icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis

icoon nieuw huis

Ik wil een nieuwe spaarrekening openen/overstappen

Het aanbod van spaarrekeningen is groot. Vaak nemen mensen een spaar- en betaalrekening bij één bank, al is dat niet altijd het voordeligst.
Rien Meijer

Expert Geld & Verzekering

Gebruiktips_ikwileennieuwespaarrekeningoverstappen

Nieuwe spaarrekening openen

De banken met de hoogste spaarrentes zijn doorgaans niet degene waar het aanhouden van een betaalrekening een vereiste is. Sterker: veel banken bieden helemaal geen betaalrekeningen aan. Het is heel eenvoudig een nieuwe spaarrekening (of deposito) te openen, náást die bij je 'huisbank'. Ga naar de site van de betreffende bank, beantwoord enkele vragen en doe een proefoverboeking vanaf je tegenrekening en – in veel gevallen – klaar is Kees. Geld van de rekening afhalen is evenmin een probleem, al loopt dat altijd via je tegenrekening. Zorg wel dat je je nieuwe wachtwoord(en) niet vergeet, anders moet je eerst een nieuwe aanvragen of aanmaken voor je bij je geld kunt.

Veilig gevoel

Wellicht geven namen als Anadolubank, Leaseplan Bank, of Yapi Kredi een minder veilig gevoel dan de vertrouwde Rabobank of ABN Amro. Maar zolang je als rekeninghouder niet meer dan €100.000 bij één bank onderbrengt, is je spaargeld gegarandeerd onder het depositogarantiestelsel.
Doorgaans is dat het Nederlandse stelsel, dat onder de verantwoordelijkheid van De Nederlandsche Bank (DNB) valt.
Heb je meer dan €100.000 aan spaargeld? Dan is het sowieso een goed idee spaarrekeningen of -deposito's aan te houden bij meerdere banken en je geld zo te spreiden. Let op: sommige banken maken gebruik van één en dezelfde DNB-vergunning, waardoor tegoeden bij deze banken in geval van faillissement bij elkaar opgeteld worden. Dit geldt bijvoorbeeld voor ABN Amro en MoneYou of SNS Bank, Zwitserleven en BLG Wonen.

Buitenlandse banken

Enkele buitenlandse banken vallen onder het depositogarantiestelsel uit hun land van herkomst. Dit geldt voor Advanzia (Luxemburg), Argenta (België), BigBank (Estland), Keytrade (België) en Lloyds Bank (Verenigd Koninkrijk). Deze garantiestelsels zijn allemaal op dezelfde Europese leest geschoeid en garanderen spaartegoeden tot €100.000 per rekeninghouder per bank.

Overstapservice

Helemaal overstappen naar een andere bank – met betaalrekening en al – kan natuurlijk ook, al heeft dat wel wat meer voeten in de aarde. Wel is er de Overstapservice, een initiatief van de gezamenlijke banken in Nederland, die veranderen van betaalrekening eenvoudiger maakt. Met de Overstapservice kun je betalingsverkeer van je ‘oude’ betaalrekening gedurende 13 maanden doorleiden naar een nieuwe of bestaande betaalrekening bij een ándere bank. Vraag de Overstapservice aan bij je nieuwe bank.

Test spaarrekeningen