hub. Deze slimme speaker kan de kwaliteit van je slaap in de gaten houden.
 • wandschakelaarmodule heu
  Eerste indruk | 23 apr.

  Philips Hue wandschakelaar

  Met de wandschakelaarmodule van Philips Hue maak je een ouderwetse wandschakelaar smart. De module is zo klein dat je hem in het binnenwerk van de wandschakelaar kunt wegwerken.