icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Genomineerd voor Website van het Jaar |

Wij gaan ervoor. Jij ook? Stem meteen

website van het jaar 2017

Rabo-klant merkt weinig van afwaardering

Nieuws | Rabobank is zijn gekoesterde triple A-status (AAA) kwijt, maar zowel de bank als haar klanten zullen daar in de praktijk weinig van merken. Dat Standard & Poor’s (S&P) - een invloedrijk Amerikaans bureau dat beoordeelt hoe kredietwaardig landen of bedrijven zijn - Rabobank afwaardeerde van de hoogst mogelijke score AAA naar AA, heeft vooral te maken met de nieuwe methodiek die S&P hanteert. Daarbij wegen economische factoren als de huidige eurocrisis zwaarder mee, en daar is de Rabobank niet immuun voor.
Rien Meijer
Rien Meijer

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  30 november 2011


Omdat er aan de financiële gezondheid van Rabo zélf feitelijk niets is veranderd, verwacht analist Jan Willem Weidema van concurrent ABN Amro dat de stap van S&P slechts 'marginale' gevolgen heeft voor de bank. 'Geld lenen op de kapitaalmarkt wordt waarschijnlijk wat duurder, wat zich mogelijk vertaalt in een iets hogere hypotheekrente', zegt hij.

Verder zullen Rabo-klanten er weinig van merken, behalve dan in de uitingen van de bank naar buiten toe. Weidema: 'Ze zijn nog altijd de hoogst beoordeelde bank bij S&P, maar dat staat natuurlijk toch wat minder sexy dan: Wij zijn de enige private bank ter wereld met een triple A-status.' Rabobank - dat die status sinds 1981 had bij S&P - geldt bij kredietbeoordelaar Moody's overigens nog wel als triple A.

Bron: Rabobank.