icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Maak gratis kennisInloggen
Maak gratis kennisInloggen

De beste en leukste apps

Hoe een keuze te maken uit de honderdduizenden apps die er zijn voor de smartphone en tablet? De Consumentenbond helpt u een handje met een selectie van de beste en leukste apps.
Michael Sloven

Expert Elektronica

Gepubliceerd op:  20 januari 2014

Bijgewerkt op:  25 juli 2016

apps-Iphone

Sociale netwerken

Skype
Android • iOS • Windows
De oer-app voor bellen via internet laat je gratis telefoneren, chatten en videobellen met andere Skype-gebruikers (meer dan 400 miljoen!). Tegen aantrekkelijke prijzen kun je ook bellen naar vaste en mobiele nummers.

WhatsApp
Android • iOS • Windows
Veruit de populairste chat-app in ons land. Met deze app kun je elkaar tekstberichten, foto's en video's sturen. Op zoek naar een WhatsApp alternatief na de overname van Facebook? Bekijk hier vijf populaire instant-messaging alternatieven!

Hangouts
Android • iOS
Hangouts is de nieuwe chat-app van Google en vervangt Google Talk. Met Hangouts communiceer je met je vrienden op computers, Android- en Apple-apparaten.

Signal
Android •  iOS
Een veilige en gebruiksvriendelijke app om te chatten. Signal maakt gebruik van ‘end-to-end-encryptie’: de berichten zijn alleen door jou en je gesprekspartners te ontsleutelen. Zo ben je ervan verzekerd dat niemand kan meelezen. De app maakt gebruik van je telefoonnummer, ongeveer zoals Whatsapp dat ook doet. Ook de functionaliteit is vergelijkbaar: je kunt een groeps-chat starten en bellen. Verschil is dat alles via een beveiligde verbinding gaat. Signal wordt gebruikt en aanbevolen door NSA-klokkenluider Edward Snowden.

Peerby
Android • iOS
Leen spullen van én aan je buren en buurtgenoten. Handig voor dingen die je niet zo vaak nodig hebt, zoals een accuboor, partytent of poffertjespan. Zo leer je gelijk meer mensen in de omgeving kennen.

Facebook
Android • iOS • Windows
De grootste sociale netwerksite van de wereld, Facebook. Blijf op de hoogte van wat je vrienden allemaal doen en deel zelf ervaringen uit je leven. 

Twitter
Android • iOS • Windows
Lees en verstuur korte berichten via deze Twitter-applicatie. Volg vrienden, bekenden en andere interessante personen of bedrijven via de mobiele versie van deze microblogdienst.

Jobado
Android • iOS
Besteed betaalde klusjes uit aan handige buurtgenoten, bijvoorbeeld het snoeien van je heg of het bestraten van de tuin. Ook is het mogelijk om iemand te vinden voor de dagelijkse boodschappen of het leren van een taal.

Buurtapp
Android • iOS
Met de Buurtapp zie je wie je buurtgenoten zijn, wissel je nieuwtjes uit, doe je verzoekjes of stel je een vraag, enzovoort. Je bepaalt op een kaart zelf wat je onder je eigen buurt verstaat.

Meer over sociale netwerken en online privacy 

Veiligheid

AVG Antivirus
Android
Uitgebreide gratis beveiligings-app van AVG met onder andere een malwarescanner en functies voor hulp-bij-diefstal. Uit onze test blijkt dat de bescherming tegen foute apps goed is vergeleken met vergelijkbare apps, maar zeker niet waterdicht. Vooral zelf goed blijven opletten bij het installeren van apps!

TrustGo Antivirus & Mobile Security
Android
Engelstalige gratis malwarescanner met reclame. Ook hier geldt: uit onze test blijkt dat de bescherming tegen foute apps goed is in vergelijking met vergelijkbare apps, maar allerminst waterdicht. Vooral zelf goed blijven opletten bij het installeren van apps!

Clean Master
Android
Geeft een gedetailleerd overzicht van overbodige rommel op uw telefoon en verwijdert die ook. Scant ook op virussen en spyware (te verwijderen met de app CM Security). Met tips om
geheugen te sparen en de snelheid te verhogen.

KopieID
Android • iOS • Windows
Voorkom identiteitsfraude, bijvoorbeeld bij het huren van een auto. Maak een foto van je paspoort of rijbewijs, wis het BSN-nummer en mail het bestand, met watermerk en datum en doel van de kopie, direct naar de instantie die erom vraagt.

MyPermissions
Android • iOS
Wat willen de apps op je telefoon allemaal van je weten en waar halen ze die informatie vandaan? Dat kun je eenvoudig en snel zien met MyPermissions. Deze Engelstalige app geeft per app aan waartoe die toegang heeft, zoals je mailadressen en Google- en Facebook-account. Als de toestemmingen je niet aanstaan, kun je een te nieuwsgierige app verwijderen met een druk op 'Revoke'. Met de iOS-app kun je zelfs een 'foute' toestemming intrekken. Bij Android kan dit helaas niet en is het slikken of stikken.

Ghostery
Android • iOS
Ghostery is een browser-app waarmee je kunt internetten zonder dat je wordt lastiggevallen of gevolgd door advertentiebedrijven. Advertenties, pop-ups en trackingcookies van adverteerders worden geblokkeerd. Tijdens het surfen geeft een icoontje aan hoeveel 'trackers' er worden tegengehouden. Met één tikje kun je zien welke dat zijn. Ten slotte gebruikt de app DuckDuckGo als zoekmachine, zodat je kunt zoeken zonder dat je wordt gevolgd. Verder is Ghostery, dat we al kenden als uitbreiding voor de Firefox-browser op de pc, een snelle browser waar weinig aan is in te stellen.

Meer over beveiliging, veiligheid en privacy

Clouddiensten

Dropbox
Android • iOS
Dropbox is een dienst waarbij je je eigen bestanden kunt opslaan op de servers van Dropbox. Je kunt bij je bestanden vanaf verschillende apparaten: smartphones, tablets en laptops. De foto's, video's en andere bestanden worden netjes gesynchroniseerd tussen de verschillende apparaten.

Google Drive
Android • iOS
Google Drive is een dienst waarbij je je eigen bestanden kunt opslaan op de servers van Google. Het verschil met Dropbox is dat je het ook kunt gebruiken om office-bestanden van Google Docs op te slaan. Iedereen met een Google-account heeft automatisch een Google Drive.

OneDrive
Android • iOS • Windows
Microsoft OneDrive is een dienst waarbij je je eigen bestanden kunt opslaan op de servers van Microsoft. Het verschil met Dropbox is dat het gelinkt is met Office Online. Iedereen met een Outlook.com of Hotmail-account heeft automatisch ook een OneDrive.

Meer over de cloud

Mobiele telefonie

Veel databundels zijn gebonden aan een datalimiet. Meer internetten dan je bundel toestaat kan dan duur uitvallen. Om inzicht te krijgen in je dataverbruik zijn er diverse datatellers beschikbaar. Veel providers hebben een eigen beltegoedstatus-app waarmee het aantal belminuten, sms'jes en MB-verbruik ingezien kan worden. Hieronder staan ze op een rijtje:

KPNMijnKPN  iOSAndroid  
T-MobileMy T-Mobile  iOSAndroid  
VodafoneMy Vodafone  iOSAndroid Windows Phone
SimyoMijn Simyo  iOS Android Windows Phone
BenBen App  iOS Android  
Tele2MijnTele2 App  iOSAndroid  
HollandsnieuweHollandsnieuwe  iOSAndroid  
TelfortMijn Telfort  iOSAndroid  

My Data Manager
Android • iOS
Simpele en gratis app die voor jou je dataverbruik bijhoudt. Als je de app voor de eerste keer opent kun je meteen een dataplan opzetten. Hierin geef je aan over welke periode je wilt meten, wat je datalimiet is en wanneer de app zichzelf moet resetten (opnieuw moet gaan meten). Bijvoorbeeld: een maandelijkse datalimiet van 500 MB, die ingaat op de 15e dag van iedere maand.

Data Usage
Android • iOS
Ook een populaire datateller. Na het opstarten kun je de dag-, week- en maandlimiet voor je mobiele abonnement instellen, en desgewenst ook voor wifi. Daarna stel je de meetperiode in. De app kan zich aan het eind van de gewenste periode automatisch resetten om opnieuw te gaan meten. Je kunt voor de iPhone ook een 'badge' instellen. Het app-icoontje wordt dan voorzien van een getal, dat (in procenten) laat zien hoeveel data je al hebt verbruikt. Voor de Android-versie is het mogelijk widgets in te stellen die real-time informatie geven over je dataverbruik.

Meer over mobiel internet en datagebruik

Eten

Couverts
Android • iOS
Met de Couverts-app kun je 24 uur per dag een reservering plaatsen bij een restaurant in Nederland. In de app vul je in waar en wanneer je wilt eten, wat je wilt eten en met hoeveel personen. De app zoekt daarna beschikbare restaurants waar je op het gewenste moment kunt eten. De app heeft foto's, reviews en reserveren is gratis.

Iens
Android • iOS • Windows
Lees recensies en bezoekerservaringen van bijna 20.000 restaurants. Onderweg en op zoek naar een goed restaurant? Restaurants zoeken in de buurt, op plaats en op naam werkt uitstekend. Via de routeplanner op je smartphone word je uiteindelijk naar het restaurant begeleid.

Recept van de dag - 24Kitchen
Android • iOS
Met de Recept van de Dag-app van 24Kitchen ontvang je elke middag een nieuw recept voor een gezonde maaltijd. De recepten van de afgelopen week kun je ook bekijken. Fijne app als je inspiratie nodig hebt voor het koken.

Meer over gezond eten

Fietsen

Fiets! NL
Android • iOS
Met de Nederlandstalige app Fiets! NL kun je een route maken met het fietsknooppuntennetwerk en die op een gemakkelijke manier volgen.

Fietsroutes
Android • iOS
In deze apps kun je vooraf uitgezette fietsroutes zoeken bij jou in de buurt, of ergens anders. Onderweg kun je de routes volgen met behulp van kaarten en stap-voor-stap instructies. Nederlandstalig.

Strava
Android • iOS
Populaire app voor racefietsers. De nadruk ligt op het opnemen en delen van ritten en het verbeteren van je prestaties ten opzichte van jezelf en anderen. Engelstalig.

Meer over fietsen

Film en TV

IMDb
Android • iOS • Windows
Krijg toegang tot 's werelds grootste online filmdatabase. Bekijk details, gegevens en recensies van meer dan 1,5 miljoen films en tv-series. Houdt bij welke films je al gezien hebt en bekijk trailers van nieuwe films. 

NPO
Android • iOS • Windows
Voorheen bekend als Uitzending Gemist, NPO voor onderweg. Bekijk gemiste uitzendingen van de publieke omroepen. Let op: vraagt veel dataverkeer, dus gebruik deze dienst bij voorkeur via wifi. Programma's zijn 30 dagen na afloop van de uitzending gratis te bekijken.

RTL XL
Android • iOS • Windows
Met deze app kijk je afleveringen van de meeste RTL-programma's terug op je smartphone of tablet. Op deze manier mis je nooit meer een aflevering van RTL Boulevard of Voetbal International. De app biedt ook unieke content die niet op tv wordt uitgezonden.

KPN iTV Online
Android • iOS
Met deze app kun je als klant van Interactieve TV van KPN overal tv-kijken in en om het huis. Je kunt dus live tv-kijken maar ook programma's terugkijken of opnemen. Je moet wel verbonden zijn met je KPN-internetverbinding die je thuis hebt (wifi). Werkt nog niet op alle Android-toestellen.

Horizon Go
Android • iOS
Met de app van UPC kunnen abonnees van UPC tv kijken op smartphone en tablet en ook een tv-gids is natuurlijk ingebouwd. Lees onze eerste indruk van deze app!

VLC mediaplayer
Android • iOS • Windows
Speelt muziek, filmpjes en foto’s af ongeacht het bestandsformaat. Binnenkort kun je met een Google Chromecast-dongel ook streamen naar tv. Opensourcesoftware. Nadeel: Bij filmbestanden met surround-geluid (AC3) kan de iOS-versie van VLC (iPhone/iPad) het geluid niet afspelen. Een film kijken zonder audio is natuurlijk geen optie.

Upflix
Android • iOS
Met deze app ben je altijd op de hoogte van de nieuwste films en series op Netflix. Weet je niet wat je moet kijken? Met de ‘Roulette modus’ kies je een film gebaseerd op je voorkeuren.

Meer over televisie kijken

Financiën

EuroBiljet
Android • iOS
Check aan de hand van de echtheidskenmerken of je een echt of vals bankbiljet te pakken hebt. De app is uitgegeven door de Nederlandsche Bank.

IEX.nl beleggingsinfo
Android • iOS
Voor uitgebreide en actuele koersinformatie, het laatste beleggingsnieuws en columns over beleggen.

Mijn Pensioencoach
Android • iOS
Met deze app krijg je inzicht in je pensioen, kun je zien of je voldoende pensioen opbouwt en wat je kunt doen bij een eventueel tekort. De app is uitgegeven door Nationale-Nederlanden.

Mobielschademelden.nl
Android • iOS
Voor het melden van autoschade bij je verzekeringsmaatschappij of leasemaatschappij zonder papierwerk. Het schadeformulier onderteken je elektronisch door middel van een sms-code. Als melder ontvang je een afschrift van de melding per e-mail. De app is uitgegeven door Verbond van Verzekeraars.

PayPal
Android • iOS • Windows
De app van een wereldwijd onlinebetaalsysteem die wordt gebruikt door particulieren, webwinkels en veilingsites als eBay en Marktplaats. Lees meer over betalen met PayPal

Fotografie

Street View
Android • iOS
Beeldvullende 360°-panorama’s van bijna elke plek op aarde. Bijzonder aan deze app is dat je zelf ook 360°-foto’s kunt maken, mits je smartphone een gyroscoop heeft, zoals de meeste topmodellen.

PicsArt Photo Studio
Android • iOS • Windows
PicsArt is een fotobewerkingsapp met ontzettend veel mogelijkheden. Naast collages maken en filters toepassen, kun je foto’s tot in detail bewerken. Je kunt je creatie opslaan op je telefoon, maar ook delen via het PicsArt-netwerk.

Meer over digitale fotografie

Gezondheid

Appotheek
Android • iOS
De Apotheek van KNMP geeft informatie over medicijnen en de bijwerkingen ervan en er is info te vinden over klachten en ziektes. Ook kun je met deze app een apotheek in de buurt vinden.

FK (Farmacotherapeutisch Kompas)
Android • iOS
Met deze app lees je alle geneesmiddelteksten uit het Farmacotherapeutisch Kompas gratis op je smartphone of tablet. Erg handig voor huisartsen, studenten, co-assistenten, specialisten etc. die in opleiding zijn.

Medisch EHBO - Rode kruis
Android • iOS • Windows   
Weet wat je moet doen bij een ongeval! Met deze app heb je de juiste EHBO-instructies altijd op zak. Van brandwond tot valpartij, van vergiftiging tot verstuiking. Wat moet je doen? En vooral: wat moet je niet doen? Wil je snel en adequaat kunnen reageren, download dan deze EHBO app.

Thuisarts.nl
Android • iOS
Wil je weten wanneer je naar de dokter moet bij een kwaaltje? Check dan eerst de Thuisarts.nl app. De app geeft betrouwbare informatie over ziekteverschijnselen en je gezondheid. De app kan je ook ondersteunen bij de gesprekken met de huisarts, bijvoorbeeld door een behandelplan op te stellen.

  Mijn Eetmeter
  Android • iOS
  Met deze app houd je iedere dag bij wat je eet, hoeveel calorieën je naar binnen werkt en welke voedingsstoffen je binnenkrijgt. Handig om je eetpatroon en je gewicht in de gaten te houden!

  RunKeeper
  Android • iOS
  Gebruik de GPS in je telefoon om je hardlooproutes, tempo, afstand en tijd vast te leggen. Met de meetgegevens kun je doelen stellen, trainingsschema's volgen en nog veel meer gegevens analyseren. Deel al deze zaken vervolgens met vrienden op social media.

  CalorieënTeller
  Android • iOS
  Met de CalorieënTeller app houd je gemakkelijk bij hoeveel calorieën je inneemt op een dagelijkse basis. Via je de app kun je samen met vrienden proberen af te vallen.

  Sleep Better
  Android • iOS
  Leg je smartphone naast je kussen en word gewekt op het ideale moment (in een fase van lichte slaap) zodat je frisser bent. De Engelstalige app analyseert ook je slaappatroon en legt verbanden met het gebruik van alcohol, cafeïne en stress.

  Bekijk ook ons dossier over voeding en gezondheid!

  Meer over gezondheid

  Kaarten en navigatie

  OsmAnd
  Android
  Heel uitgebreide kaarten en navigatie-app voor Android op basis van OpenStreetMaps. De gratis app kan van alles, zelfs turn-by-turn navigatie met gedownloade kaarten, maar is niet erg gebruiksvriendelijk.

  Google Maps
  Android  • iOS
  De beste app voor het bepalen van een route op locatie. Google Maps heeft met afstand de grootste database van Points-Of-Interest die zijn uitgebreid met foto's en reviews. Voor het plannen van een route is wel altijd een dataverbinding nodig. Heb je ook de Uber-app, dan zie je of er een taxi in de buurt is, de ritprijs en hoe lang het duurt voor de taxi er is.

  Layar
  Android • iOS
  Een extra laag met informatie van internet over de werkelijke wereld heen. Het beeld van de camera krijgt aan de hand van gps, gegevens van bijvoorbeeld Funda. Zo zie je precies welke woningen er om je heen te koop staan. Deze app is van Nederlandse makelij.

  Waze
  Android • iOS • Windows
  Waze is een gratis navigatiesysteem waarbij de gebruikers het systeem continu up-to-date houden. De app geeft daardoor verrassend actuele informatie over files, ongevallen en wegwerkzaamheden. Wanneer nodig suggereert hij zelf een nieuwe route. Voor gebruik in het buitenland is Waze minder handig, want voor het berekenen van routes en voor het binnenhalen van verkeersinformatie is een dataverbinding noodzakelijk.

  Here
  Android • iOS • Windows
  Bijzonder aan deze Nokia-app is dat je gratis kaarten kunt downloaden van meer dan 100 landen en deze offline kunt gebruiken. De Android-versie scoort met een 7,1 hoog vergeleken met andere gratis apps.

  Bekijk de testresultaten van Waze en andere navigatie-apps.

  Meer over navigatie

  Lezen

  Luisterbieb
  Android • iOS
  Luister als bibliotheeklid naar een grote selectie digitale luisterbestanden. De app bevat onder andere romans, interviews, redevoeringen en hoorcolleges. Ook als niet-lid kunt u onbeperkt luisteren naar het rechtenvrije aanbod.

  Blendle
  Android • iOS
  Een leuk artikel lezen, maar geen zin om de hele krant te kopen? Bij Blendle kunt u per artikel betalen. Daarnaast selecteert de redactie dagelijks de interessantste artikelen. De versie voor iOS is pas verschenen.

  Smart Audiobook Player
  Android
  Speciaal voor luisterboeken. Met deze app kun je de afspeelsnelheid aanpassen. Heeft een in-slaap-val-stand waarbij een boek wordt gepauzeerd als je een tijdje niet beweegt. Door te schudden ontwaakt de speler.

  Met een e-reader kun je prettig romans lezen. Maar smartphones en tablets bieden eigenlijk veel meer leesmogelijkheden, door de vele lees-apps. Met een smartphone of tablet geniet je van luisterboeken, lees je boeken uit diverse online boekhandels, krijg je tips over leuke boeken, lees je strips en nog veel meer. Bekijk daarom onze pagina met lees-apps voor tablets en smartphones.

  Twijfel je over een e-reader of tablet? Bekijk zowel onze dossiers over tablets als e-readers. Op zoek naar een e-reader? Vergelijk e-readers in onze productvergelijker.

  Meer over digitaal lezen en e-readers

  Lifestyle

  Flush
  Android • iOS
  Als je moet dan moet je. Deze simpele app toont het dichtstbijzijnde publieke toilet op een kaart van de omgeving. Niet alleen in Londen of Parijs, maar ook in het centrum van grote Nederlandse steden.

  Be My Eyes
  iOS
  Wees de ogen van een blinde (of laat u helpen als u zelf slechtziend bent). Met deze app wordt een audio-videoverbinding opgezet en kunt u een slechtziende op dat moment vertellen wat ze zien, bijvoorbeeld of de melk nog houdbaar is.

  Songkick
  Android • iOS
  Tijdig weten wanneer je favoriete artiesten in de buurt komen optreden? De app geeft je tips op basis van de muziek op je smartphone en bijvoorbeeld Spotify. Geeft een seintje wanneer er kaarten te koop zijn.

  Appie
  Android • iOS
  In plaats van een handgeschreven briefje gebruik je de telefoon als digitale boodschappenlijst. Je kunt eenvoudig producten toevoegen aan de lijst en in de winkel weer wegstrepen. Ook is het mogelijk om ingrediënten van zo’n 8000 recepten toe te voegen aan de lijst. Verder zijn bonusaanbiedingen en actuele winkelinformatie op te vragen.

  Beste Koop-App
  Android • iOS
  Handig voor in de winkel! Neem de onafhankelijke testinformatie van de Consumentenbond eenvoudig mee in je broekzak. Met de Beste Koop-App heb je snel en eenvoudig inzicht in specificaties, prijsinformatie en testresultaten. Meer informatie en direct downloaden: www.consumentenbond.nl/bestekoopapp.

  H&M
  Android • iOS
  Bekijk de gehele collectie van H&M vanaf je smartphone of tablet. Bestel kleding en ontvang exclusieve aanbiedingen. Ook kun je je bestelstatus bekijken en de dichtsbijzijnde winkel zoeken.

  Kieskeurig
  Android • iOS
  Met de productchecker kun je onder andere de prijsinformatie van Kieskeurig inzien door te zoeken op merk en type, producten te selecteren op basis van eigenschappen of de barcode te scannen.  

  Yippie!
  Android • iOS
  Scan de streepjescode van het boek, spel of de muziekspeler die je op het oog hebt en je ziet meteen hoeveel het product in andere winkels kost. Je kunt doorklikken naar de webwinkel van je keuze om meteen te bestellen. Er is ook een browserplug-in.

  Meer over shoppen

   Muziek

   3voor12 Luisterpaal
   Android • iOS
   Ontdek nieuwe albums en verrassende artiesten. Vanuit de app kun je naar de albums luisteren, een waardering geven en je ervaringen delen via Facebook, Twitter en e-mail. Streamen van audio kost veel dataverkeer. Gebruik deze app dus bij voorkeur via wifi.

   Shazam
   Android • iOS • Windows
   Je hoort een nummer op de radio en wilt weten van wie het is? Geen probleem, Shazam biedt uitkomst. Hou de telefoon bij de luidsprekers, druk op tag in het menu en de app gaat op zoek naar de titel en uitvoerende artiest van het nummer. Werkt bijna altijd! Het alternatief 'Soundhound' doet bijna hetzelfde.

   Spotify
   Android • iOS • Windows
   Heb je geen abonnement dan kun je de app alleen in shuffle-modus gebruiken. Je kunt een artiest of album uitkiezen maar de nummers zullen willekeurig worden afgespeeld. Wil je de volledige controle en mogelijkheden dan kun je een premium-abonnement aanschaffen voor €9,99 per maand. Hiermee krijg je onbeperkte toegang tot de database met miljoenen liedjes op je smartphone. Lees onze eerste indruk van Spotify!

   TuneIn Radio
   Android • iOS • Windows
   Met TuneIn Radio luister je gemakkelijk naar vele internetradiostations. Daarvoor is wel dataverkeer nodig, dus het is minder geschikt voor gebruik onderweg. Tenzij je een grote databundel hebt.

   SoundCloud
   Android • iOS • Windows
   App die hoort bij het populaire gratis platform waarop muzikanten hun muziek delen. Je kunt gebruikers volgen en op die manier een persoonlijke muziek-feed samenstellen. Een soort 'Twitter voor muziek' dus.

   Meer over muziek

    Nieuws en media

    NU.nl
    Android • iOS • Windows
    Lees het laatste nieuws, bekijk nieuwsvideo’s en zie wat er op televisie is met de tv-gids. Verder is er actuele file-informatie, beurskoersen en meer.

    AD.nl Mobile
    Android • iOS
    Blijf onderweg op de hoogte van de laatste gebeurtenissen in Nederland en in de wereld. Lees sportnieuws, showbizznieuws, digitaal nieuws en meer. Bevat af en toe wel informatie die niet geschikt is voor jeugdige kijkers of mensen met een zwakke maag.

    NOS
    Android • iOS • Windows  
    De NOS-app brengt het dagelijkse nieuws naar je smartphone of tablet. De app biedt algemeen nieuws, sportnieuws, weer- en file-informatie en meer. Ook kun je uitzendingen van Het Journaal terugkijken.

    Nieuwsuur
    Android • iOS
    Fan van het actualiteitenprogramma Nieuwsuur? Dan kun je niet om deze app heen. Lees achtergrondverhalen bij de reportages en kijk gemiste uitzendingen terug. De app is eenvoudig vormgegeven en daarom zeer gebruiksvriendelijk.

    News Republic
    Android • iOS
    Nieuwsplatform waarbij je zelf meerdere bronnen selecteert die je interessant vindt, zoals nu.nl, Tweakers en ANP. Alle berichten worden gepresenteerd in dezelfde opmaak en komen samen op een overzichtelijke homepage.

    Feedly
    Android • iOS
    Verzamelt RSS-feeds van verschillende websites in een handig overzicht. Ideaal als je snel koppen van nieuwsberichten en blogs wilt kunnen scannen. Artikelen zijn eenvoudig te bewaren en te delen.

    Bright
    Android • iOS • Windows
    Met deze app lees je alles over technologie, design en style. Van de beste gadgets en tools tot het mooiste design en de belangrijkste trends. Je leest over nieuwe revoluties zoals 3d-printing en er wordt vaak aandacht besteed aan nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen.

    Engadget
    Android • iOS • Windows
    De Engadget-app omvat al het laatste nieuws over technologie en gadgets. In deze app kun je terecht voor het laatste smartphone- en laptopnieuws, reviews, hands-on filmpjes en nog veel meer. De app is erg uitgebreid en levert iedere dag heel veel nieuws dankzij een groot team van columnisten. Wil je een review lezen van een bepaald product, dan kun je die bijna altijd vinden in deze app.

    Nog meer info over apps

    •  De leukste gratis apps (e-book)

    Productiviteit

    Microsoft Office
    Android • iOS
    Een charmeoffensief van Microsoft? Office voor iOS en Android is nu gratis. PowerPoint, Excel en Word zijn drie handige losse apps voor de iPhone. Bij Android zit alles nog bij elkaar in Office Mobile.

    Simplenote
    Android • iOS
    Less is more’ moeten de makers gedacht hebben. Met deze uiterst eenvoudige app kunt u notities maken én bewerken op een smartphone, tablet en computer. Handig voor boodschappenlijstjes, ideeën en andere zaken die u niet wilt vergeten.

    IF by IFTTT
    Android • iOS
    ‘If this then that’: automatiseer je taken op eenvoudige wijze. Zo kun je ervoor zorgen dat foto’s niet alleen op Facebook komen, maar ook als back-up in Dropbox verschijnen.

    Google Agenda
    Android • iOS
    Haal meer uit de dag met Google’s Agenda-app. Bijzonder is de planningsweergave waarbij met foto’s en kaarten je afspraken worden verduidelijkt. Gelukkig werkt de app ook samen met de agenda in Exchange en iCloud.

    Tonido
    Android • iOS • Windows
    Creëer je persoonlijke cloud (opslag op internet). Met de software op je pc en de app op je smartphone heb je overal en altijd toegang tot je bestanden.

    Wunderlist
    Android • iOS • Windows
    Maak lijstjes en deel ze met vrienden en collega’s. Ook kun je taken toewijzen aan mensen met wie je deelt: handig voor projecten. Maar ook handig voor boodschappenlijstjes, to-dolijstjes, favoriete films, je muziekcollectie of wat je maar wilt catalogiseren. Je kunt taken weergeven in bijvoorbeeld Outlook en notificaties ontvangen op verschillende apparaten. Ook op pc en Mac. De betaalde versie heeft meer mogelijkheden.

    Afvalscheidingswijzer
    Android • iOS
    Deze app vertelt precies waar je afval op milieuvriendelijke wijze kunt weggooien of achterlaten. Je kunt zoeken op trefwoorden en op afvalsoorten en de app geeft daarbij veel achtergrondinformatie.

    Inbox by Gmail
    Android • iOS
    Schep orde in je inbox door berichten slim te sorteren. Daarbij worden je mailtjes gebundeld in categorieën: Financieel, Sociaal, Aankopen, enzovoort. Je belangrijkste berichten krijgen altijd voorrang en komen bovenaan de lijst. Je kunt taken van je mailtjes maken en er herinneringen aan koppelen. Met de ‘snooze-stand’ kies je ervoor om een mailtje op een later moment te behandelen.

    Linguee
    Android • iOS
    Toont teksten van erkende vertalers, laat woorden in de context zien. Het Engelse woordenboek is het meest uitgebreid; je kunt ook naar het verschil luisteren tussen de Amerikaanse en Britse uitspraak.

    Office Lens
    Android • iOS • Windows
    Met Office Lens scan je gemakkelijk whiteboards, visitekaartjes en andere documenten. Sla gescande documenten vervolgens lokaal of in de cloud op, of bewerk ze direct in Word of PowerPoint.

    Google Keep
    Android • iOS
    Googles notitie-app laat je teksten, tekeningen en foto’s opslaan en voorzien van een label of kleur om ze makkelijk terug te vinden. Je kunt ook herinneringen instellen. Synchroniseert automatisch met al je Google-apparaten.

    Swiftkey
    Android • iOS
    Typen op het kleine toetsenbordje van je smartphone gaat niet altijd even lekker. Je tikt snel naast de juiste toetsen. Swiftkey vervangt het standaardtoetsenbord op je telefoon door een betere en heeft een paar handige trucs om sneller tekst in te voeren. Zo leert de app van je typgedrag, waardoor je steeds vaker de juiste woorden als suggestie krijgt. Met de ‘Flow’-functie trek je een lijn van letter naar letter. Terwijl je dat doet voorspelt Swiftkey welk woord je wilt invoeren.

    Reizen

    Douane reizen
    Android • iOS
    Vlieg je vanuit het buitenland naar Nederland? Met deze app kun je uitrekenen of je belasting moet betalen voor een buitenlandse aankoop. Ook geeft de app informatie over producten die je wel of niet mag meenemen op je vlucht naar Nederland. De app is uitgegeven door de Belastingdienst.

    Booking.com
    Android • iOS • Windows
    Booking.com is een handige website om hotels en appartementen te vinden, en deze ook te boeken. Via de app lees je ook de recensies van andere reizigers. Deze app gebruikt mobiele data, houdt daar dus rekening mee bij internetten in het buitenland.

    Schiphol Amsterdam Airport
    Android • iOS • Windows
    Deze app geeft informatie over aankomende en vertrekkende vluchten op Schiphol Amsterdam Airport. Wanneer je jouw vlucht toevoegt aan de app, word je op de hoogte gehouden van wijzigingen van de gate en van mogelijk vertragingen. Ook geeft de app veel informatie over wat er allemaal op de luchthaven Schiphol te vinden is.

    Seatguru
    Android • iOS
    Seatguru helpt je met het kiezen van een goede vliegtuigstoel. Nu inmiddels veel mensen deze dienst van TripAdvisor weten te vinden, moet je er erg wel vroeg bij zijn om voor jouw vlucht nog een goede stoel te vinden. Lukt dat niet meer, dan kun je in ieder geval een slechte stoel vermijden. Zo weet je precies welke stoelen weinig beenruimte hebben of bijvoorbeeld vlakbij de toilet zitten.

    Skyscanner
    Android • iOS • Windows
    Skyscanner.nl is een superhandige site waarmee je vluchten kunt zoeken van het ene land naar het andere land, bijvoorbeeld van Nederland naar Spanje. Skyscanner zoekt vervolgens alle vluchten bijeen tussen alle verschillende luchthavens van die landen. We raden aan altijd direct bij de luchtvaartmaatschappij zelf te boeken, en niet bij een tussenpartij.

    TripAdvisor
    Android • iOS • Windows
    TripAdvisor is een platform voor reizigers. In deze app lees je ervaringen van andere reizigers met hotels, restaurants en attracties. Deze app gebruikt mobiele data, houdt daar dus rekening mee bij internetten in het buitenland. Er zijn ook offline stadsgidsen ('city guides') van TripAdvisor (zie volgende app).

    GoEuro
    Android • iOS
    Van plan om op reis te gaan? Deze app vergelijkt de trein, de bus en het vliegtuig. De reistijd, de kosten en de aanbieders worden overzichtelijk weergegeven. Je wordt doorverwezen naar de website van de aanbieder om te boeken.

    Citymapper
    Android • iOS
    Citymapper is een handige ov-planner voor veel grote wereldsteden, en nu ook voor de Randstad. Naast ov-routes toont het fiets- en wandelroutes, maar ook de vertrektijden van de dichtstbijzijnde haltes en stations.

    BZ Reisadvies
    Android • iOS
    Overzichtelijk en actueel reisadvies voor elk land ter wereld, met een kaart waarop onveilige gebieden zijn gemarkeerd. De app bevat ook informatie over mogelijk natuurgeweld, benodigde  reisdocumenten en de contactgegevens van de ambassade ter plekke.

    VVV
    Android • iOS
    Ben je van plan om een dag iets leuks te gaan doen in Nederland? Laat je inspireren door de VVV-app, die onder andere per stad informatie biedt over activiteiten, attracties en evenementen.

    9292
    Android • iOS • Windows
    Eén applicatie voor al het openbaar vervoer in Nederland. Met 9292 plan je gemakkelijk je openbaar vervoer van en naar haltes voor trein, bus, tram, metro en veerboot.

    NS Reisplanner Xtra
    Android • iOS
    Een officiële dienst van de NS die uitgebreide actuele reisinformatie geeft voor onderweg. Niet alleen handig voor het plannen van de treinreis, maar ook om te kijken of er storingen of omleidingen zijn op het reistraject.

    NS International
    Android • iOS
    Plan internationale treinreizen met deze app van de NS. Onderweg word je op de hoogte gehouden over mogelijke spoorwijzigingen en vertragingen.

    RTL Routeradar
    Android • iOS
    Met de auto op weg? Met deze app heb je altijd een overzicht van files, flitsers, wegwerkzaamheden en ongelukken. Routeradar is een initiatief van Buienradar.

    OV-chipkaart
    Android • iOS
    Toont het saldo en het transactieoverzicht van je OV-chipkaart. Ook zie je de oplaadpunten in de buurt. Handig voor onderweg, maar let op: transacties worden pas de dag na je reis verwerkt.

    Meer over reizen

      Weer

      Buienradar
      Android • iOS • Windows
      Moet de paraplu mee of niet? Een dynamische weerkaart geeft aan welk weer je de komende uren kunt verwachten. Je kunt hierbij inzoomen op je eigen locatie en zelfs op straatniveau zien of er regen zal vallen. Extra's in de app zijn RTL weervideo's en de mogelijkheid om je eigen weerfoto's te uploaden (iPhone en Android).

      Pollennieuws
      Android • iOS
      Heb je in de lente- en zomermaanden altijd last van hooikoorts, dan is deze app voor jou. Met deze app ben je dagelijks op de hoogte van actuele informatie over pollen en hooikoorts. Ook hou je je eigen hooikoortslogboek bij met daarin je hooikoortsklachten.

      WeatherPro
      Android • iOS • Windows
      Wil je de meest complete en uitgebreide weerinformatie, dan is WeatherPro wat voor jou. De app is gemaakt door een groot weerbedrijf, MeteoGroup, en geeft de weersverwachtingen voor meer dan 2 miljoen locaties. De app heeft dan ook veel extra functies zoals geanimeerde satelliet- en radarbeelden.

      Yahoo! Weer
      Android • iOS
      De Yahoo Weather app is een bijzonder stijlvolle weerapp. De app geeft weerinformatie in combinatie met een mooie foto van de plaats waar je je bevindt. Veeg je met je vinger naar rechts, dan zie je het weer van een andere locatie. Veeg je naar boven dan zie je de details van het weer zoals de weersverwachting van de komende dagen, neerslag en zelfs wind en luchtdrukinformatie.

      Weather Underground
      Android • iOS
      Overzichtelijke en strak vormgegeven weer-app. De kaart toont de temperaturen, maar ook de buien. Kan de weersvoorspelling per uur of per dag tonen voor de komende 10 dagen.

      Taal

      Dictionary.com
      Android • iOS • Windows
      Prettig verklarend Engels woordenboek dat ook offline werkt. Deze app van Dictionary.com heeft in-app aankopen voor bijvoorbeeld een medisch woordenboek en een rijmwoordenboek.

      Duolingo
      Android • iOS
      Duolingo is een verslavend leuke app waarmee je spelenderwijs een taal kunt leren. Elke les bestaat uit lezen, luisteren, spreken en vertalen. Vanuit het Nederlands kun je Engels leren. Spreek je al vloeiend Engels, dan is het ook mogelijk om vanuit het Engels andere talen te leren zoals Frans, Spaans, Duits, Italiaans of Portugees.

      Google Translate
      Android • iOS
      Google Translate is Google's vertaaldienst, en die dienst is hier in een handige app gegoten. De app kan vertalen van en naar een schijnbaar eindeloze lijst met talen. Woorden kunnen ook ingesproken worden, en vertaalde woorden kunnen worden voorgelezen. Let op in het buitenland: voor het gebruik van deze app is dataverkeer vereist.

      Lees ook ons boek De leukste gratis apps