icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Genomineerd voor Website van het Jaar |

Wij gaan ervoor. Jij ook? Stem meteen

website van het jaar 2017

Lage spaarrentes, minder overstappers

Nieuws | De aanhoudend lage rentes op zorgen ervoor dat spaarders minder geneigd zijn tot overstappen. Dat blijkt uit een rondgang van de Consumentenbond onder Nederlandse banken.
Rien Meijer
Rien Meijer

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  13 februari 2013


'Wij zien op dit moment geen hele grote verschuivingen. De spaarmarkt is vrij stabiel in vergelijking met een aantal jaren geleden', laat ABN Amro weten. 'De bewegingen in de markt zijn momenteel rustiger dan een bijvoorbeeld 2 jaar geleden', bevestigt ING. 'Consumenten zien minder aanleiding om over te stappen, tenzij ze echt ontevreden zijn bij de huidige bank', aldus NIBC Direct.

Vrij opneembaar

De spaarrente op vrij opneembare spaarrekeningen daalde in 2012 gemiddeld met bijna een half procent en vooralsnog zet die trend zich door. Onder meer Rabobank, ING, SNS, NIBC en Argenta verlaagden in januari al hun rente.

Rendement

Argenta bevestigt het beeld ten dele: 'Door de erg lage rente is het verschil tussen de hoogste en laagste spaarrente sterk afgenomen. Het is dus lastiger om als consument jezelf te (laten) overtuigen van spaarbank te veranderen. Anderzijds is er een beperktere, maar groeiende groep van erg prijsbewuste consumenten die ieder rentevoordeel benutten om toch net iets meer rendement uit hun spaargeld te halen. Die verplaatsen steeds vaker geld van bank A naar B, al vergt dit relatief veel tijd en inspanning.'

Inspanning of niet, overstappen loont nog steeds. Wie gratis op de hoogte wil blijven van rentewijzigingen op spaarrekeningen, kan zich op aanmelden op de SpaarAlert van de Consumentenbond.