icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Genomineerd voor Website van het Jaar |

Wij gaan ervoor. Jij ook? Stem meteen

website van het jaar 2017

Kind de klos met Toekomst Sparen ABN Amro

Nieuws | Dat ABN Amro het vertrouwde KinderBonus Sparen heeft ingeruild voor het nieuwe KinderToekomst Sparen, pakt nadelig uit voor de jonge doelgroep.
Rien Meijer
Rien Meijer

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  9 september 2013


KinderBonus Sparen koppelde een relatief lage basisrente aan liefst 4 bonusmomenten – de 5e, 10e, 15e en 18e verjaardag van het kind – waardoor de effectieve rente aan het eind van de rit aardig kon oplopen. Bij de laatste basisrente van 1,45% bedroeg de effectieve rente bij een (maximale) looptijd van 18 jaar 2,02%. In de nieuwe situatie ontvangen jeugdige spaarders weliswaar jáárlijks een bonusrente van 0,6% over het saldo op 30 december, de effectieve rente komt nooit hoger uit dan (momenteel) 1,8%.

Rekenvoorbeeld

Stel, je gaat KinderToekomst Sparen voor je pasgeboren (klein)kind en stort elk jaar €600 (oftewel €50 per maand). Op de 18de verjaardag van het kind staat er tegen het huidige rentetarief €12.849,50 op de rekening. Was je enkele maanden eerder gaan KinderBónus Sparen, was het spaarsaldo bij een ongewijzigde rente bijna €300 hoger uitgevallen. Om precies te zijn €13.129,80.

Sesamstraat-cadeau

Om het leed te verzachten, kun je bij het afsluiten van een KinderToekomst-rekening een welkomstcadeaus van Sesamstraat uitkiezen. KinderBonus Sparen wordt sinds 1 juli niet meer aangeboden door ABN Amro. Bestaande rekeningen kunnen wel gewoon worden aangehouden. Kijk in onze vergelijker welke (kinder)spaarrekening het beste bij jou past!

‘Te complex’

Op onze vraag naar de achtergronden van het vervangen van het KinderBonus Sparen, zegt ABN Amro: ‘We kregen klachten over het product. Klanten vonden de bonusrenteconstructie complex. We hebben daarom een transparanter product willen bieden met een jaarlijkse bonus. Ook gaven klanten aan in deze tijd meer behoefte te hebben aan flexibiliteit dan aan een langere horizon.’