icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Genomineerd voor Website van het Jaar |

Wij gaan ervoor. Jij ook? Stem meteen

website van het jaar 2017

Sparen via creditcard kan slim zijn

Nieuws | Sparen via je creditcard kán een gunstig alternatief zijn voor sparen bij de bank.
Rien Meijer
Rien Meijer

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  23 mei 2013

Snel naar:


De rente is concurrerend:  2% op de creditcards van International Card Services (ICS) en maximaal 2,05% op een spaarrekening zonder voorwaarden. Bekijk ook het overzicht van creditcards van ICS en kijk op onze spaarmonitor voor de actuele spaarrentes.

Voordelen

Sparen via de creditcard heeft nog andere voordelen. Zo kun je met de creditcard rechtstreeks betalen, wat vanaf een spaarrekening niet rechtstreeks kan. Overschrijven is beperkt: dat is enkel naar een vooraf ingestelde (tegen)rekening mogelijk. Op die manier krijg je dus rente op je betaalrekening. En met een positief saldo verhoog je automatisch (weliswaar tijdelijk) je bestedingsruimte. Je kunt dus meer uitgeven zónder dat je een kaart moet nemen met een hogere limiet. Een kaart met een hogere limiet is vaak duurder en bovendien worden daarbij meestal ook extra (inkomens)eisen gesteld. Als je je creditcardaankopen direct terugbetaalt, maak je voordelig gebruik van de kaart.

Nadelen

Je creditcard als spaarrekening gebruiken heeft ook nadelen. De meeste creditcards waarop je kunt sparen zijn namelijk niet gratis. De ANWB MasterCard kost bijvoorbeeld €12 per jaar. Maar er zijn ook kaarten die een veelvoud kosten of die juist het eerste jaar gratis zijn. Wel is er soms een mogelijkheid de kosten terug te verdienen, door ermee te betalen en zo punten te sparen.

De Bijenkorf Card (van International Card Services) heeft bijvoorbeeld zo'n spaarprogramma. Gespaarde punten worden omgezet in een tegoed, dat je vervolgens bij De Bijenkorf kunt besteden. Of in een andere winkel, als je er bijvoorbeeld eerst bij De Bijenkorf een boekenbon van koopt. Een ander nadeel is de drempel van €500; kom je daaronder, dan is de rente nihil. En kom je in de verleiding om je creditcard niet alleen als spaar-, maar ook als betaalrekening te gebruiken, dan kan een roodstand flink in de papieren lopen. De meeste creditcarduitgevers berekenen de wettelijke maximumrente van 15%. En heb je een creditcard van Laser of ICS en betaal je je uitgaven te laat terug, dan wordt die rente met terugwerkende kracht berekend, dus vanaf het moment van de transactie.

Lees het hele verhaal over (be)sparen met de creditcard in de Geldgids van juni 2013 (pdf, alleen voor leden).