icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ontdek de Gezondgids |

Word abonnee en kies je korting / cadeau.

Gezondgids 45x45

Homeplug, repeater, access-point of multiroom wifi

Blijft het wifibereik te beperkt in bepaalde kamers? Je kunt een lange netwerkkabel door het huis leggen. Dit is voor veel mensen echter niet haalbaar. Een alternatief is dan een setje homeplugs, een repeater, een access-point of multiroom wifi dat binnenkort beschikbaar komt.
Dennis Pronk
Dennis Pronk

Expert Elektronica

Artikel homeplug repeater of accespoint

Wifi-homeplug

Een goede manier om je internet te versnellen is een setje homeplugs. Eenvoudige homeplugs heb je vanaf circa €50. Deze netwerkadapters gebruiken je elektriciteitsnet als computernetwerk. Ze zijn meestal simpel te installeren.

Je steekt de ene adapter bij de router in een stopcontact en verbindt deze via een netwerkkabel met de router. De andere adapter plaats je op een andere verdieping. Verbind vervolgens je apparaten via een netwerkkabel of wifi verbinden met je homeplug.

Handig zijn homeplugs met een geïntegreerde wifizender (gemiddeld zo'n €100 per set). Want nu kun je op de zolderverdieping niet alleen je desktopcomputer aansluiten, maar ook je smartphone of tablet. Inmiddels is een aantal van deze homeplugs met wifi getest.

Repeater

Stel dat een kamer met matige wifi-ontvangst grenst aan een kamer waar de ontvangst nog goed is. In dat geval kun je daar een repeater of wifi-range-extender plaatsen. Het is in feite een steunzender. Hij pikt het signaal op van je draadloze netwerk en stuurt het versterkt door via een tweede wifinetwerk.

We hebben een praktijktest gedaan met een range extender en de installatie blijkt niet moeilijk. Wel hebben alle range extenders een fundamentele beperking. Ze halveren ruwweg de draadloze snelheid van de router. Ze staan namelijk vaak ver van de router en ze kunnen meestal niet tegelijk ontvangen en versturen. Deze oplossing is daarom geschikt voor gewoon internetgebruik, maar niet om grote bestanden snel binnen te halen. De snelheid volstaat om tv te kijken via uitzending gemist en de tv-apps van de digitale tv-providers.

Access-point

Een andere manier om het wifinetwerk in moeilijk te bereiken kamers te verbeteren is het installeren van een access-point. Een wifi-access-point geeft het internet door aan de desbetreffende kamer(s) via een netwerkkabel. Via internet kun je voordelig lange netwerkkabels kopen. Zodat je deze door kunt trekken naar andere kamers. Het ene uiteinde steek je in je (modem)router en het andere einde steek je in een wifi-access-point. Deze kan het internetsignaal op zijn beurt weer draadloos of bedraad doorgeven aan alle internet behoevende apparaten.

Multiroom wifi

Een veelbelovende nieuwe manier om je hele huis van wifi te voorzien is multiroom wifi.
Multiroom wifi bestaat ideaal gezien uit meerdere wifi-punten. Het zorgt ervoor dat de data binnen het netwerk via de meest gunstige route van wifi-punt A, naar wifi-punt B gaat. Dit hoeft dus niet per definitie rechtstreeks. 
Multiroom wifi zorgt er ook voor dat je apparaten verbonden zijn met het meest geschikte wifi-punt. Zo zal je smartphone op de begane grond met een ander wifi-punt verbinden dan wanneer deze zich op zolder bevindt.

Multiroom wifi komt binnenkort beschikbaar. De aangekondigde producten voor consumenten:

 • Google Wifi
 • Netgear Orbi
 • Sitecom Huddle

Nieuw & interessant

 • ziggo-provider
  Nieuws  |  17 jul.

  Ziggo Connect Box problemen mogelijk opgelost

  Internetprovider Ziggo heeft een firmware-update uitgebracht die mogelijk de problemen van de Connect Box oplost.
 • waarschuwing-router
  Nieuws  |  10 jul.

  Lek in routers en wifi-modems Fritz!Box

  In Fritz!Box routers en wifi-modems is een lek ontdekt. Fritz!Box wordt onder andere geleverd door XS4All.
 • anonabox original
  Eerste indruk  |  23 mei.

  Anonabox

  Surf anoniem op internet zonder lastige instellingen en terugkerende kosten.
 • Linksys-Velop
  Eerste indruk  |  16 feb.

  Linksys Velop

  De nieuwe Linksys Velop met veelbelovende meshtechnologie heeft de slogan 'simply stronger, better wifi'. Maakt Linksys dat waar? Wij probeerden een set van 3 stuks uit.