icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

LG G Watch

Eerste indruk|De LG G Watch is het eerste slimme horloge dat draait op Google's Android Wear, het nieuwe besturingssysteem voor draagbare apparaten. Het scherm is prima en het horloge is niet al te dik. In combinatie met Android Wear heeft de G Watch potentie en kan het een aantal leuke dingen. Toch zijn er ook minder goede dingen. Het horloge werkt alleen samen met Android 4.3 of hoger en werkt niet altijd accuraat.

Gepubliceerd op:23 juli 2014


Merk LG

Richtprijs € 200


Type G Watch


LG G Watch review

LG G Watch: Review

G Watch stappentellerKlik op de afbeeldingen voor een grotere weergave.

LG introduceerde in juli zijn eerste smartwatch: de LG G Watch. Daarmee is het ook gelijk de eerste smartwatch die op Android Wear draait. In augustus volgen de Gear Live van Samsung en in september de Moto 360 van Motorola die op hetzelfde besturingssysteem draaien. 

Conclusie

De LG G Watch is nog niet klaar voor het grote publiek. Spraakbesturing werkt in het Nederlands nog niet volledig en praten tegen je horloge is nog niet echt ingeburgerd. Of je de G Watch als sieraad/horloge aantrekkelijk vindt, is een kwestie van smaak. Fijn is wel dat er nu verschillende smartwatches op de markt komen met dezelfde software: Android Wear. De horloges zijn dan beter met elkaar te vergelijken. Minpunt is wel dat deze slimme horloges alleen werken met Android 4.3 en hoger. Dat is nog maar een klein deel van de markt. Ook iPhone- en Windows Phone-bezitters kunnen deze horloges helaas niet uitproberen.

Scherm om je pols

G Watch schermDe G Watch doet gelijk denken aan Sony's smartwatch 2: een hoekig blokje scherm om je pols. De kwaliteit van het scherm is bij de G Watch wel een stuk beter. Als horloge is de G Watch redelijk groot, maar zeker niet zwaar. Het wende heel snel om deze om te hebben.

Bedienen

De G Watch bedien je op twee manieren: vegen (swipen) en praten. Knoppen zitten namelijk niet op of aan het horloge. De G Watch is eigenlijk bedoeld om altijd aan te staan, net als een gewoon horloge. Toch kun je de G Watch helemaal uitschakelen via het instellingenmenu. Daar vind je een knop 'Power off'. Weer aankrijgen is een lastiger verhaal. De makkelijkste manier is om hem op de oplader te leggen. Heb je die niet bij, dan kun je met een paperclipje een piepklein knopje aan de achterkant indrukken. Daarmee springt het horloge ook weer aan. Je kunt het scherm ook alleen even dimmen door je hand erover heen te leggen. Het horloge trilt dan. Om de Watch op 'stil' (=mute) te zetten, veeg je op het scherm van boven naar beneden.

Berichten swipen

Heb je een berichtje eenmaal gelezen, dan kun je het naar rechts swipen. Het berichtje is dan van het horloge af, maar staat nog wel op de telefoon. Naar links swipen kan bij notificaties die meer achterliggende info hebben. Denk aan een weerbericht. Het eerste bericht toont het weer in je woonplaats, veeg je het bericht naar links dan zie je de weersvoorspelling van de komende dagen en met nog een keer swipen open je de app op je telefoon. Het kost even wat tijd om te wennen aan alle mogelijkheden.

Spraakbesturing in het Engels

G Watch Google NowOm via je horloge een mail te beantwoorden of een berichtje te beantwoorden, moet je praten tegen het horloge. Dat voelt raar. Ook al was het 15 jaar geleden ook een raar idee dat je over straat zou lopen met een mobiele telefoon. De volledige spraakfunctionaliteit werkt alleen in het Engels. Google Now (zie verderop bij Android Wear) moet dan ook in het Engels ingesteld zijn.

Android Wear

De LG G Watch draait op Android Wear: speciaal ontwikkelde software voor 'wearables' (apparaten op/bij het lichaam). Voordat je met de smartwatch van start kunt, moet je eerst een app van Android Wear op je telefoon zetten. Google Now is het slimme hulpje van Android Wear: informatiekaarten, zoals bijvoorbeeld dat je moet inchecken voor een vlucht, verschijnen nu op je smartwatch. Dat kan zeker handig zijn, maar ook voor een overkill aan informatie zorgen.

Bij de extra te installeren apps zitten een aantal relevante en leuke opties zoals Evernote en spelletjes als tik tak tor. Eenmaal op de telefoon gedownload, kun je ze ook vinden op de G Watch. Ontwikkelaars kunnen met Android Wear aan de slag. Het aantal apps zal naar verwachting dus groeien.

Bluetooth verbindt smartwatch en telefoon

De G Watch en de smartphone staan via bluetooth met elkaar in verbinding. Als ze te ver van elkaar af zijn, verschijnt er een icoontje met een streepje erdoorheen op het beeldscherm van je horloge. Het is fijn dat je alleen maar even op je horloge hoeft te kijken om te zien wie jou belt of welk e-mailtje je binnenkrijgt. En heb je bijvoorbeeld het aantal stappen behaald dat je als doel hebt bepaald, dan trilt je horloge en laat het bericht zien: 'Congrats you have reached you goal today!'. Daar heb je de telefoon dan niet voor nodig.

Opladen

G Watch opladenDe smartphone moet je vaker dan je lief is opladen. Dit geldt helaas ook voor de slimme horloges. Bij de G Watch en andere smartwatches, heb je hier wel een aparte houder voor nodig. Dat is vervelend, want die mag je dus nooit vergeten. Je kunt niet even snel de oplader van je telefoon gebruiken. De G Watch zou volgens de specificaties zo'n 36 uur meegaan. Bij veel gebruik is hij zeker eerder op.

Niet altijd accuraat

Tijdens het uitproberen van de LG G watch, ging er nog wel het een en ander mis. Zo telde de stappen gewoon door tijdens het fietsen en autorijden. Ook kwam het voor dat de G Watch pas over ging toen de beller al opgehangen had. Misschien gebeurde dit omdat de smartwatch en telefoon (te) ver van elkaar waren. En een berichtje dat de app Evernote niet goed was geïnstalleerd, bleef maar terugkomen, ondanks het wegswipen naar rechts.

Meer lezen:

Wat is de LG G Watch?

De LG G Watch is een smartwatch van LG. Het slimme horloge draait op Google's nieuwe besturingssysteem Android Wear dat speciaal gemaakt is voor wearables, draagbare apparaten.

  LG G Watch 1  LG G Watch 2  LG G Watch 3

Specificaties

 • Besturingssysteem: Android Wear 
 • Beeldscherm: 1,65 inch
 • Resolutie: 280 bij 280 pixels
 • Gewicht: 63 gram
 • Afmetingen: 37,9 x 46,5 x 9,95 mm 
 • Processor: 1,2 GHz quadcore
 • Werkgeheugen: 512 MB
 • Opslagruimte: 4 GB
 • Verbinding: Bluetooth 4.0
 • Werkt samen met: smartphones met Android 4.3 of hoger
 • Prijs: €200
 • Verkrijgbaar vanaf: juli 2014
 • Te verkrijgen in de kleuren: zwart (/titaan) en wit (/goud)

Meer lezen: