icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Samsung Gear S3 en Asus Zenwatch3: smartwatches (IFA 2016)

Nieuws
|
Op de IFA in Berlijn, één van de grootste 'consumer electronics' beurzen ter wereld, bekeken we de nieuwste smartwatches: de Samsung Gear S3 en de Asus Zenwatch3. Ze lijken op een klassiek horloge. Je managet er inkomende berichten of telefoontjes mee en je kunt je er ook mee sporten.
silvia smit

Silvia Smit , Expert Elektronica Gepubliceerd op: 5 september 2016

De afgelopen jaren werden de meeste smartwatches van grote tech-merken aangekondigd op de IFA. Ook nu weer.

Smartwatch of niet?

Het onderscheid tussen smartwatches, activity-trackers en sporthorloges is niet altijd even duidelijk: met een flink aantal smartwatches kun je ook sporten en activity-trackers geven steeds vaker inkomende berichtjes door.

De Samsung Gear S3 en de Asus Zenwatch 3 vinden we toch wel echte smartwatches: ze lijken op een klassiek horloge (niet op een armband), je managet er inkomende berichten of telefoontje mee (ze zijn dus smart), en je kunt je er ook mee sporten. Maar dat laatste is niet het primaire doel.

Samsung Gear S3

horloge samsung gear s3 frontier4De Gear S3 komt in 2 varianten: de Classic en de Frontier. Opvallend is dat Samsung weer een ronde vorm heeft gekozen. Dat deed het bedrijf vorig jaar voor het eerst, met de Gear S2.

De Classic en de Frontier verschillen niet qua functionaliteit. Qua uiterlijk is de Frontier wat grover en iets zwaarder. Ze hebben beide net als de Gear S2 een handige draairing voor de bediening en 2 knopjes aan de rechterkant van het horloge. De S3 is een slag groter dan de Gear S2. Het scherm staat altijd aan. Je hoeft dus geen pols-armbeweging te maken om de tijd af te lezen.

In de Gear S3 zit een ingebouwde gps en een hartslagmeter. Beide varianten zijn stof-en waterdicht. Ook heeft het scherm een zogenoemde Gorilla Glass SR+ bescherming tegen stoten en krassen.

Helaas houdt Samsung nog wel vast aan het feit dat je een smartphone met Android moet hebben om de Gear S3 te gebruiken. Pluspunt is dat Samsung aan de houdbaarheid van de batterij heeft gedacht: ze claimen dat de Gear S3 3 tot 4 dagen meegaat. De meeste andere smartwatches gaan 1 tot 2 dagen mee. 

De prijs: €399

Asus Zenwatch3

horloge-ZenWatch-3Asus is dit jaar ook voor het ronde model gegaan: een op het eerste gezicht fraaie klassieke variant van een horloge. De smartwatch van Asus draait net als zijn voorgangers op Android Wear. Er zitten 3 knopjes aan de zijkant van de klok, waar de gebruiker er 1 zelf van kan instellen.

Leuk detail is dat Asus specifiek ook inzet op gezondheid: 1 van de knopjes opent de Zenfit app, die je info geeft over je activiteiten.

De Asus Zenwatch3 heeft geen ingebouwde gps-tracking en ook geen hartslagmonitoring. Dat beperkt het nauwkeurig bijhouden van je sportactiviteiten behoorlijk.

De prijs van de Zenwatch 3 is: €229

Andere merken

Huawei was op de beurs, maar heeft (nog) geen nieuwe smartwatch uitgebracht. Motorola ontbrak, in tegenstelling tot vorig jaar, ook.

Verder was het opvallend dat we een meer traditioneel horlogemerk als Fossil op de beurs zagen. Ook het design-merk Michael Kors toonde meer traditionele/klassieke horloges met smart-functionaliteiten. Iedereen probeert uit te vinden wat wel en niet werkt om een graantje mee te pikken op de wearables-markt.

Lees ook:

 

Nieuwste artikelen

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.