icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Genomineerd voor Website van het Jaar |

Wij gaan ervoor. Jij ook? Stem meteen

website van het jaar 2017

Veel vragen over garantiestelsel SNS Reaal

Nieuws | Naar aanleiding van alle berichten over de financiële situatie van SNS Reaal komen bij zowel toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) als de Consumentenbond veel vragen binnen van ongeruste spaarders. Er blijkt met name de nodige onduidelijkheid te bestaan over de vele handelsnamen waarmee SNS Reaal actief is en wat dat betekent voor de bedragen die onder het depositogarantiestelsel vallen.
Rien Meijer
Rien Meijer

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  24 januari 2013


In het algemeen: het depositogarantiestelsel garandeert spaartegoeden van rekeninghouders van een bank die haar verplichtingen niet meer kan nakomen. De regeling kent een maximum van € 100.000 per rekeninghouder per bank, mits die bank beschikt over een eigen vergunning bij DNB. Dat geldt voor de SNS Bank, de ASN Bank en de RegioBank, die allemaal tot het beursgenoteerde SNS Reaal-concern behoren. Heeft u bijvoorbeeld €60.000 op een spaarrekening bij de SNS Bank en €60.000 bij de ASN Bank, dan valt het volledige bedrag van €120.000 dus onder het depositogarantiestelsel.

Bankvergunning

Echter, diverse andere labels maken ook gebruik van de bankvergunning van SNS Bank. Dat geldt onder meer voor BLG Wonen, Fundcoach en SNS Direct. Dat betekent dat het spaargeld bij deze dochters - inclusief uiteraard SNS Bank zelf - opgeteld tot €100.000 per rekeninghouder is gegarandeerd. Voor getrouwde stellen en geregistreerde partners geldt een maximum van €200.000. Hetzelfde geldt voor spaargeld bij Reaal Bancaire Diensten en RegioBank, die beide gebruikmaken van de vergunning van RegioBank. Tot slot, onder de vergunning van de 'groene' ASN Bank valt alleen ASN Bank zelf.

'Systeembank'

Overigens is SNS Reaal in het verleden benoemd tot 'systeembank', wat wil zeggen dat de overheid het concern te belangrijk voor het financiële stelsel acht om failliet te laten gaan, zoals eerder wél gebeurde met Van der Hoop Bankiers en de DSB Bank. Een nationalisatie van SNS Reaal, zoals eerder gebeurde met ABN Amro en Fortis Bank Nederland, ligt meer in de lijn der verwachtingen. Overname door de overheid betekent dat de spaartegoeden gewoon intact blijven. Problematischer is de positie van aandeelhouders en obligatiehouders van SNS Reaal. Met name bij deze laatste groep zitten particulieren die misschien helemaal niet in de gaten hebben dat ze schuldeiser van de bank zijn en dat deze schuld niet onder de garantieregeling valt.

Lees ook:

Vragen over problemen bij SNS Reaal.