icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Sony Smartwatch 2

Eerste indruk|Sony heeft een opvolger van zijn eerste smartwatch op de markt gebracht: de Sony Smartwatch 2. Een smartwatch is een 'slim' horloge dat communiceert met een mobiele telefoon, de smartphone. Het scherm van de Smartwatch 2 is verbeterd in vergelijking met de Smartwatch 1, maar het kan nog niet zo heel veel meer. We hebben de Sony Smartwatch 2 uitgeprobeerd met een Samsung Galaxy SIII.

Gepubliceerd op:24 oktober 2013


Merk Sony

Richtprijs € 179


Type Smartwatch 2


Sony Smartwatch 2

Conclusie

Sony's Smartwatch 2 is verbeterd ten opzichte van Smartwatch 1. Maar nog steeds is de kwaliteit van het scherm niet al te best. Het is aardig om gemiste oproepen of Twitter-berichten op je horloge binnen te krijgen, maar meer dan dat is de Smartwatch 2 niet.

Een groot voordeel van de Smartwatch 2 in vergelijking met de Samsung Galaxy Gear is dat de Smartwatch 2 werkt met alle toestellen van Android 4.0 en hoger. De Gear werkt momenteel namelijk alleen met de Samsung Galaxy Note 3. De prijs van de Sony Smartwatch 2 (€179) is ook een stuk goedkoper dan de Gear (die kost namelijk €299).

Wat is de Sony Smartwatch 2?

De Sony Smartwatch 2 is de opvolger van Sony's eerste smartwatch.  

Sony Smartwatch 2 polsbandSpecificaties

 • Besturingssysteem: eigen interface;
 • Beeldscherm: 1,6 inch LCD;
 • Pixels: 220 x 176 pixels;
 • Gewicht: 122,5 gram met metalen band, 48,4 gram met siliconen band;
 • Afmetingen: 41,6 x 41,1 x 9 mm;
 • Connectiviteit: Bluetooth 3.0, NFC;
 • Waterbestendigheid: tot een meter diep voor 30 minuten lang;
 • Batterijduur: 3 tot 4 dagen bij normaal gebruik;
 • Bijzonderheden: n.v.t.
 • Geschikt voor: smartphones met Android 4.0 en hoger;
 • Materialen: aluminium kast en polsband van siliconen of roestvrij staal;
 • Prijs: €179 en €199 voor de versie met de metalen band;
 • Verkrijgbaar vanaf: nu;
 • Kleuren: zwart.

Verschillende wijzerplaten

De Smartwatch 2 is er in twee versies: met een siliconen of een metalen band. De siliconen band past prima om de mannen- en vrouwenpols. De horlogekast is redelijk groot en dik. Je kunt de smartwatch ook als gewoon horloge gebruiken. Je hebt daarvoor de keuze voor verschillende wijzerplaten. Het display heeft een touchscreen met onderaan drie bekende Android-icoontjes: terug, home en menu. Rechts aan de zijkant van het scherm zit de aan- en uitknop. Of het horloge je aanspreekt, is een kwestie van smaak. Sony Smartwatch 2 roze

Onduidelijk scherm

De kwaliteit van het scherm is niet het beste: de icoontjes zijn onscherp en korrelig. Het touchscreen werkt ook niet altijd even soepel, ook al krijg je er wel wat handigheid in.

Sony belooft dat de Smartwatch 2 drie tot vier dagen mee kan zonder opladen. Dat is langer als je het vergelijkt met een concurrerende smartwatch, de Samsung Galaxy Gear. Deze moet je dagelijks opladen. Opladen van de Smartwatch 2 gebeurt via een meegeleverde korte micro-usb kabel.

Voor je start: Smart Connect

Voordat je van de 'slimme' functies van de smartwatch gebruik kunt maken, moet je op de mobiele telefoon (met besturingssysteem Android 4.0 of hoger) de gratis app Smart Connect installeren. Wil je bijvoorbeeld dat je smartwatch gemiste oproepen laat zien, dan kun je dat hierin aangeven. Zo werkt het ook als je de wijzerplaat op je horloge wilt wisselen. Twitter is een apart verhaal: hiervoor moet je nog een extra keer 'bevestiging' geven door in te loggen in de speciale app. Dit werkt soepel, maar is wel een extra handeling. 

Sony Smartwatch 2 om polsVerbinden via nfc en bluetooth

De Smartwatch 2 verbind je met je smartphone via nfc (near field communication) of via bluetooth. Verbinden via nfc gebeurt door de smartwatch tegen de smartphone aan te houden; de apparaten herkennen elkaar dan vanzelf. Dat verloopt prima. Daarna blijft de verbinding via bluetooth bestaan. Schakel je bluetooth uit op de telefoon, dan gaat de smartwatch ook uit. Nieuwe Twitter-berichtjes krijg je dan niet te zien, maar oude blijven staan. En natuurlijk kun je ook nog steeds kijken hoe laat het is. Om gebruik te maken van de extra mogelijkheden van de smartwatch kun je je telefoon niet thuis laten. Beide apparaten moeten bij elkaar in de buurt zijn.

Weinig relevante apps

Binnen de Smart Connect-app kun je eenvoudig gratis en betaalde apps zoeken en installeren. Dat zoeken gebeurt dan via de Google Play-store. Het aantal apps valt alleen tegen, wij telden er 160. Met de Sony Smartwatch 2 kun je bijvoorbeeld wel binnenkomende gesprekken zien, maar je moet ze aannemen via de telefoon. Sony Smartwatch 2 AppsEn ook foto's maken, zoals bijvoorbeeld met de Samsung Gear wel kan, kan met Sony's Smartwatch 2 niet. Een officiële WhatsApp-app zit er niet bij. Nu moet de smartwatch zich misschien nog bewijzen, dus zou het kunnen dat het aantal apps in de toekomst uitgebreid zal worden.