icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Genomineerd voor Website van het Jaar |

Wij gaan ervoor. Jij ook? Stem meteen

website van het jaar 2017

Vragen over problemen bij SNS Reaal

Nieuws | Naar aanleiding van de berichtgeving over de financiële problemen van bank/verzekeraar SNS Reaal, is een beperkt aantal vragen van Consumentenbond-leden bij ons binnengekomen. De meeste daarvan hebben betrekking op het depositogarantiestelsel, met andere woorden: hoe zit het met mijn spaargeld mocht SNS Reaal eventueel failliet gaan. Hierbij het antwoord op deze – en andere – vragen over SNS Reaal.
Rien Meijer
Rien Meijer

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  18 juli 2012


Hoe groot is de kans dat SNS Reaal echt failliet gaat?

Die kans is buitengewoon klein. SNS Reaal is het op drie na grootste financiële concern van Nederland en is zogezegd te groot om te vallen. Mocht dat namelijk gebeuren, draaien de overige banken op voor de compensatie van de miljarden euro's die klanten van de SNS Bank - maar ook de ASN Bank, RegioBank, Reaal en nog enkele dochterbedrijven - bij het concern hebben gestald. Zij willen dat hoe dan ook voorkomen en hebben SNS Reaal daarom aangeduid als een zogenoemde systeembank; een bank die zó belangrijk is voor het financiële systeem dat hij altijd gered moet worden.

Bovendien wordt er hard gewerkt om de financiële problemen van SNS Reaal snel te verlichten. De bekende Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs is hiervoor in de arm genomen. De verkoop van een aantal verzekeringsdochters zoals Reaal en Zwitserleven lijkt vooralsnog het meest voor de hand liggende scenario.

Wat gebeurt er met mijn spaargeld als SNS Reaal desondanks toch failliet gaat?

In dit onwaarschijnlijke geval is uw spaargeld tot €100.000 gegarandeerd door het depositogarantiestelsel (voor meer informatie over depositogarantiestelsel). Dit bedrag geldt niet per persoon, maar per rekeninghouder. Heb je met je partner een en/of-rekening, dan wordt het tegoed op de en/of-rekening in tweeën gesplitst. Dit bedrag tel je bij het saldo van je spaarrekening bij dezelfde bank. Hiervan krijg je bij faillissement €100.000 terug. Hetzelfde geldt voor je partner.

Voor spaarders is verder van belang dat SNS Reaal beschikt over meerdere bankvergunningen, die elk een eigen garantie kennen van €100.000 per rekeninghouder. Dat geldt bijvoorbeeld voor ASN Bank, SNS Bank en RegioBank. Reaal Bancaire Diensten maakt daarentegen gebruik van de vergunning van RegioBank.

Wat gebeurt er in dat geval met mijn (levens)verzekering?

In tegenstelling tot de banken, kent de verzekeringsbranche geen garantieregeling voor kapitaal dat je opbouwt in een verzekering. Dreigt een verzekeraar om te vallen, dan probeert toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) de verzekeringsportefeuille over te dragen aan andere, financieel gezonde maatschappijen. Voor levensverzekeraars heeft DNB in overleg met het Verbond van Verzekeraars een opvangregeling ontworpen. Deze regeling is erop gericht de verzekeringsportefeuille over te dragen vóórdat een verzekeraar failliet wordt verklaard. Faillissement betekent namelijk meestal een korting van de rechten van polishouders.