icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Samsung Gear Live

Eerste indruk|De Samsung Gear Live is het tweede slimme horloge op de markt dat op Android Wear draait. Android Wear is het nieuwe besturingssysteem voor draagbare apparaten. Begin juli ging LG Samsung voor met de LG G watch. Het is echter niet de eerste smartwatch van Samsung. De Gear Live heeft ongeveer hetzelfde design als zijn voorgangers, maar is lichter en toont slanker. Het super amoled scherm is scherp. Android Wear is veelbelovend, maar nog niet voor het grote publiek.

Gepubliceerd op:29 augustus 2014


Merk Samsung

Richtprijs € 200


Type Gear Live


Gear_Live_Black_voorkant2

Samsung Gear Live: review

Klik op de afbeeldingen voor een grotere weergave

Samsung heeft weer een nieuwe smartwatch in zijn portfolio: de Gear Live. Het is het tweede slimme horloge dat op Android Wear draait; het nieuwe besturingssysteem voor draagbare apparaten. LG kwam in juli met de LG G watch. Op de consumenten-electronicabeurs IFA in Berlijn (begin september) zullen de Moto 360 van Motorola (met rond scherm) en andere smartwatches gepresenteerd worden. Wij zullen daar verslag van doen.  

Conclusie

Gear_Live_Wine_Red_5 zijkant wijnrood kleinDe Gear Live is net als de LG G watch nog niet klaar voor het grote publiek. Praten tegen je horloge is (nog) ongemakkelijk en de combinatie Engels-Nederlandse (of andersom) spraakbesturing is onhandig en werkt nog niet optimaal.

De Gear Live heeft een slanker design dan zijn voorgangers, maar het blijft een groot hoekig horloge. Het is fijn dat er nu meer smartwatches op de markt komen met dezelfde software: Android Wear. De horloges zijn dan beter met elkaar te vergelijken. Minpunt is dat de Gear Live alleen werkt met telefoons met Android 4.3 en hoger. Dat hebben alleen de nieuwe(re) telefoons.

Voor iPhone- en Windows Phone-bezitters is er helemaal nog  geen smartwear.

Design

Samsung blijft met de Gear Live vasthouden aan ongeveer hetzelfde design: een rechthoekig scherm met metaalkleurige randen. Het horloge toont wel slanker en is lichter dan zijn voorgangers. De camera en de video-mogelijkheid ontbreken bij deze versie; blijkbaar zag Samsung daar toch geen heil in.

Het super-amoled-schermpje is goed scherp en prima af te lezen. De Gear Live heeft qua scherm betere specificaties dan de LG G watch, maar heel groot zijn de verschillen niet.   

Swipen 

whatsapp op de Gear Live kleinDe Gear Live kun je op twee manieren bedienen: door te vegen over het scherm (ook wel 'swipen' genoemd) of door tegen het horloge te praten. Het slimme horloge heeft verder een nauwelijks zichtbare aan/uit -knop. Je kunt het scherm even dimmen door je hand erover heen te leggen. Om de Gear Live op 'stil' (=mute) te zetten, veeg je op het scherm van boven naar beneden.

Telefoontjes, sms-, Whatsapp- en email -berichten komen binnen op je horloge. Dat is fijn, want in een oogopslag zie je meteen wat belangrijk is. Je hoeft je telefoon er niet bij te pakken. Heb je een berichtje eenmaal gelezen, dan kun je het naar rechts swipen. Het berichtje is dan van het horloge af, maar staat nog wel op de telefoon.

Naar links swipen doe je bij notificaties die meer achterliggende info hebben. Denk aan het aantal stappen. Het eerste bericht toont het aantal stappen van vandaag. Veeg je het bericht naar links dan zie je de 'stappengeschiedenis' van de afgelopen dagen en met nog een keer swipen naar links open je de notificaties/berichten op je telefoon.

Android Wear en Google Now

Informatiekaart naar huis kleinVoordat je met de smartwatch van start kunt, moet je eerst de Android Wear-app op je telefoon zetten. Je kunt hier ook een aantal extra apps vinden die speciaal voor de smartwatch zijn ontworpen.

Google Now is het slimme hulpje van Android Wear. Hiermee verschijnen informatiekaarten - zoals bijvoorbeeld het aantal minuten per auto naar je huis (met verkeersinfo) - op je smartwatch. Dat kan zeker handig zijn, maar tegelijkertijd kan het voor een teveel aan informatie zorgen met alle andere berichten zoals smsjes en agenda-afspraken bij elkaar.

Buiten de informatiekaarten, kun je ook iets aan Google Now vragen. Bijvoorbeeld: 'Ok Google, show me my steps';. Of iets laten doen: 'Ok Google, call Jaap de Vries'. Om via je horloge een mail of een berichtje te beantwoorden, moet je dus praten tegen het horloge. De telefoon voert de opdracht uit, dat toestal heb je er dus wel bij nodig. 

Het praten tegen het horloge is misschien een kwestie van wennen, maar het voelt zeker raar. Binnen Google Now moet de primaire spraakbesturing voor 'Ok, Google...' wel in het Engels ingesteld worden. Nederlands stel je dan in als tweede taal. Andersom kan ook, maar dan werkt het geven van opdrachten (niet) goed.

Aparte oplader

Smartwatches moet je vaak opladen, net als telefoons. Voor smartwatches heb je een apart extra houdertje nodig, dat natuurlijk meegeleverd wordt. Dat is makkelijk kwijt te raken of te vergeten. Je kunt dan helaas niet even snel de oplader van je telefoon gebruiken.

Bij veelvuldig gebruik van de Gear Live, zal hij elke dag(/nacht) aan de oplader moeten. De batterrij van de LG G watch is iets groter.     

Meer lezen:

Wat is de Samsung Gear Live?

De Samsung Gear Live is een smartwatch van Samsung. Het slimme horloge draait op Google's nieuwe besturingssysteem Android Wear dat speciaal gemaakt is voor draagbare apparaten (wearables).

De Gear Live is niet de eerste smartwatch van Samsung: in september vorig jaar kwam het met de Galaxy Gear. Dat draaide op een aangepaste versie van Android. In februari van 2014 volgden de Gear 2 (Neo) en de Gear Fit. Deze draaiden op Tizen (een ander besturingssysteem).
 
Specificaties:

 • Besturingssysteem: Android Wear.
 • Beeldscherm: 1,63 inch, super amoled.
 • Resolutie: 320 bij 320 pixels.
 • Gewicht: 59 gram.
 • Afmetingen: 37,9 x 56,4 x 8,9 mm. 
 • Processor: 1,2 GHz.
 • Werkgeheugen: 512 MB.
 • Opslagruimte: 4 GB.
 • Verbinding: Bluetooth 4.0.
 • Werkt samen met: smartphones met Android 4.3 of hoger.
 • Prijs: €200.
 • Verkrijgbaar vanaf: eind augustus 2014.
 • Te verkrijgen in de kleuren: zwart en (wijn-)rood

Lees hier de review van de Samsung Gear Live.

Meer lezen: