icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Genomineerd voor Website van het Jaar |

Wij gaan ervoor. Jij ook? Stem meteen

website van het jaar 2017

Burgers beginnen eigen bank

Nieuws | De Financiële Coöperatie probeert door crowdfunding voldoende geld in te zamelen om een eigen bank te starten. Jan Brink, zelfstandig assurantieadviseur in Apeldoorn, is mede-initiatiefnemer van dit prestigieuze plan. Hij heeft de eerste €10.000 opstartkosten uit eigen zak voorgeschoten.
Rien Meijer
Rien Meijer

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  9 augustus 2013


Brink begint zonder bankiersachtergrond aan dit avontuur uit onvrede met het huidige beleid van banken en de bonuscultuur. “Als wij nu deze stap niet zetten, gebeurt er niets. We willen back-to-basic. Mensen zijn gefrustreerd dat ze moeten betalen om te betalen. Veel producten dienen niet het belang van de klant, maar van de bank. Onze leden zijn eigenaar van de bank en beslissen over hun eigen geld. Wij willen een stem geven aan de heersende onvrede over het bankbedrijf. Wij willen een bank beginnen zonder winstoogmerk, zonder torenhoge salarissen en bonussen.”

€20 inleg

Consumenten die het plan willen ondersteunen, betalen eenmalig €20. Brink hoopt op 1 december 10.000 betalende leden te hebben, zodat hij met het startkapitaal van 2 ton professionals kan inhuren voor de aanvraag van een bankvergunning en het maken van een uitgewerkt bedrijfsplan. Er is een eigen vermogen van €5 miljoen nodig voor je een bankvergunning kunt aanvragen en dan is het niet zeker of De Nederlandsche Bank de vergunning verleent. En je hebt al snel €60 miljoen euro eigen reserves nodig voordat je een bank kunt beginnen. Geld dat niet alleen opgehaald kan worden bij de gewone man, maar ook bij bijvoorbeeld grote pensioenfondsen.

Inleg kwijt

Mensen die 2 tientjes inleggen lopen het risico dat ze hun inleg volledig kwijt raken als de nieuwe bank niet van de grond komt. Dat beaamt Brink op vragen van de Consumentenbond. Ondanks dat de initiatiefnemers onbetaalde vrijwilligers zijn, zijn er allerlei kosten gemaakt zoals een website en de oprichting van de coöperatie. Dus dan zijn particulieren hun €20 éénmalige inleg kwijt, maar dit is wel het enige risico dat men loopt. 

Verder is het ook een zaak van de lange adem. De oprichting van een bank gaat niet snel. Het zijn ingewikkelde en dure procedures. Brink zegt: “We hebben niet over twee jaar al een volledige retailbank met betaalrekeningen en internetbankieren. We willen beginnen met een coöperatieve nutsspaarbank.”

De oprichters van De Financiële Coöperatie hebben hun idee ontleend aan onze zuiderburen. In België hebben al zo’n 43.000 particulieren zich aangesloten bij de nieuw op te richten coöperatieve bank NewB. Daar is nu al een startkapitaal van 1,2 miljoen euro opgehaald.

Bron: De Financiële Coöperatie