icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Genomineerd voor Website van het Jaar |

Wij gaan ervoor. Jij ook? Stem meteen

website van het jaar 2017

Let op met klimspaarrekeningen

Nieuws | Klimspaarrekeningen lijken vaak een goed alternatief voor een gewone spaarrekening, maar de rentetarieven komen nauwelijks uit boven die van een gewone spaardeposito. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de hoge rente vaak alleen geldt in het laatste jaar en dat tussentijds opnemen bij een aantal banken zwaar gestraft wordt. Meer informatie staat in de Geldgids van september/oktober.
Rien Meijer
Rien Meijer

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  2 september 2011


In het artikel in de Geldgidsis helaas een foutje geslopen in een renteberekening. We geven aan dat bij een looptijd van 3 jaar en 9 maanden, je 1,84% rente krijgt op je Klimrenterekening bij de Friesland Bank. Dit moet zijn 2.33%.

Klimrenterekeningen hebben een looptijd van 5 jaar en ieder jaar stijgt de rente. De hoge rente in het 5e spaarjaar geldt alleen voor dat jaar en niet voor de periode ervoor. De rente die consumenten ontvangen is daardoor relatief laag en ook te realiseren met een gewone deposito.

Straf

Friesland Bank en GarantiBank straffen consumenten flink die eerder geld van hun rekening opnemen. In het jaar dat het geld wordt opgenomen, ontvangen consumenten geen rente. 

Uit onderzoek dat De Nederlandsche Bank (DNB) 30 augustus presenteerde, blijkt dat veel spaarders zich niet of nauwelijks verdiepen in spaarproducten. Toch doen consumenten er goed aan spaarrekeningen en voorwaarden te vergelijken. Kies een eigen spaarstrategie, een eigen spaardoel en selecteer vervolgens een rekening die daarbij past.