icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Xiaomi Mi Smart Standing Fan 1c

Eerste indruk
|
De Xiaomi Mi Smart Standing Fan 1c is heerlijk stil. Dat maakt hem ideaal voor je slaapkamer tijdens broeierige zomernachten. Je kunt hem op internet aansluiten maar echt smart wordt hij er niet van. De app zorgt wel voor bedieningsgemak.
peter kulche

Peter Kulche   Expert ElektronicaGepubliceerd op:6 juli 2020

Prijs€60

LeverancierMistorebenelux.com

MI sfeerbeeld

Conclusie: niet echt smart, wel lekker stil

De internetverbinding op deze ventilator maakt hem niet echt smart. De app vereenvoudigt de bediening, maar meer voordelen zijn er eigenlijk niet.

De ventilator zou pas echt slim zijn als hij zou kunnen reageren op de weersomstandigheden. Helaas kun je hem niet koppelen aan een temperatuursensor of aan een weerdienst op internet.

Ventilator

Puur als ventilator valt hij niet tegen. Hij kent 3 snelheden, verplaatst een aardige hoeveelheid lucht en kan een kwartslag rond zwenken (oscilleren). Hij is opvallend stil, zeker op de laagste 2 standen.

Hij oogt wel een beetje ‘goedkoop’ omdat de meeste onderdelen van wit plastic zijn. Geen probleem in de slaapkamer of een kantoorruimte. Middenin de huiskamer valt het iets te veel op.

Mi-smart-standing-fan_schuin_voorzijdeHet is geen airco

Let op: Een ventilator kan de temperatuur nooit serieus verlagen zoals een airco. Hij kan wel de gevoelstemperatuur omlaag brengen. Je voelt verkoeling op de huid door de luchtventilatie.

De Mi Smart Standing Fan 1c brengt voldoende lucht in beweging om het aangenamer te laten voelen in een kamer.

Specificaties

Xiaomi is een Chinese producent. Je koopt de  Mi Smart Standing Fan 1c sinds kort via de Nederlandse webwinkel. Met €60 is hij enkele tientjes duurder dan eenvoudige ventilatoren van andere merken die niet 'smart' zijn.

De Smart Standing Fan komt binnen als een bouwpakket. Je steekt hem eenvoudig in elkaar en draait alles met schroefjes vast.

De ventilator is 1 meter hoog. De fan zelf heeft een diameter van 33 cm. De beschermingskorf om de fanbladen oogt nogal ‘plastic’.

De ventilator verbruikt maximaal 38 Watt stroom.

Ventilator koppelen aan wifi

Mogelijk een lastig deel van de installatie is het koppelen aan je wifinetwerk. De Mi Home app waarschuwt dat de ventilator alleen wifi op de 2,4 GHz band ondersteunt.

Sommige mensen zullen daardoor problemen hebben omdat ze een gemixt 2,4/5 GHz-netwerk hebben. De oplossing: Maak een apart 2,4 GHz gastnetwerk aan op je eigen modemrouter. Kijk op de site van je provider voor instructies.

Volg de installatie-instructies van de app en je kunt het apparaat besturen vanaf je telefoon of tablet. 

App levert bedieningsgemak

MI smart appDe app maakt de fan makkelijk te bedienen. Instellen dat hij na 1 uur automatisch uit gaat is een eitje. Je kunt dit ook regelen met de knoppen op de motor aan de achterzijde. Maar dat is een flinke puzzel met knopjes die je in een bepaalde volgorde moet indrukken. 

Via de app heb je de volgende mogelijkheden:

  • Snelheid schakelen naar stand 1, 2 of 3
  • Wel of geen oscillatie (zwenkende beweging)
  • Tijdgestuurd in-/uitschakelen
  • Uitschakelen na x minuten
  • Indicatielampjes uit (handig in de slaapkamer)

Geruisloos zwenken

Wat positief opvalt aan deze ventilator is dat hij zo heerlijk stil is, zeker op de laagste 2 snelheden. Ook in de zogeheten oscillatie-stand (zwenkende beweging) hoor je hem nauwelijks.

Bij veel goedkope ventilatoren kraakt het mechaniek bij het zwenken, maar deze Mi Smart Standing Fan doet het geluidloos. Ideaal voor in de studeerkamer en zeker de slaapkamer.

Privacy

Het gaat hier om een simpele ventilator. We hebben daarom niet uitgebreid gekeken naar de omgang met je gegevens. In zijn privacyverklaring belooft de Chinese fabrikant dat hij zich keurig aan Europese regelgeving houdt.

Toch automatisch aan bij hitte?

Het is ons alsnog gelukt om deze ventilator automatisch in te laten schakelen bij hitte. We hadden nog een 'slimme stekker' liggen van Tuya. Deze stekker kan aangekoppelde apparatuur inschakelen bij een bepaalde temperatuur. Je stelt dit in met app van Tuya.

Als het buiten 25 graden is, zet het Tuya-stekkerblok netspanning op de aangesloten ventilator. Dan gaat de fan nog niet direct draaien. Dat gebeurt pas als je ook via de Mi Smart app instelt dat de fan zichzelf elk half uur inschakelt. In dat geval start hij binnen een half uur.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant

  • Slimme stekkers openingsbeeldvideo
    Test | 24 jan.

    Beste slimme stekkers met energiemeetfunctie

    Met een slimme stekker met energiemeetfunctie vind je de echte stroomvreters in huis. Hij kan ook op een bepaalde tijd de stroom in- en uitschakelen, bijvoorbeeld om energie te besparen. We hebben er 15 getest.
  • action-tuinspot1
    Eerste indruk | 1 jul.

    Zwakstroom tuinlampen Action

    De nieuwe tuinlampen van Action zijn spotgoedkoop. Ze werken met 24 Volt zwakstroom zodat je geen gevaarlijke kortsluiting kunt krijgen bij het tuinieren. Ze zijn bovendien smart. Zijn er ook nadelen?
  • Hoofdbeeld Askvader
    Eerste indruk | 25 apr.

    Ikea stopcontactsysteem

    Ikea verkoopt een nieuw modulair stopcontactsysteem: Åskväder. In combinatie met de los verkrijgbare aan/uit-knop zijn verbonden apparaten eenvoudig schakelbaar via een fysieke knop en draadloze afstandsbediening. Het stoomsysteem is ook ‘smart’ te maken als je ook de verbindingshub van Ikea hebt.
  • smart home openingsbeeld2
    3 mrt.

    Onvoldoende informatie over updates

    Koop je een slim apparaat, dan wil je die een aantal jaar veilig en optimaal kunnen gebruiken. Het is daarom belangrijk om je apparaat te updaten. Wij onderzochten of fabrikanten hier duidelijk over zijn op hun website.