icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis

icoon nieuw huis

Wat is een spaarrekening en hoe werkt het?

Geld sparen op een spaarrekening is dé manier om zonder noemenswaardig risico je geld in waarde te laten toenemen. Wat komt er allemaal kijken bij een spaarrekening?
Artikelen_Hoeeenspaarrekeningwerkt

Waarom sparen?

Een groot voordeel van sparen is dat je weinig risico loopt om je geld kwijt te raken. Bij beleggingen in effecten (aandelen, obligaties of beleggingsfondsen) kan dat sneller gebeuren. Een nadeel van gewone spaarrekeningen is dat je vrij langzaam vermogen opbouwt. Met beleggen kan het harder gaan. Vergelijk spaarrekeningen om te zien wat de actuele rentes zijn.

Beperkende voorwaarden

Sommige spaarrekeningen hebben beperkende voorwaarden, veelal in ruil voor een hogere rente. Het gaat daarbij om zaken als:

  • minimale eerste storting;
  • minimaal vereist tegoed om rente te ontvangen;
  • minimale storting per maand;
  • het bedrag dat per maand vrij opneembaar is;
  • eventuele opnamekosten;
  • wel of geen verplichting een betaalrekening bij dezelfde bank te openen;
  • bijzonderheden over de uit te keren rente.

Let op: Deze beperkende voorwaarden kúnnen je een hogere rente opleveren, maar dat hoeft niet.

Zoveel mogelijk rente

Ben je niet gebonden aan een bepaalde bank en wil je de hoogste spaarrente behalen, dan zul je geregeld van bank moeten wisselen. Immers, banken zijn vrij om op ieder moment hun rentepercentages aan te passen en doen dat dan ook met regelmaat. Wissel je van bank, dan wil je natuurlijk je hele inleg vrij kunnen opnemen. Voor jou is het dus zaak om regelmatig de rentepercentages bij te houden en je geld onder te brengen bij spaarrekeningen zonder beperkende voorwaarden.

Hoogste rente, maar niet steeds switchen

Ben je uit op de hoogste spaarrente, maar heb je geen zin om de rentestanden op de voet te volgen en steeds te switchen van rekening? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een spaarrekening met bonusrente. Je zet geld dan langer weg, en je mag het dan gedurende een aantal maanden niet opnemen. In ruil daarvoor krijg je wel een hogere rente. Die bonusrente is overigens niet altijd hoog. Kun je een geldbedrag veel langer missen, zelfs enkele jaren, dan kun je ook een deposito overwegen.

Spaartegoed en belasting

Boven een bepaald bedrag wordt vermogen belast met de zogeheten vermogensrendementsheffing. Wel geldt er voor een deel van je totale bezittingen (zoals spaargeld, effecten, vakantiewoning minus schulden) een belastingvrijstelling. In 2017 is dat €25.000, voor stellen het dubbele (€50.000). Blijf je daaronder, dan hoef je helemaal geen belasting over je spaargeld te betalen. Lees ook over het belastingvoordeel bij duurzaam sparen.

Test spaarrekeningen